Αλλαγές-εξπρές στο Ασφαλιστικό...

Με διαδικασίες-εξπρές ολοκληρώνονται οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, με την Κοινότητα να πιέζει για εφαρμογή εδώ και τώρα της εξίσωσης των ορίων συνταξιοδότησης στον δημόσιο τομέα.
Σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθονται οι ασφαλισμένοι -κυρίως οι γυναίκες-και είναι χαρακτηριστικό πως τον τελευταίο ενάμιση μήνα καταγράφεται αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης μέχρι και 25% στον δημόσιο τομέα.
Ο Αν. Λοβέρδος επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή τον Μάιο. Στη φωτογραφία ο Αγγ. Στεργίου παραδίδει ως πρόεδρος το...

πόρισμα της Επιτροπής «σοφών»
Ο Αν. Λοβέρδος επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή τον Μάιο.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης στο δημόσιο και στα σώματα ασφαλείας να ξεκινήσει το 2013 και να ολοκληρωθεί σταδιακά μέσα σε πέντε χρόνια. Ωστόσο, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, οι πιέσεις από την Κοινότητα εντείνονται για άμεσα μέτρα στο ασφαλιστικό σύστημα και ειδικότερα στο καυτό θέμα της εξίσωσης των ορίων ηλικίας.

Σε μία τέτοια περίπτωση οι ανατροπές στα όρια για 140.000 γυναίκες μπορεί να ξεκινήσουν από το 2011 και θα επηρεαστούν ακόμα και τα λεγόμενα «ώριμα» ασφαλιστικά δικαιώματα. Το γεγονός αυτό προκαλεί πανικό στους ασφαλισμένους, οι οποίοι φαίνεται πως αναζητούν λύση στην πρόωρη συνταξιοδότηση.

Μάλιστα με την επερχόμενη εξίσωση των ορίων ηλικίας θα υπάρξει και νέο κύμα φυγής, καθώς 110.000 εργαζόμενες στο δημόσιο έχουν θεμελιώσει δικαίωμα και μπορούν να αποχωρήσουν ανά πάσα στιγμή. Συνολικά περίπου 250.000 εργαζόμενοι (άντρες και γυναίκες) στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα έχουν τις προϋποθέσεις για να? ανοίξουν την πόρτα εξόδου.

Μια τέτοια εξέλιξη θα δώσει τη χαριστική βολή στο ασφαλιστικό σύστημα, που ήδη αντιμετωπίζει οξύτατα οικονομικά προβλήματα.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε περίπτωση μαζικής φυγής γυναικών από το δημόσιο, το έλλειμμα του Ταμείου Πρόνοιας θα εκτοξευτεί από τα 800 εκατομμύρια στα 2 δισεκατομμύρια (ήδη εκκρεμούν περίπου 18.000 αιτήσεις για εφάπαξ). σΣημειώνεται πως δύο είναι οι βασικές αιτίες που προκαλούν τη μαζική φυγή:

Τα νέα οικονομικά μέτρα που περικόπτουν τις αποδοχές των εργαζομένων σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι ασφαλισμένοι σπεύδουν να συνταξιοδοτηθούν για να αποφύγουν τις περικοπές στους μισθούς, που κατ’ επέκταση θα επηρεάσουν και τις συντάξεις (οι οποίες υπολογίζονται πάνω στον συντάξιμο μισθό).

Η επερχόμενη εξίσωση των ορίων στο δημόσιο και στα σώματα ασφαλείας, που οδηγεί σε αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών από 5 έως και 17 χρόνια.

Μεγάλες χαμένες είναι οι ασφαλισμένες από το 1983 έως και το 1992, ωστόσο οι αλλαγές αγγίζουν και τις νεότερες ασφαλισμένες, εφόσον βγουν στη σύνταξη ως μητέρες ανηλίκων ή έχουν πάνω από τρία παιδιά.

Χαρακτηριστικές του κλίματος που επικρατεί είναι οι δηλώσεις του προέδρου των εργαζομένων στα ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ) Θανάση Τσακανίκα, ο οποίος σημειώνει «υπάρχει κύμα φυγής από τον δημόσιο τομέα.

Ενδεικτικό της ανησυχίας είναι πως πλέον γυναίκες που συμπλήρωσαν τα χρόνια ασφάλισης και έχουν ανήλικο παιδί αλλά όχι το όριο ηλικίας είναι έτοιμες να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης. Στόχος είναι να φύγουν πριν από τις αλλαγές, παρά το ότι θα πάρουν τη σύνταξη όταν «πιάσουν» το όριο ηλικίας Πιστεύω πως οι ασφαλισμένοι πρέπει να κάνουν υπομονή, έως ότου δούμε τις κυβερνητικές προτάσεις».

Στα μέσα Μαΐου το νομοσχέδιο
Ενοποιήσεις και ένα Ταμείο προτείνει η επιτροπή «σοφών»

Μέσα στις επόμενες οκτώ εβδομάδες θα έχει ψηφιστεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενώ χθες ολοκλήρωσε το έργο της η επιτροπή "σοφών" παραδίδοντας το τελικό της πόρισμα. Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέας Λοβέρδος, επεσήμανε πως το νομοσχέδιο θα περάσει από τη Βουλή μέχρι τα μέσα Μαΐου.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα, που ανακοίνωσε ο υπουργός, τις επόμενες μέρες το ασφαλιστικό θα τεθεί ως θέμα στο υπουργικό συμβούλιο. Αμέσως μετά το Πάσχα θα κατατεθεί στη Βουλή, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως το προσχέδιο θα σταλεί και στον αρμόδιο επίτροπο κ. Ρεν.

"Καμπανάκι" έκρουσε ο υφυπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, o οποίος επεσήμανε: "Επιλέξαμε τον δύσκολο αλλά ορθό δρόμο. Να πληρώσουν εκείνοι που εισφοροδιαφεύγουν και οφείλουν, εκείνοι που καρπώθηκαν από την κατασπατάληση των πόρων και τις αδυναμίες των Ταμείων. Διαφορετικά θα έπρεπε να οδηγηθούμε σε μείωση κατά 10% με 12% των συντάξεων για το 2010 και 5% το 2011. Είμαστε υποχρεωμένοι, και αυτό θα κάνουμε, να αποτρέψουμε μία τέτοια εξέλιξη".

Στο πόρισμά της η επιτροπή "σοφών" -από την οποία έχει αποχωρήσει η ΓΣΕΕ- κατέθεσε 12 προτάσεις για το ασφαλιστικό σύστημα. Η κυριότερη πρόταση προβλέπει την ενοποίηση των Ταμείων και την καθιέρωση ενιαίων ρυθμίσεων για όλους, με το επιχείρημα πως "αν οι κανόνες είναι ίδιοι, δεν θα υπάρχει λόγος ύπαρξης περισσοτέρων του ενός Ταμείων".

Επιπλέον η επιτροπή εισηγείται τον χωρισμό του προνοιακού τμήματος από το ανταποδοτικό της σύνταξης, τον έλεγχο των δαπανών και τον διαχωρισμό του κλάδου υγείας από τη σύνταξη. Ειδική αναφορά γίνεται στην ανάγκη λήψης μέτρων για τη διαδοχική ασφάλιση και στην εκλογίκευση του συστήματος απονομής των αναπηρικών συντάξεων.

Στο μεταξύ, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου, τον Φεβρουάριο καταγράφεται στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ μείωση των εσόδων στον κλάδο σύνταξης, ενώ παράλληλα αυξάνονται τα έξοδα. Η μείωση των εσόδων οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης (αντιθέτως αυξάνονται τα έσοδα από εισφορές), ενώ η αύξηση των εξόδων αποδίδεται σε σημαντικό βαθμό στην αύξηση των δαπανών στους κλάδους υγείας (κυρίως στο φάρμακο).

Κατερίνα Κοκκαλιάρη ΕΘΝΟΣ





Share/Save/Bookmark
ευχαριστούμε για την επίσκεψη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails