«ΚΥΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ, ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ»

Η ακρόαση της κυρίας Μαρίας Δαμανάκη ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ξεκίνησε με μια αυστηρή παρατήρηση της προέδρου της συνεδρίασης, της Χριστιανοδημοκράτισσας κυρίας Κάρμεν Φράγκα-Εστέβεθ , αλλά τελείωσε δικαιώνοντας τη νέα επίτροπο. Στο τέλος της διαδικασίας πολλοί από τους παριστάμενους ευρωβουλευτές την πλησίασαν για να τη συγχαρούν και της έλεγαν ότι ήταν ίσως η καλύτερη από τους 27 υποψήφιους επιτρόπους...

Ολοι οι έλληνες ευρωβουλευτές, ανεξαρτήτως κομμάτων, όχι μόνο στήριξαν την υποψηφιότητά της με τις ερωτήσεις που υπέβαλαν αλλά στην εισαγωγική τους τοποθέτηση μιλούσαν για τους αγώνες της για τη δημοκρατία και για τη συμβολή της στην ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας.

Η κυρία Δαμανάκη, μιλώντας πότε στα ελληνικά και πότε στα αγγλικά, ιδίως όταν έπρεπε να αναφερθεί σε τεχνικούς όρους, κέρδισε ένα αυστηρό ακροατήριο, το οποίο έπειτα από «ανάκριση» τριών ωρών τής απένειμε τα εύσημα. «Είστε απολύτως ενημερωμένη, με προσκόλληση στους κοινοβουλευτικούς θεσμούς» της έλεγαν ευρωβουλευτές των επιτροπών Αλείας και Μεταφορών. Επί της συζήτησης τοποθετήθηκαν όλοι οι επικεφαλής των ομάδων των ευρωπαϊκών κομμάτων χαρακτηρίζοντας τη συζήτηση πολύ θετική.

Λίγα λεπτά αφότου ολοκληρώθηκε η διαδικασία, χτύπησε το τηλέφωνο της κυρίας Δαμανάκη. Ηταν ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου. «Μαρία, συγχαρητήρια» της ευχήθηκε. «Πρόεδρε, νομίζω ότι σε έβγαλα ασπροπρόσωπο» του απάντησε εκείνη.

Το δεύτερο τηλεφώνημα ήταν από την επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κυρία Μαριέττα Γιαννάκου. «Συγχαρητήρια, έσκισες!» της είπε. Η ομάδα της ΝΔ δεν έμεινε μόνο στις προσωπικές ευχές. «Στηρίζουμε πλήρως την κυρία Δαμανάκη» δήλωσε αργότερα η κυρία Γιαννάκου στους δημοσιογράφους. «Συγκεντρώνει τα πολιτικά και τα τεχνοκρατικά προσόντα και έκανε πραγματικά μια αξιόλογη εμφάνιση. Θεωρούμε ότι είναι ικανοτάτη για τη θέση που έχει αναλάβει» πρόσθεσε.

Επίσης ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Ι. Τσουκαλάς δήλωσε ότι η ακρόαση της κυρίας Δαμανάκη ήταν «μία από τις καλύτερες» που έχει παρακολουθήσει, ενώ και ο κ. Γ. Κουμουτσάκος μίλησε για «άρτια εμφάνιση» και για «πολύ καλή στρατηγική» που ακολούθησε η επίτροπος.

Οι αντιδράσεις των ευρωβουλευτών του ΠαΣοΚ ήταν, φυσικά, διθυραμβικές. Ο επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Στ. Λαμπρινίδης, ο οποίος ήταν ένας από τους ισχυρούς συμμάχους της από την πρώτη ώρα που ανακοινώθηκε το όνομά της, δήλωσε: «Η σημερινή ακρόαση της κυρίας Δαμανάκη ήταν κατά κοινή ομολογία μία από τις καλύτερες παρουσίες υποψήφιου επιτρόπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σε αντίθεση με άλλους υποψήφιους επιτρόπους, που συχνά περιορίστηκαν σε τυπικές αναφορές, δεν δίστασε να εκφράσει τη δική της άποψη και να περιγράψει το δικό της όραμα για το μέλλον της ευρωπαϊκής ναυτιλίας και αλιείας».

O προσωπικός τόνος τον οποίο χρησιμοποίησε η κυρία Δαμανάκη, το γεγονός ότι δεν άφησε αναπάντητη καμία ερώτηση, ενώ οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους υποψήφιους επιτρόπους δεν απέφυγαν αμήχανες απαντήσεις του τύπου «δεν μπορώ να σας απαντήσω αυτή τη στιγμή» ή «δεν γνωρίζω αυτό το ζήτημα», προκάλεσαν θετικά σχόλια από έμπειρους ευρωβουλευτές άλλων χωρών.

Επίσης επισημάνθηκαν τα πολιτικά χαρακτηριστικά των απαντήσεων που έδωσε ιδίως σε ερωτήσεις προερχόμενες από τη Δεξιά και την Ακρα Δεξιά.

Η κυρία Δαμανάκη θα τεθεί επικεφαλής σε μια επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν 10 επίτροποι προκειμένου να αποσαφηνίσουν τις αρμοδιότητες στον τομέα της ναυτιλίας, ενώ αντιθέτως στην αλιεία η ΕΕ έχει σαφείς πολιτικές θέσεις. Η νέα επιτροπή θα ορκιστεί στις 9 Φεβρουαρίου, καθυστέρηση η οποία οφείλεται στην παραίτηση της βουλγάρας υποψήφιας επιτρόπου και στην αντικατάστασή της από νέα υποψήφια. Πηγή: http://www.tovima.gr





Share/Save/Bookmark
ευχαριστούμε για την επίσκεψη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails