ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΙΑΣ Π. ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ
Η προσπάθεια του υπουργού Α. Λοβέρδου και του υφυπουργού Γ. Κουτρουμάνη στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους της τρόικας επικεντρώνεται στη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο για τα 40 έτη εργασίας ώστε να μην επιβληθεί η 40ετία και το 60ό έτος ως νέα όρια για την καταβολή πλήρους σύνταξης (χωρίς δηλαδή την ποινή της μείωσης 6% τον χρόνο) σε όλους σταδιακά από το 2011 έως το 2015. Τα τρία σενάρια. Στις συζητήσεις, που θα συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο, έχουν τεθεί και τα παρακάτω σενάρια:...1Να επιβληθεί 39ετία αντί των 40 ετών χωρίς όριο ηλικίας.
2Να ισχύσουν τα 40 έτη εργασίας στο 60ό έτος με μεταβατική περίοδο εφαρμογής και να μη θιγούν οι παλιοί ασφαλισμένοι.
3Να ισχύσουν τα 40 έτη αλλά να συνυπολογίζονται όπως στις άλλες χώρες και πλασματικά χρόνια, (χρόνος σπουδών, ανατροφής παιδιών και στρατιωτική θητεία). Επίσης να ισχύει, χωρίς εξαιρέσεις, η διαδοχική ασφάλιση ανεξαρτήτως αν έχει διανυθεί χρόνος εργασίας σε ταμεία μισθωτών ή αυτοαπασχολούμενων (σήμερα π.χ. δεν προσμετρώνται τα χρόνια ασφάλισης στο ΙΚΑ και τα χρόνια ασφάλισης στον ΟΑΕΕ).
Οι τελικές ρυθμίσεις θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή έως τις 10 Ιουνίου και θα έχει ψηφιστεί πριν από τα τέλη του ίδιου μήνα εν μέσω απεργιών.
Αλλες 14 ανατροπές. Με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο επέρχονται και οι παρακάτω 14 ανατροπές:
1Σταδιακή αύξηση της εξίσωσης των ορίων ηλικίας από το 2011 για τις εργαζόμενες στο ΙΚΑ με εφαρμογή του νόμου Πετραλιά από το 2013.
2Ενίσχυση της αναλογικής σύνταξης με κίνητρα για αύξηση της ελάχιστης απόδοσης εισφορών στα 40 έτη εργασίας από 37 προηγουμένως: οι συντελεστές θα είναι κλιμακωτά υψηλότεροι την τελευταία τριετία (37 ως 40 έτη εργασίας). Πάντως διατηρούνται τυπικά τα 35-37 έτη, που όμως δεν αποδίδουν την ανώτατη σύνταξη.
3Πέναλτι στις μειωμένες συντάξεις και για τη διαδοχική ασφάλιση από το 4,5% στο 6%.
4Ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σε τρία ώς το 2018 ή το 2015.
5Από το 2013 νέος ενιαίος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης για όλους τους ασφαλισμένους. 6Από 1.1.2013 η ένταξη των δημοσίων υπαλλήλων στο ΙΚΑ.
7Από 1.1.2018 (ή 2013) σταδιακά βάσει υπολογισμού καθίσταται το σύνολο του εργασιακού βίου με έτος- βάση το 2013. Διασφαλίζονται τα θεμελιωμένα δικαιώματα (με θεμελίωση μέχρι και το τέλος του 2010) και ως προς τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης.
8Βασική σύνταξη και για τους ανασφάλιστους άνω των 65 ετών, με εισοδηματικά κριτήρια. Το ποσό της σύνταξης ορίζεται στα 360 ευρώ μηνιαίως και χρηματοδοτείται από το 2018 (ή το 2015) από τον κρατικό προϋπολογισμό.
9Παραμένει αμετάβλητο το γενικό όριο συνταξιοδότησης στα 65 έτη.
10Κατάργηση των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου.
11Επιβολή ΛΑΦΚΑ στις υψηλές συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ από 1ης Αυγούστου. Αυτό αφορά στην κύρια σύνταξη, με συντελεστές 3%- 9%, αναλόγως του ποσού.
12Αναθεώρηση στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και αυστηρά κριτήρια στις αναπηρικές συντάξεις.
13Καθορισμός της σύνταξης με βάση το προσδόκιμο ζωής, αρχής γενομένης από το 2020. 14Κατά την τριετία 2011- 2013 θα αυξηθούν κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες οι εισφορές ασφαλισμένων και εργοδοτών στο ΙΚΑ- ΕΤΑΜ με ισόποση μείωση των εισφορών προς τον ΟΑΕΔ, τον ΟΕΚ και τον ΟΕΕ.
Μέχρι τις 10 Ιουνίου κατατίθεται το νέο Ασφαλιστικό
Στη Βουλή η εξίσωση ορίων ανδρών- γυναικών
Την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στο Δημόσιο. Η εξίσωση θα αρχίσει το 2011 και θα ολοκληρωθεί το 2013. Από τις προωθούμενες αλλαγές απειλούνται 140.000 ασφαλισμένες στο Δημόσιο και στα Σώματα Ασφαλείας, που θα δουν τα όρια ηλικίας να αυξάνονται από 5 έως και 15 χρόνια.
Σημειώνεται ότι εκτός κινδύνου είναι όσοι δημόσιοι υπάλληλοι προλάβουν να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέσα στο 2010.
Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να επηρεαστούν από τις επερχόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, ακόμα και αν παραμείνουν στην εργασία τους και μετά το 2010. Η κυβέρνηση προχώρησε σε ειδική ρύθμιση για τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και όσους υπάγονται στα ειδικά Ταμεία που πήραν τον δρόμο για το ΙΚΑ (δηλαδή τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα). Επίθεση χθες στη Βουλή του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα κατά του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου για το Ασφαλιστικό. Ο Αλ. Τσίπρας τον κατηγόρησε για επικοινωνιακά παιχνίδια στο θέμα της αύξησης των ετών εργασίας στα 40 και τον κάλεσε να παραιτηθεί. Ο υπουργός απάντησε πως «είναι ιερή υποχρέωση της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί ό,τι είναι εκτός μνημονίων».
Ανάσα από αναλογιστική μελέτη
Βαθιά ανάσα, έως το 2060, δίνει στο ασφαλιστικό σύστημα το υπό κατάθεση ασφαλιστικό νομοσχέδιο όπως δείχνει αναλογιστική μελέτη που παρουσιάστηκε χτες στους εμπειρογνώμονες της τρόικας από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σε μια προσπάθεια να ισχυροποιηθούν τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς και να μην ισχύσουν τα 40 έτη εργασίας για πλήρη σύνταξη. Τα μέτρα που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου δίνουν το φιλί της ζωής στο υπό κατάρρευση Ασφαλιστικό, τόνιζε χτες στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, σημειώνοντας ότι η αναλογιστική μελέτη έχει εγκριθεί και από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.
Πάντως οριστικά το νέο Ασφαλιστικό θα ισχύσει από το 2015 (αντί για το 2018) όσον αφορά το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων.
Τέλος, στην οργάνωση 24ωρης πανεργατικής απεργίας εντός του Ιουνίου (πιθανόν στις 16/6)
με την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου προχωρούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που οργανώνουν συλλαλητήριο το Σάββατο 5 Ιουνίου στις 11 π.μ. στην Πλατεία Κοτζιά.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου