ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΤΕΛΟΣ 'ΔΙΑΣΩΣΗΣ' ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο Μ.ΜΠΑΡΝΙΕ


Την εισαγωγή ειδικού τέλους στις τράπεζες σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με σκοπό τη δημιουργία Ταμείου στήριξης του τραπεζικού συστήματος, αναμένεται να προτείνει σήμερα ο αρμόδιος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η πρόταση έχει ήδη γίνει αντικείμενο τεχνικής προεργασίας και θα παρουσιασθεί σήμερα στις Βρυξέλλες σαν απάντηση της Κομισιόν στο ενδεχόμενο ενός νέου κύκλου πιέσεων στο τραπεζικό σύστημα.
Πάντως, κάποιες χώρες, όπως η Γερμανία και η Σουηδία, είναι αποφασισμένες να κινηθούν

προς τη δημιουργία ενός τέτοιου ταμείου, ακόμα και στην περίπτωση που δεν προχωρήσει η πρόταση στην Ευρωζώνη.
Η εισαγωγή του ειδικού τέλους θα είναι ο βασικός πόρος που θα χρηματοδοτήσει το ταμείο αυτό, του οποίου ο στόχος δεν θα είναι να εξαγοράζει τράπεζες υπό χρεοκοπία, αλλά η παροχή δανείων που θα επιτρέπουν σε τράπεζες να αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους, βάσει όμως προγράμματος αναδιάρθρωσης.
Οι σχετικές διαδικασίες επιταχύνονται από την κρίση στο ισπανικό τραπεζικό σύστημα.
Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν, είναι υπέρ της επιβολή αυτού του φόρου, αλλά θέλει οι εθνικές κυβερνήσεις να έχουν μεγαλύτερη ελευθερία να αποφασίζουν πως θα διατίθενται τα κεφάλαια του Ταμείου.
Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των παγκόσμιων προσπαθειών για αυστηρότερη νομοθεσία στον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό κλάδο.
Στις ΗΠΑ, ανάλογο νομοσχέδιο για τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του χρηματοοικονομικού κλάδου από το 1930, βρίσκεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων εν αναμονή της ψήφισής του
.

fimotro Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails