Εφοδο σε ΔΟΥ της Θεσσαλίας έκανε χθες ο γενικός γραμματέας φορολογικών υποθέσεων κ. Δημήτρης Γεωργακόπουλος κατσαδιάζοντας τους εφοριακούς για την υστέρηση των εσόδων και ζητώντας εντατικοποίηση των ελέγχων....
Το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει μαζική επίθεση στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθούν λίστες με ονόματα «επώνυμων» φοροφυγάδων, όπως ακριβώς έγινε την προηγούμενη εβδομάδα με τους γιατρούς του Κολωνακίου.
Στο στόχαστρο έχουν μπει μεγαλοδικηγόροι, ιδιοκτήτες νυκτερινών κέντρων, ξενοδόχοι, καλλιτέχνες, σχεδιαστές κ.ά.
Επιπλέον θα πιέσει αφόρητα τους φοροφυγάδες μέσω «λουκέτων», κατασχέσεων ακινήτων και «μπλοκάρισμα» καταθέσεων, ώστε να καταφέρει να εισπράξει μέρος των υπέρογκων ληξιπρόθεσμων χρεών.
Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών πρεσάρει και τους υπαλλήλους των εφοριών προκειμένου να πετύχουν καλύτερα αποτελέσματα και να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα.
Προς αυτή την κατεύθυνση τακτική... φαντομά ακολούθησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημήτρης Γεωργακόπουλος.
Για χτες (Τετάρτη) ήταν προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Λάρισα και κλειστή σύσκεψη με στελέχη της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων. Ομως ο ίδιος πήγε από προχτές το βράδυ στον Βόλο και διέμεινε σε φιλικό του πρόσωπο, ενώ χτες με το καλημέρα εμφανίστηκε χωρίς να έχει ειδοποιήσει κανέναν προηγουμένως , αρχικά στην Α’ ΔΟΥ του Βόλου και στη συνέχεια στη Β’ ΔΟΥ στον δήμο της Νέας Ιωνίας.
Στα στελέχη και των δύο εφοριών ο κ. Γεωργακόπουλος είπε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από την εικόνα που παρουσιάζουν στην απόδοσή τους, αφού υπάρχει υστέρηση εσόδων, σημειώνοντας ότι άλλες εφορίες με το 1/3 του προσωπικού σε σχέση με τις δικές τους, όπως π.χ. η εφορία της Θήβας, έχουν μεγαλύτερα έσοδα, ενώ ζήτησε εντατικοποίηση των ελέγχων.
Στη ΔΟΥ της Ν. Ιωνίας οι πολίτες που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στη δημόσια υπηρεσία, του παραπονέθηκαν ότι δεν εξυπηρετούνται ικανοποιητικά, ενώ οι εργαζόμενοι στην εφορία υποστήριξαν ότι αυτό οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού και στα κενά που υπάρχουν.
Ομως ο κ. Γεωργακόπουλος είχε άλλη γνώμη. Ετσι έσπευσε να επισημάνει ότι κάτι τέτοιο δεν δικαιολογείται, αφού ο ίδιος διαπιστώνει επάρκεια προσωπικού στη ΔΟΥ.
Επισκέψεις
Ακολούθησαν στη συνέχεια ανάλογες επισκέψεις στη Λάρισα, όπου ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών επισκέφθηκε διαδοχικά τις τρεις ΔΟΥ, ενώ έκανε ανάλογες επισημάνσεις τόσο για τη διαπιστούμενη υστέρηση των εσόδων όσο και προτροπές για καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων.
Ο κ. Γεωργακόπουλος, όπως είπε, διαπίστωσε υστέρηση εσόδων μεταξύ 5-15% έναντι των στόχων που έχουν τεθεί για το 2010 στις εφορίες της Θεσσαλίας, εκφράζοντας τη δυσφορία του.
Σε σύσκεψη που είχε αργότερα με τους διευθυντές της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων και των ΔΟΥ της Λάρισας έδωσε αυστηρές οδηγίες-κατευθύνσεις για την ενίσχυση της αποδοτικότητας του ελεγκτικού μηχανισμού, με σαφείς στόχους την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αύξηση των κρατικών εσόδων.
Σε δηλώσεις του είπε ότι η παραοικονομία στη χώρα μας φτάνει τα 100 δισ. ευρώ, ενώ η φοροδιαφυγή στο 40% των εσόδων του προϋπολογισμού και κάλεσε τους διευθυντές και τα στελέχη των ΔΟΥ να εντείνουν τις προσπάθειες και τους ρυθμούς είσπραξης των εσόδων του κράτους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ - ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ
«Κυνήγι» για 11.000 μεγαλοοφειλέτες
Από τις διασταυρώσεις στοιχείων προέκυψαν 850.000 περιπτώσεις φοροδιαφυγής μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών. «Το υπ. Οικονομικών έχει οργανώσει τους μηχανισμούς, ώστε ακόμη και με αναγκαστικές εκτελέσεις να εισπράττονται οι φόροι», τόνισε ο Γ. Πεταλωτής
Προτεραιότητα στη «σύλληψη» και την είσπραξη των οφειλόμενων φόρων από τους 11 χιλιάδες μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου, που εντόπισαν οι έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών, δίνει η κυβέρνηση. Στην ουσία πρόκειται για πολιτική απόφαση, καθώς από τις διασταυρώσεις προέκυψαν ούτε λίγο - ούτε πολύ 850 χιλιάδες περιπτώσεις φοροδιαφυγής μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών. Πολλοί από τους τελευταίους, όμως, δεν διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία, οπότε η οποιαδήποτε προσπάθεια να προκύψουν έσοδα θα καταλήξει σε αδιέξοδο. Αντίθετα, οι περισσότεροι από όσους ανήκουν στην πρώτη κατηγορία έχουν όχι απλά μεγάλη ακίνητη περιουσία, αλλά και σημαντικές επιχειρήσεις. Το υπουργείο Οικονομικών πιστεύει πως μπορεί να συγκεντρώσει αρκετά δισ. ευρώ και, το κυριότερο, να κάνει μια νέα αρχή σβήνοντας «χαμένες» υποθέσεις και κερδίζοντας όσες μπορούν να κερδηθούν.
«Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες προς το δημόσιο. Αυτές οι οφειλές κυμαίνονται σε πολλά επίπεδα. Ηδη, το υπουργείο Οικονομικών έχει κάνει τέτοια οργάνωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, ώστε και μέσα από τις διαδικασίες της αναγκαστικής εκτέλεσης, στο πλαίσιο του φορολογικού νόμου και μάλιστα του νέου φορολογικού νόμου, να εισπράττονται αυτοί οι φόροι» επισήμανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Υπάρχει σε εξέλιξη και διαδικασία πειθαρχικών διώξεων, εάν διαπιστωθεί ότι οι εντεταλμένοι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους» προσέθεσε με νόημα ο Γ. Πεταλωτής. Στο πλαίσιο αυτό, προανήγγειλε πως σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις και νέες λίστες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε πως η στρατηγική της κυβέρνησης αποτελεί λαϊκισμό, «απλώς έπρεπε και πρέπει να γίνει κάτι για την πάταξη εξόφθαλμων περιπτώσεων φοροδιαφυγής» είπε χαρακτηριστικά.
«Από εκεί και πέρα, και το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο συστήσαμε μας επιτρέπει, πλέον, να δημιουργούμε τακτικούς και πολύ πιο γρήγορους ελέγχους στην απόκρυψη φορολογικών εισοδημάτων, κάτι που, ούτως ή άλλως, είναι και πολύ αποδοτικό», κατέληξε ο Γ. Πεταλωτής.
Η κυβέρνηση ελπίζει πως, αν μπορέσει να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα, θα μπορέσει να αποκαταστήσει τις εισοδηματικές απώλειες των μισθωτών πριν από τις εθνικές εκλογές. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δείξει ενδιαφέρον για το θέμα, θεωρώντας ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου της ελληνικής κοινωνίας. Είναι πιθανό πολύ σύντομα ο Γ. Παπανδρέου να προβεί σε μία κίνηση προς την πλευρά των εφοριακών, επισημαίνοντας ότι ο ρόλος τους είναι κρίσιμος για τη συνέχιση των δημόσιων πολιτικών στην παιδεία, την υγεία και τις επενδύσεις. «Αν δεν πληρώνουμε, δεν μπορούμε να περιμένουμε από το κράτος να χρηματοδοτεί τα δημόσια αγαθά», λένε οι συνεργάτες του και δηλώνουν αποφασισμένοι να φθάσουν τον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής μέχρι το τέλος.
Φορο-κλοιός
Ελεγχοι για τις χρήσεις 2000-2003
Σε φοροελεγκτικό κλοιό βρίσκονται μέχρι το τέλος του έτους επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν έχουν κλείσει τις φορολογικές χρήσεις της τετραετίας 2000-2003.
Το υπουργείο Οικονομικών, παρέτεινε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010 τις προθεσμίες παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να ελέγξει και να επιβάλει φόρους, τέλη και εισφορές σε φορολογούμενους με «ανοιχτές» φορολογικές παραβάσεις.
Η νέα παράταση του χρόνου παραγραφής προβλέπεται με τον τελευταίο φορολογικό νόμο και θεωρήθηκε αναγκαία από το υπουργείο Οικονομικών για τον έλεγχο μεγάλων υποθέσεων και κατά συνέπεια την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων.
Η παράταση δεν καταλαμβάνει τις υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, προικών, κερδών από λαχεία, μεταβίβασης ακινήτων, φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ) και ειδικού φόρου επί των ακινήτων.
Γιάννης Αντύπας
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου