TA KΡΙΣΙΜΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ


Ρεπορτάζ: Γιάννης Αντύπας (απο ΕΘΝΟΣ)

Ασφαλιστικό, «Καλλικράτης», αναπτυξιακός νόμος, πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων και... ανασχηματισμός! Αυτά είναι τα πέντε βασικά βήματα του κυβερνητικού σχεδιασμού μέχρι το τέλος Ιουνίου, ενώ ερωτηματικό παραμένει ο χρόνος προώθησης του νέου εκλογικού νόμου...Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε κύκλο κατ’ ιδίαν επαφών με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος και όσους ενδιαφέρονται να μετακομίσουν σε δήμο ή περιφέρεια. Συζητά μαζί τους χαρτοφυλάκια και ζητά τη γνώμη τους για τη διάταξη των δυνάμεων.
Θρυαλλίδα εξελίξεων θα αποτελέσει -πλην απρόοπτου γεγονότος που θα επισπεύσει τα πράγματα- το εθνικό συμβούλιο στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, οπότε και θα εγκριθούν οι υποψηφιότητες στις 13 περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους.
Τα ονόματα που θα ανακοινωθούν θα προκαλέσουν ντόμινο αλλαγών τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην κοινοβουλευτική ομάδα, όπου αρκετοί βουλευτές νιώθουν την ανάγκη να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον στην τοπική αυτοδιοίκηση. Πριν φθάσει σε αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση έχει μερικά κρίσιμα ραντεβού:

* Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει για να εγκρίνει την πολιτική αποκρατικοποιήσεων. Επισημαίνεται πως στο Πρόγραμμα Σταθερότητας έχουν υπολογιστεί έσοδα 2,5 δισ. ευρώ από αυτή την πηγή.
Η κακή πορεία της χρηματαγοράς, όμως, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα, καθώς η κυβέρνηση φοβάται την κατηγορία πως πουλά φθηνά. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα εγκρίνει και τη λίστα των καταργήσεων και συγχωνεύσεων δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών που έχει παρουσιάσει το «Εθνος».
* Κρίσιμο τεστ είναι η ψήφιση του Ασφαλιστικού, αν και μετά την αποφασιστική αντίδραση στο «παρών» της Σ. Σακοράφα, του Γ. Δημαρά και του Β. Οικονόμου, δεν φαίνεται να υπάρχουν άλλοι πρόθυμοι να σταματήσουν εδώ την πολιτική τους καριέρα.
* Στην ίδια κατηγορία εμπίπτει και ο «Καλλικράτης», όπου μέχρι πριν από λίγες ημέρες το Μέγαρο Μαξίμου είχε πληροφορίες για βουλευτές που θα διαχώριζαν τη θέση τους. Μετά από επαφές με τον Γ. Ραγκούση, φαίνεται πως η κατάσταση έχει βελτιωθεί.
* Κρίσιμος είναι ο αναπτυξιακός νόμος και η πορεία των φορολογικών εσόδων. Πέραν του σαφάρι κατά των φοροφυγάδων η κυβέρνηση αναζητά τουρίστες και επενδύσεις που θα ρίξουν χρήμα στη χειμαζόμενη αγορά.
* Ερωτηματικό αποτελεί το θέμα του εκλογικού νόμου. Από τη μία οι αλλαγές στο πολιτικό σύστημα είναι στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας, από την άλλη το θέμα δεν κρίνεται ώριμο.

ΑντιδράσειςΟι αντιδράσεις των βουλευτών στη λίστα είναι έντονες και γι’ αυτό στο ΠΑΣΟΚ συζητούν για έκτακτο καταστατικό συνέδριο το οποίο θα βάλει εγγυήσεις στον τρόπο ανάδειξης των υποψηφίων. Με την ευκαιρία, βέβαια, μπορεί να αλλάξει και η κομματική ηγεσία, καθώς η Ιπποκράτους παραπαίει. Εφόσον γίνουν όλα αυτά ο πρωθυπουργός θα μπορεί να ισχυριστεί πως έκλεισε ένας κύκλος και να προχωρήσει σε αλλαγές στη διάταξη του πολιτικού προσωπικού, εν όψει της νέας περιόδου.
Τα πρόσωπα που θα δώσουν το τέμπο είναι τα εξής:

* Ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο υπουργός Οικονομικών έχει δεχθεί πολλά συντροφικά μαχαιρώματα και έχει μπροστά του δύο δρόμους: να μείνει στην Πλατεία Συντάγματος ή να μετακομίσει στη Βασιλίσσης Σοφίας και το υπουργείο Εξωτερικών.
* Η Λ. Κατσέλη είναι η υπουργός που έχει αμφισβητηθεί περισσότερο απ’ όλους.
Ο Γ. Παπανδρέου φέρεται να επιθυμεί την παραμονή της στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά σε άλλο πόστο, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να συζητά η υπουργός Οικονομίας.
* Νέο πόστο αναζητείται και για τη Μ. Ξενογιαννακοπούλου.
* Προς αναβάθμιση ακούγεται ο Μ. Χρυσοχοΐδης, που μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της οικονομίας.
* Αυτή είναι και η φιλοδοξία της Α. Διαμαντοπούλου, η οποία σε ιδιωτικές συζητήσεις δηλώνει βέβαιη πως θα παραμείνει στο υπουργείο Παιδείας.
* Από τους υφυπουργούς προς τα πάνω κοιτούν ο Μ. Καρχιμάκης και η Ε. Χριστοφιλοπούλου.
* Αντίθετα, προς τα... έξω, δηλαδή προς την τοπική αυτοδιοίκηση κοιτούν η Φ. Γεννηματά και ο Στ. Αρναουτάκης.

Ποια ονόματα ακούγονται
Δύσκολο σταυρόλεξο η σύνθεση της ομάδας για τις 13 περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους της χώρας
Το θέμα της ομάδας που θα κατεβάσει το ΠΑΣΟΚ στις 13 περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους είναι ένα πολύ δύσκολο σταυρόλεξο για το Μέγαρο Μαξίμου.
Ηδη έχουν γίνει πολλές συσκέψεις.

* Για την Κρήτη ακούγονται τα ονόματα του Στ. Αρναουτάκη, του Μ. Ανδρουλάκη και του... Ν. Αθανασάκη!
* Την περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδος μπορεί να διεκδικήσει η Τ. Αντωνίου, που διαθέτει ισχυρά ερείσματα στην περιοχή.
* Στην Ηπειρο φαίνεται να έχει ήδη πάρει το χρίσμα ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Ευ. Αργύρης.
* Το προβάδισμα στη Θεσσαλία έχει ο Ε. Νασιώκας.
* Για τη Θράκη θεωρείται πολύ πιθανή η υποψηφιότητα του Π. Σγουρίδη.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο Γ. Παπανδρέου θα ζητήσει από κορυφαία στελέχη να εκτεθούν στις κεντρικές μάχες. Για την Αθήνα έχουν ακουστεί διαδοχικά τα ονόματα του Μ. Χρυσοχοΐδη, της Α. Διαμαντοπούλου, του Π. Γερουλάνου κ.ά.
Οχι μόνο δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση, αλλά έχουν βγει και μερικές διαψεύσεις.
Για την περιφέρεια Αττικής πολλοί θα ήθελαν να είναι υποψήφιος ο Γ. Ραγκούσης, αλλά ο υπουργός Εσωτερικών θεωρείται ο πιο επιτυχημένος υπουργός της κυβέρνησης και οι πολιτικοί παρατηρητές δεν βρίσκουν τον λόγο για να επιλέξει μια τέτοια κίνηση.
Στον Πειραιά φαίνεται πως το ΠΑΣΟΚ θα κατέβει με τη σίγουρη λύση του Π. Φασούλα, όπως και του Α. Φούρα στην Πάτρα.
Μπαλαντέρ για τον δήμο της Αθήνας ή την περιφέρεια Αττικής είναι η Φ. Γεννηματά, που δείχνει να προτιμά το δεύτερο.
Πραγματικό πονοκέφαλο προκαλεί στην Ιπποκράτους και στο Μέγαρο Μαξίμου η Θεσσαλονίκη. Το ΠΑΣΟΚ έχει ως πρώτο στόχο να μη χάσει την περιφέρεια και ως δεύτερο να σπάσει την κυριαρχία της ΝΔ στον δήμο.
Μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχουν βρεθεί τα πρόσωπα που θα κληθούν να φέρουν σε πέρας αυτές τις αποστολές, καθώς οι ενδιαφερόμενοι δεν κρίνονται επαρκείς για να τις φέρουν σε πέρας.
Γι’ αυτό τον λόγο, ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να κάνει πρόταση σε κάποιο από τα κορυφαία στελέχη που εκλέγονται στην περιοχή.
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails