Ανατροπές φέρνουν οι βάσεις
Πτώση των βάσεων, που θα «αγγίξει» σχεδόν το σύνολο των τμημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης, χωρίς μάλιστα να εξαιρούνται οι περιζήτητες - υψηλόβαθμες σχολές, προμηνύεται για τη φετινή πορεία των βάσεων εισαγωγής.Την ίδια στιγμή, χιλιάδες αριστούχοι θα «εξοστρακιστούν» από τα τμήματα της αρεσκείας τους, αφού για ορισμένες σχολές τα ποσοστά επιτυχίας για όσους τα δηλώνουν ως πρώτη επιλογή πέφτουν ακόμη και κάτω από το 10%.
Οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι είτε θα πρέπει να επιλέξουν τη λύση της επαρχίας, είτε να εισαχθούν σε τμήμα διαφορετικού γνωστικού αντικειμένου...Λίγες ημέρες πριν από την ανακοίνωση των βαθμολογιών (αναμένονται για το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου και πιθανότατα από 21-23), οι πληροφορίες μιλούν για χειρότερες επιδόσεις σε όλα τα επιστημονικά πεδία, για μείωση των αριστούχων και αύξηση των αποτυχόντων σε αρκετά μαθήματα.
Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, οι βάσεις θα... κατρακυλήσουν στα χαμηλόβαθμα τμήματα, σε όσα δηλαδή απαιτούσαν έως πέρυσι κοντά στα 10.000 μόρια, αφού η κατάργηση του βαθμολογικού πλαφόν θα επιτρέψει σε στρατιές υποψηφίων να εισαχθούν σε κάποιο τμήμα της περιφέρειας.
Ο ανταγωνισμός
Στον αντίποδα, η εικόνα για τα τμήματα που απαιτούν άριστες βαθμολογίες δείχνει ότι ο ανταγωνισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις θα υπάρξει μία μικρή υποχώρηση των βάσεων, που οφείλεται στα δυσκολότερα ομολογουμένως θέματα που έπεσαν στις φετινές εξετάσεις. Ως εκ τούτου, οι υποψήφιοι που προσβλέπουν στην εισαγωγή τους σε Παιδαγωγικά, Πολυτεχνικά και Οικονομικά τμήματα, Νομικής και Ιατρικής θα πρέπει να περιμένουν πτώση των βάσεων, το εύρος της οποίας θα εξαρτηθεί από δύο παραμέτρους.
Η πρώτη αφορά το ποσοστό μείωσης των αριστούχων που θα υπάρχει στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας που επέλεξαν οι υποψήφιοι σε κάθε κατεύθυνση, αφού διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό τις βάσεις, και η δεύτερη παράμετρος δεν είναι άλλη από τις επιλογές των υποψηφίων στα μηχανογραφικά δελτία.
«Βόλεμα»
Η πτώση των βάσεων, που διαφαίνεται για την πλειονότητα των τμημάτων που απαιτούν βαθμολογίες από 18.000 μόρια και πάνω, δεν σημαίνει αυτομάτως και χαρμόσυνα νέα για όλους τους αριστούχους, αφού αρκετές χιλιάδες -εξαιτίας του περιορισμένου αριθμού θέσεων και κατ’ επέκταση του αυξημένου ανταγωνισμού- θα πρέπει να «βολευτούν» σε κάποιο υποδεέστερο τμήμα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις που προκύπτουν από την πορεία βαθμολόγησης των γραπτών, φέτος οι αριστούχοι θα μειωθούν συγκριτικά με πέρυσι και δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τους 10.000.
Τα συγκεκριμένα άτομα, όπως έχει δείξει η εμπειρία των τελευταίων ετών, στοχεύουν προς έναν μικρό αριθμό τμημάτων που αφορά κυρίως Νομικές, Ιατρικές, Πολυτεχνικές, Οικονομικές, Παιδαγωγικές σχολές.
Και η στόχευση φέτος θα είναι ακόμη πιο επιλεκτική, αφού θα επικεντρωθεί, λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, σε τμήματα που εδρεύουν κοντά στον τόπο κατοικίας των υποψηφίων.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα ποσοστά επιτυχίας των αριστούχων όσον αφορά τις σχολές πρώτης προτίμησης θα είναι μικρότερα συγκριτικά με πέρυσι.
Πολυτεχνεία - Οικονομικά
Δεύτερα στη λίστα δημοφιλίας
Στη δεύτερη θέση στη λίστα της δημοφιλίας και της αναλογίας πρώτων προτιμήσεων/θέσεων εισακτέων βρίσκονται αρκετές Πολυτεχνικές Σχολές, αφού οι πιθανότητες σε κάποιες περιπτώσεις είναι 1 στις 10 ή 2 στις 10.
Την πρωτιά μεταξύ των Πολυτεχνικών Τμημάτων κατέχει η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, στην οποία εισήχθησαν πέρυσι 130 (όσοι δηλαδή και φέτος) και είχε δηλωθεί ως πρώτη προτίμηση από 1.095 υποψηφίους, με το ποσοστό επιτυχίας γι’ αυτούς να ανέρχεται στο 11,8%. Ελάχιστα υψηλότερα, στο 12,2%, ανήλθε το ποσοστό στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, ενώ λίγο μεγαλύτερο (21,2%), λόγω των περισσότερων προσφερόμενων θέσεων, ήταν το ποσοστό για το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ.
Ευκολότερη είναι η εισαγωγή στο αντίστοιχο τμήμα του Αριστοτελείου, αφού πέρυσι 4 στους 10 υποψηφίους, που το είχαν δηλώσει ως πρώτη προτίμηση, κατάφεραν να εισαχθούν.
«Ευκολότερη» συγκριτικά με τις Πολυτεχνικές Σχολές είναι η εισαγωγή στην ελίτ των οικονομικών τμημάτων. Στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας πέρυσι πέτυχε μόλις το 24% όσων το δήλωσαν ως πρώτη προτίμηση. Καλύτερες πιθανότητες (37%) έχουν οι υποψήφιοι για το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΟΠΑ, ενώ στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του ίδιου ιδρύματος το ποσοστό φτάνει το 43%.
Παιδαγωγικά, Νομική και Ιατρική
Ποιες είναι οι πιθανότητες επιτυχίας
Μόλις 1 στους 4 υποψηφίους που δηλώνει τα δημοφιλή Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης καταφέρνει να εισαχθεί σε αυτά και μόνο λίγοι από τους υπολοίπους εισάγονται εναλλακτικά στο ίδιο τμήμα, αλλά σε άλλη πόλη από αυτήν που είχε δηλωθεί ως πρώτη επιλογή.
Συγκεκριμένα, μόλις το 9,1% όσων δήλωσαν το Παιδαγωγικό Θεσσαλονίκης ως πρώτη επιλογή κατάφεραν να εισαχθούν στο τμήμα, με το υπόλοιπο 91% να στρέφεται προς τα 8 αντίστοιχα τμήματα που λειτουργούν. Συγκεκριμένα, 2.185 το επέλεξαν ως πρώτη επιλογή, με τις διαθέσιμες θέσεις να φτάνουν μόλις τις 200. Συνολικά, πέρυσι, διατέθηκαν 1.985 θέσεις και για τα 9 Παιδαγωγικά Τμήματα, όταν το σύνολο των προτιμήσεων για κάθε σχολή κυμαινόταν από 6.519 έως 7.764.
Αν δούμε την εικόνα στις σχολές της Νομικής, πέρυσι κατάφερε να εισαχθεί στο τμήμα της Αθήνας το 26% όσων το δήλωσαν ως πρώτη επιλογή, ενώ στη Θεσσαλονίκη το αντίστοιχο ποσοστό ανέβηκε στο 50%. Σχετικά με το τμήμα της Θράκης, από τους 600 εισακτέους, οι 361 εισήχθησαν από «καραμπόλα», αφού ως πρώτη προτίμηση είχαν τη σχολή του Πανεπιστημίου Αθήνας ή του Αριστοτελείου.Αξίζει να επισημανθεί ότι από τους 3.040 υποψηφίους που επέλεξαν ένα από τα τρία ή και τα τρία Νομικά Τμήματα της χώρας, το 44% απορροφήθηκε σε ένα από αυτά.
Στις Ιατρικές Σχολές, και κυρίως σε αυτές της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, τα ποσοστά επιτυχίας για όσους δηλώνουν τις σχολές ως πρώτη προτίμηση είναι από τα χαμηλότερα. Ειδικότερα, στην Αθήνα το ποσοστό επιτυχίας έφτασε πέρυσι το 16%, ενώ φέτος δεν αποκλείεται να πέσει λίγο ακόμα.
Στο αντίστοιχο τμήμα της Θεσσαλονίκης, το ποσοστό είναι λίγο μεγαλύτερο, φτάνοντας το 32%, ενώ στα υπόλοιπα επαρχιακά τμήματα ο αριθμός των πρώτων προτιμήσεων που δηλώνεται κάθε χρόνο είναι μικρότερος από τον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων και ως εκ τούτου απορροφούνται κυρίως υποψήφιοι που στόχευαν στα δύο πιο υψηλόβαθμα τμήματα της Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Αλλαγές προτιμήσεων
Εκπλήξεις στο μηχανογραφικό λόγω κρίσης
Με διαφορετικό σκεπτικό θα συμπληρώσουν το φετινό μηχανογραφικό χιλιάδες υποψήφιοι για τα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης, εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας που μαστίζει τη μέση ελληνική οικογένεια, αλλά και των μειώσεων που ανακοινώθηκαν στους διορισμούς των εκπαιδευτικών. Τις δύο πρώτες θέσεις, όσον αφορά τις πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων, αναμένεται να διατηρήσουν τα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, τα οποία πέρυσι είχαν δηλωθεί ως πρώτη προτίμηση από 3.963 υποψηφίους, αριθμός που αντιστοιχούσε στο 4,2% του συνόλου των υποψηφίων.
Αν συνυπολογίσουμε όλο το σύνολο των υποψηφίων στα δύο συγκεκριμένα τμήματα, τότε το αντίστοιχο ποσοστό υπερβαίνει το 15%. Φέτος, όμως, υπάρχουν ορισμένες διαφοροποιήσεις τόσο με τα Παιδαγωγικά Τμήματα όσο και με τις λεγόμενες καθηγητικές σχολές, αφού το υπουργείο Παιδείας, εναρμονιζόμενο στο Πρόγραμμα Σταθερότητας της κυβέρνησης, ανακοίνωσε για την επόμενη χρονιά μείωση των μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση κατά 50%. Ωστόσο, οι νυν εκπαιδευτικοί αλλά και οι υποψήφιοι για εισαγωγή σε τμήματα που οδηγούν σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης φοβούνται ότι το «ψαλίδι» στους διορισμούς δεν θα είναι προσωρινό, αλλά θα παγιωθεί και, όπως είναι φυσικό, για κάποιους αυτή η εκτίμηση λειτουργεί αποτρεπτικά.
ΤΕΙ
Επιλογή σχολών που «δίνουν δουλειά»
Πολλές ευκαιρίες στο πρόβλημα της εποχής, «επαγγελματική αποκατάσταση», δίνουν αρκετά τμήματα των ΤΕΙ, τα οποία χρόνο με τον χρόνο κερδίζουν έδαφος και τα επιλέγουν όλο και περισσότεροι υποψήφιοι.
Ανερχόμενα επαγγέλματα, όπως οι διατροφολόγοι, θα πρέπει να παλέψουν αρκετά για να εξασφαλίσουν μία θέση. Ενδεικτικά, στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας Αθήνας το ποσοστό επιτυχίας γι’ αυτούς που το επέλεξαν στην πρώτη θέση του μηχανογραφικού έφτασε μόλις το 20%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα Τμήματα Διατροφής και Διαιτολογίας Θεσσαλονίκης και Λογιστικής Πειραιά ανήλθαν στο 31% και 34%.
ΜΙΧ. ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
mihalis77@pegasus.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου