ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
Σε πολιτικό ζήτημα αναδεικνύεται ο συντονισμός της κυβέρνησης, καθώς τρία 24ωρα μετά τις σχετικές αναφορές του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο αποκαλύπτεται ότι κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη έθεσε θέμα παραμονής της στην κυβέρνηση όταν της ζητήθηκε να αλλάξει διατάξεις του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση χρεών των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες.
▅Παπανδρέου- Κατσέλη. Σε κυβερνητική σύσκεψη υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θόδωρου Πάγκαλου χρειάστηκε...............................τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Πρωθυπουργού και της υπουργού Οικονομίας για να αποσύρει η κ. Κατσέλη το βέτο που είχε προβάλει σχετικά με τα αιτήματα των τραπεζών
Το περιβάλλον της υπουργού Οικονομίας κάνει λόγο για «non paper» που κατατέθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της περασμένης Πέμπτης στη Βουλή, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θόδωρου Πάγκαλου και με τη συμμετοχή της ίδιας και των υπουργών Επικρατείας Χ. Παμπούκη, Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και του υφυπουργού Φ. Σαχινίδη. Κατά το περιβάλλον της κ. Κατσέλη, η σύσκεψη αφορούσε τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το νομοσχέδιο. Ωστόσο οι παρατηρήσεις αυτές είχαν ληφθεί υπόψη από την ίδια στη βελτίωση του νομοσχεδίου, πριν αρχίσει η συζήτηση στη Βουλή. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εμφανίστηκε ένα «non paper»- αφήνεται να εννοηθεί από συνάδελφό της υπουργό- το οποίο ζητούσε:
1 Την απόσυρση της διάταξης που αφορούσε τις τιτλοποιήσεις δανείων επιχειρηματιών από τις τράπεζες.
2 Την καθιέρωση μελέτης επιπτώσεων για κάθε δανειολήπτη.
Πρόβαλε βέτο
Στη συζήτηση που χαρακτηρίστηκε από ένταση, η κ. Κατσέλη υποστήριξε ότι έκανε όσες βελτιώσεις θεώρησε πως ήταν λογικές από τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πως δεν βλέπει τι άλλο μπορεί να κάνει, αλλά η γνώμη της είναι πως δεν μπορεί να νομοθετεί η ΕΚΤ στην Ελλάδα. Όσον αφορά το έγγραφο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών για το οποίο έγινε μεγάλη συζήτηση, ειδικά στο σκέλος των δύο προαναφερόμενων κύριων απαιτήσεων των τραπεζών, η κ. Κατσέλη δεν δεχόταν να κάνει την παραμικρή υποχώρηση, θεωρώντας πως το πρώτο αίτημα- η διάταξη για τις τιτλοποιήσεις- αφορά δύο ή τρεις εμπορικές τράπεζες, ενώ το δεύτερο υποβάλλεται για λόγους κωλυσιεργίας. Η σύσκεψη οδηγήθηκε εκ των πραγμάτων σε αδιέξοδο και χρειάστηκε τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και της υπουργού Οικονομίας για να αποσύρει η κ. Κατσέλη το βέτο που είχε προβάλει σχετικά με τα αιτήματα των τραπεζών. Μάλιστα, λόγω αυτής της επικοινωνίας διακόπηκε η σύσκεψη και οι κ. Παπακωνσταντίνου και Σαχινίδης εξήλθαν του γραφείου του κ. Πάγκαλου. Με το τέλος της επικοινωνίας και την επιστροφή τους στη σύσκεψη, η κ. Κατσέλη δέχθηκε να υπάρξει «βελτίωση» των διατάξεων για τους «ενήμερους» οφειλέτες, όπως αποκαλούνται αυτοί που εξυπηρετούν τα δάνειά τους- έκανε δηλαδή μια υποχώρηση στα αιτήματα των τραπεζών.
Καμία υποχώρηση
Το περιβάλλον της υπουργού Οικονομίας υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε καμία υποχώρηση εκ μέρους της, ότι δεν της ζητήθηκε απολύτως τίποτε από τον Πρωθυπουργό και πως το θέμα της τηλεφωνικής επικοινωνίας ήταν αν το νομοσχέδιό της είναι σύμφωνο με τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διότι δεν επιθυμεί να δημιουργηθούν προβλήματα με την ΕΚΤ ενώ βρίσκεται υπό κρίση το Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Κυβερνητικές πηγές επίσης διέψευδαν χθες το βράδυ ότι υπήρξε θέμα παραίτησης της κ. Κατσέλη και υπενθύμιζαν πως και κατά το παρελθόν (στην υπόθεση της Cosco και του λιμανιού του Πειραιά) είχε αναφερθεί ανάλογο θέμα χωρίς όμως να υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Επίσης υπουργός που μετείχε στη σύσκεψη ανέφερε στα «ΝΕΑ» ότι «διογκώθηκε ένα θέμα της τρέχουσας κυβερνητικής δραστηριότητας. Είναι λογικό σε μια κυβερνητική σύσκεψη να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, ακόμη και συγκρούσεις. Σημασία έχει ότι στο τέλος υπάρχει συναντίληψη».
«Η κυβέρνηση δεν είναι λόχος»!
Ο ΕΧΩΝ και καθήκοντα συντονισμού των υπουργών, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος δήλωνε από τη Βέροια ότι η κυβέρνηση δεν είναι λόχος!
«Όσοι ονειρεύονται ότι το ΠΑΣΟΚ θα έρχεται σαν λόχος συντεταγμένος στη Βουλή, τότε δεν ξέρουν τον πολιτικό μας χαρακτήρα. Το ΠΑΣΟΚ εκφράζει μια μεγάλη μερίδα του λαού και θα υπάρχουν αντιθέσεις, διενέξεις, ενδεχομένως και συγκρούσεις».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που φέρεται να είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην κόντρα με την υπουργό Οικονομίας κατά τη διάρκεια της σύσκεψης την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, δήλωσε επίσης ότι το αν ο συντονισμός της κυβέρνησης είναι αποτελεσματικός δεν θα κριθεί τώρα αλλά σε έξι μήνες. Όπως είπε, «εμείς δεν είμαστε κυβέρνηση παλαιού τύπου. Παίζουμε άλλο παιχνίδι. Παίζουμε ΝΒΑ. Η υπόθεση του συντονισμού θα κριθεί. Εγώ δεν λέω ότι συντονίζουμε καλά ή συντονίζουμε σκάρτα, αλλά να κάνουμε ένα εξάμηνο και τότε θα δούμε».
Ο κ. Πάγκαλος υποστήριξε ότι οι διαφορετικές απόψεις δεν δημιουργούν πρόβλημα στο κυβερνητικό έργο και ανέφερε ως παράδειγμα τη διαμάχη του με την υπουργό Οικονομίας για τον ΟΛΠ για να υποστηρίξει ότι «ΟΛΠ, Κινέζοι, Cosco... Πάει. Ξέρετε γιατί πάει; Γιατί λύθηκε το πρόβλημα».
Σχετικά με τον συντονισμό της κυβέρνησης, ο υπουργός ο Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα. Όπως είπε, «το πρόβλημα του συντονισμού το έχουμε όχι ως κυβέρνηση αλλά ως κράτος, ως κοινωνία, ως οικονομία.
Χρειάζεται πράγματι ένας μεγάλος εθνικός συντονισμός, μια μεγάλη εθνική συμφωνία, μια μεγάλη επιστράτευση όλων των δυνάμεων του τόπου για να υπερβούμε την κρίση, να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο, να αποκτήσουμε ξανά την αυτοπεποίθηση και την αισιοδοξία που απαιτείται για να κατακτήσουμε τη θέση που μας ανήκει».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου