Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Αποδείξεις με ΦΠΑ από όλους τους επαγγελματίες θα πρέπει να συλλέγουν οι φορολογούμενοι προκειμένου να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε χθες στον πρόεδρο της Βουλής τα βασικά σημεία του φορολογικού νομοσχεδίου για ολιγοήμερη διαβούλευση και σχεδιάζει έως το τέλος της εβδομάδας την κατάθεση του νομοσχεδίου. Με το χθεσινό... 12σέλιδο κείμενο ξεκαθαρίζει η νέα κλίμακα αποδείξεων για την εξασφάλιση του αφορολόγητου των 12.000 ευρώ, αλλά και η πρόθεση της κυβέρνησης να καθιερώσει ταμειακές μηχανές στο σύνολο της αγοράς και ΦΠΑ για όλους πλην όσων εξαιρούνται από κοινοτική οδηγία, επανέρχονται ενισχυμένα τεκμήρια εισοδήματος και επιβάλλονται «αλμυροί» φόροι 20% στην εκκλησιαστική περιουσία και 15% στις offshore επιχειρήσεις.
Το τελικό σχέδιο του οικονομικού επιτελείου για τη σύνδεση αφορολόγητου με αποδείξεις οδηγεί τους φορολογουμένους στη συλλογή λιγότερων αποδείξεων από 300 έως και 2.400 ευρώ σε σχέση με τους αρχικούς σχεδιασμούς.
Το υπουργείο Οικονομικών κατέληξε στην καθιέρωση κλιμακίων και στις απαιτούμενες αποδείξεις, εξαιρώντας από το βάσανο της συλλογής τους όσους έχουν εισοδήματα έως 6.000 ευρώ. Για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ οι απαιτούμενες αποδείξεις θα είναι ίσες με το 10% του εισοδήματος και για το κλιμάκιο εισοδήματος πάνω από τα 12.000 ευρώ ο συντελεστής θα αυξάνεται σε 30%. Έτσι, ένας φορολογούμενος με εισόδημα 28.000 ευρώ θα χρειάζεται με το νέο σύστημα αποδείξεις 6.000 ευρώ (1.200 ευρώ για τα πρώτα 12.000 ευρώ και 4.800 ευρώ για τα υπόλοιπα 16.000 ευρώ που προβλέπει το 30%), όταν, με βάση τις αρχικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, ο ίδιος φορολογούμενος θα χρειαζόταν αποδείξεις αξίας 8.400 ευρώ.
Το ανώτατο όριο απαιτούμενων αποδείξεων φτάνει τα 12.000 ευρώ, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως αν κάποιος έχει συλλέξει περισσότερες αποδείξεις δεν μπορεί να τις υποβάλει στην Εφορία. Με πλαφόν τα 15.000 ευρώ ατομικά ή 30.000 για οικογένεια, οι πρόσθετες αποδείξεις οδηγούν σε μπόνους αφορολόγητο, καθώς ο φορολογούμενος δικαιούται μείωση φόρου ίση με το 10% της διαφοράς μεταξύ του ποσού των απαιτούμενων για το αφορολόγητο δαπανών και αυτού των δηλούμενων. Στην αντίθετη περίπτωση, όπου υπολείπονται αποδείξεις των απαιτούμενων επί της διαφοράς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%.
Ποιες αποδείξεις δέχεται η Εφορία
Στις αποδείξεις που «χτίζουν» αφορολόγητο, η Εφορία θα δέχεται όλες τις κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών εκτός εκείνων που αφορούν αγαθά μεγάλης αξίας που αποτελούν τεκμήριο ελάχιστου εισοδήματος (αυτοκίνητα, ακίνητα, δίδακτρα, σκάφη αναψυχής κ.λπ.), λογαριασμούς για φως, νερό, τηλέφωνο και όσων αναγνωρίζονται ιδιαιτέρως για μείωση του εισοδήματος ή έκπτωση από τον φόρο (ιατρικές δαπάνες, δαπάνες ενοικίων, ασφάλιστρα κ.λπ.).
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου