Η παράταση της αγωνίας πίεσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και τα spreads, τα οποία ανήλθαν στις 355 μονάδες βάσης.
Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και το σκηνικό αλλάζει λεπτό προς λεπτό. Το μεσημέρι της Δευτέρας η Κομισιόν διεμήνυσε ότι "αυτό που προέχει είναι να υπάρξει απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σχετικά με......................
τη δημιουργία του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας στο πλαίσιο της ευρωζώνης μέσα από ένα σύστημα συντονισμένων διμερών δανείων ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες των αγορών". Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής σημείωσε, μάλιστα, ότι το συγκεκριμένο σχέδιο είναι έτοιμο και ότι δεν υπάρχουν νομικά κωλύματα ως προς της συμβατότητα της πρότασης της Επιτροπής με τη Συνθήκη της Λισαβόνας και τις εθνικές νομοθεσίες των κρατών μελών.
Ο εκπρόσωπος είπε, επίσης, ότι το σχέδιο της Κομισιόν είναι σύμφωνο και με την αρχή της ΕΕ που απαγορεύει τη διάσωση κάποιου κράτους μέλους της ευρωζώνης, αλλά επιτρέπει υπό προϋποθέσεις την παροχή βοήθειας.
Έκκληση Μπαρόζο
Έκκληση προς τους ευρωπαίους ηγέτες να στηρίξουν την πρόταση της Κομισιόν για παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα απηύθυνε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εκτιμώντας ότι, αν στη Σύνοδο Κορυφής της δεν ληφθεί κάποια απόφαση, θα απειληθεί η σταθερότητα της ευρωζώνης.
Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο κ. Μπαρόζο κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να στηρίξουν την πρόταση της Κομισιόν για ένα σύστημα συντονισμένων διμερών δανείων. "Χρειαζόμαστε απόφαση σε αυτή τη σύνοδο για το πώς να αντιμετωπίσουμε την Ελλάδα, διαφορετικά θα συνεχιστεί η μεγάλη αβεβαιότητα", υπογραμμίζει και συμπληρώνει: "Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως είμαστε, καθώς αυτό θα απειλήσει την σταθερότητα της ευρωζώνης και θα ενθαρρύνει την κερδοσκοπία". "Είμαι βέβαιος ότι η Γερμανία θα συμβάλει εποικοδομητικά στην επίλυση της παρούσας κρίσης", προσθέτει.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής του Eurogroup. "Η ευρωζώνη δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα", δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι "η Ελλάδα αποτελεί αξιόπιστο εταίρο και δεν θα χρειαστεί βοήθεια".
Η (σχεδόν) άκαμπτη Γερμανία
Το μπλόκο προς την παροχή στήριξη της χώρας μας έχει συγκεκριμένη ταυτότητα και χρώμα. Το Βερολίνο με διπλωματικά τεχνάσματα επιχειρεί να τρενάρει την απόφαση, δοθέντος και του γεγονότος ότι η πλειονότητα των πολιτών της Γερμανίας τάσσεται εναντίον της οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα μας (δημοσκόπηση στους Financial Times).
Η καγκελάριος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γ. Παπανδρέου, το βράδυ της Κυριακής. Η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την υποστήριξή της στην πολιτική που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση και την αποφασιστικότητα της ΕΕ να κάνει ότι είναι αναγκαίο για τη σταθερότητα της ευρωζώνης. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η χώρα μας δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια και ότι "ανέλυσε τις ελληνικές θέσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίσει και να ενισχύσει την σταθερότητα της Ευρωζώνης".
Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Ούλριχ Βίλχελμ, είπε ότι "οι αποφάσεις για χρηματοπιστωτικές βοήθειες προς την Ελλάδα δεν βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής. Οι βάσεις της ευρωπαϊκής δράσης εξακολουθούν να είναι οι αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου της 11ης Φεβρουαρίου- οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα δράσουν με αποφασιστικό τρόπο αν απειληθεί η σταθερότητα της ευρωζώνης".
Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι "τεχνικές συνομιλίες γίνονται εδώ και μήνες για την εξεύρεση τρόπων αντίδρασης αν παρουσιαστεί μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αυτές συνεχίζονται. Και σε αυτήν την περίπτωση, μια χρηματοπιστωτική συμμετοχή του ΔΝΤ αποτελεί οπωσδήποτε μια πιθανότητα για την καγκελάριο και για τη γερμανική κυβέρνηση".
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην Μπιλντ της Κυριακής, δηλώνει ότι η χώρα του θα αποδεχτεί τη διμερή οικονομική ενίσχυση των ευρωπαϊκών χωρών προς την Ελλάδα, αλλά δεν διευκρινίζει εάν το Βερολίνο θα συμμετάσχει σ΄ αυτόν το μηχανισμό. Προσθέτει, πάντως, ότι η Αθήνα διαθέτει τη δυνατότητα να ζητήσει ένα δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Ισπανία- Ιταλία- Γαλλία υπέρ της λύσης
Η ισπανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησε την έγκριση σχεδίου βοήθειας προς την Ελλάδα αυτήν την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής. "Η ισπανική προεδρία θα εργασθεί γι' αυτό", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών, Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος. "Είναι μια σημαντική στιγμή για το μέλλον της ΕΕ, του ευρώ. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να δώσουμε αυτή την εμπιστοσύνη, αυτή την αλληλεγγύη που θεωρώ ότι αξίζει η Ελλάδα, χάρις στα μέτρα που η κυβέρνηση του Παπανδρέου έχει λάβει", πρόσθεσε.
Η Ιταλία είναι "απολύτως υπέρ" της βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα, δήλωσε την Κυριακή ο ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να μην εγκαταλείψουν την Αθήνα."Έχουμε ανάγκη από μια συμβιβαστική λύση για την Ελλάδα, πιστεύω ότι διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρώπης", πρόσθεσε.
Οι υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας τάχθηκε υπέρ της χορήγησης βοήθειας προς την Ελλάδα. "Πρέπει να υποστηρίξουμε την Ελλάδα, πρέπει να υποστηρίξουμε, δηλαδή κυρίως τη ζώνη του ευρώ γιατί η Ελλάδα ανήκει σ' αυτήν", δήλωσε ο Μπερνάρ Κουσνέρ.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν επέκρινε τη γερμανική στάση, λέγοντας ότι υπονομεύει την αλληλεγγύη της ΕΕ.
Τι ζητεί η Αθήνα
"Η Ευρωζώνη είναι μια κατάκτηση και εμείς δεν προσδοκούμε λύσεις εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θεωρούμε αδιανόητο, να μην δώσει η ΕΕ τη βοήθεια και πολιτική στήριξη που ζητάμε", διαμηνύει η Αθήνα, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου.
Η Ελλάδα ζητεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ένωσης να εγκρίνουν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στις 25 και 26 Μαρτίου στις Βρυξέλλες τη θέσπιση μηχανισμού οικονομικής βοήθειας, η οποία δεν θα χρησιμοποιηθεί παρά σε περίπτωση ανάγκης. Ελπίζει ότι ένα τέτοιο μήνυμα θα μπορούσε να κατευνάσει τις αγορές, δίνοντάς της την ικανότητα να δανεισθεί με χαμηλότερα επιτόκια σε σχέση με σήμερα ώστε να χρηματοδοτήσει το έλλειμμά της.
nooz.gr

0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου