ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΑ 65

Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργακής
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Σε βάθος επταετίας, από το 2013 έως το 2020, θα γίνει η σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών- γυναικών στο Δημόσιο μετά τη γνωστή καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η προσαρμογή του συνταξιοδοτικού καθεστώτος των...
δημοσίων υπαλλήλων στην προοπτική της εξίσωσης των ορίων ανδρών και γυναικών, που έχει προκαλέσει αναστάτωση στον χώρο, δεν πρόκειται να επηρεάσει όσες εργαζόμενες έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέσα στα επόμενα χρόνια. Δηλαδή, δεν θα επιβαρυνθούν με επιπλέον έτη υποχρεωτικής παραμονής στην εργασία όσες γυναίκες έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα με βάση το ισχύον καθεστώς χρόνια υπηρεσίας (20 ή 25, κατά περίπτωση) και βρίσκονται κοντά στην προβλεπόμενη ηλικία καταβολής της σύνταξης (55 για μειωμένη ή 60 για πλήρη οι έγγαμες).
Το κυβερνητικό σχέδιο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών- γυναικών στη Δημόσια Διοίκηση (το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί εντός του Φεβρουαρίου και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στα τέλη Ιανουαρίου) σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπει μεταβατική περίοδο 7 ετών για την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού συστήματος, διατήρηση του σημερινού καθεστώτος για όσες γυναίκες θεμελιώνουν τουλάχιστον έως το 2013 ή έχουν ήδη θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και κατοχύρωση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης στο Δημόσιο.
Οι μεγάλες χαμένες
Πάντως, με την εξίσωση των ορίων, περίπου 140.000 εργαζόμενες στο Δημόσιο θα είναι πλέον υποχρεωμένες να συνταξιοδοτηθούν είτε στα 60 με μειωμένη είτε στα 65 με πλήρη σύνταξη. Μεγάλες χαμένες θα είναι οι παλαιές ασφαλισμένες, δηλαδή όσες άρχισαν να εργάζονται την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992, αφού θα δουν τα όρια συνταξιοδότησής τους να αυξάνονται ακόμη και αν υποβάλουν αίτηση για μειωμένη σύνταξη. Μεταξύ άλλων, θίγονται:
● Οι μητέρες ανηλίκων που χάνουν το δικαίωμα να συνταξιοδοτούνται πρόωρα σε ηλικία 50 ετών έπειτα από 25 χρόνια υπηρεσίας.
● Οι τρίτεκνες που σήμερα δικαιούνται να συνταξιοδοτηθούν ύστερα από 20 χρόνια υπηρεσίας ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
● Οι γυναίκες που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες αλλά είχαν το δικαίωμα να αποχωρήσουν πρόωρα, στα 55, με μειωμένη σύνταξη. ● Οι αλλαγές αγγίζουν και τις νεώτερες ασφαλισμένες μητέρες ανηλίκων, που στο εξής θα αποχωρούν στα 65 αντί για τα 55.
Η ΑΔΕΔΥ (που θα οργανώσει 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 10 Φεβρουαρίου) εκτιμά ότι, αν προωθηθεί ένα σχέδιο βίαιης αλλαγής του συνταξιοδοτικού, θα προκληθεί μεγάλη αναγκαστική έξοδος από την εργασία δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων γυναικών και θα οδηγηθούν σε διάλυση τα ασφαλιστικά ταμεία και οι δημόσιες υπηρεσίες.




Share/Save/Bookmark
ευχαριστούμε για την επίσκεψη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails