Περισσότερες απολύσεις - λιγότερες αποζημιώσεις Μεγάλες ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Γεωργάκης
Μαζί με το Ασφαλιστικό έρχονται σαρωτικές ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς του ιδιωτικού τομέα, κατ΄ απαίτηση της τρόικας. Με δύο Προεδρικά Διατάγματα τα οποία θα αποστείλει την Πέμπτη στους κοινωνικούς φορείς ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος, θα προβλέπονται τα παρακάτω:
1 Αύξηση του ορίου στις ομαδικές απολύσεις. Οι απολύσεις θα εξακολουθήσουν να είναι ελεύθερες στις μικρές επιχειρήσεις (με προσωπικό έως 20 άτομα), θα τεθεί ως νέο όριο οι 5 απολύσεις τον μήνα σε επιχειρήσεις με προσωπικό από 20- 150 άτομα (αντί των 4 που ισχύει σήμερα σε επιχειρήσεις 20-200 ατόμων) και 4% με ένα όριο ασφαλείας ως προς τον αριθμό των ατόμων σε επιχειρήσεις άνω των 150.
2 Καθορισμός του ύψους και του τρόπου καταβολής της αποζημίωσης του απολυομένου. Τo σενάριο που συζητείται προβλέπει τη βελτίωση της αποζημίωσης των εργατοτεχνιτών (σήμερα είναι μόλις πέντε ημερομίσθια το έτος, έναντι ενός μισθού που ισχύει για τον υπάλληλο με έναν χρόνο υπηρεσία) σε συνδυασμό με μείωση κατά 25% των αποζημιώσεων για τους υπαλλήλους και καταβολή της αποζημίωσης σε έξι μηνιαίες δόσεις, αντί της εφάπαξ καταβολής που ισχύει σήμερα.
3 Αλλαγές στη διαδικασία προσφυγής στον ΟΜΕΔ (ΟργανισμόςΜεσολάβησηςΔιαιτησίας). Στόχος είναι να αρθεί το υποχρεωτικό της διαιτησίας για την πλευρά που δεν το επιθυμεί και συνήθως είναι η εργοδοτική. Ο σκοπός είναι να αποφευχθεί η προσφυγή στη διαιτησία για τις κλαδικές συμβάσεις εφόσον δεν εξασφαλίζεται και η συναίνεση των δύο πλευρών. Κάτι τέτοιο ισχύει σήμερα μόνο για τις επιχειρησιακές συμβάσεις.
4 Καθορισμός των όρων απασχόλησης και του κατώτατου ημερομισθίου των νέων ηλικίας κάτω των 25 ετών που απασχολούνται για πρώτη φορά. Ο στόχος είναι να μειωθεί το μισθολογικό κατώφλι στο 80% του βασικού μισθού που σήμερα είναι στα 740 ευρώ.
5 Αναθεώρηση του καθεστώτος των διαπραγματεύσεων για τους μισθούς (για τους οποίους ζητείται να παραμείνουν αμετάβλητοι για τρία χρόνια) και η ταυτόχρονη μείωση των αμοιβών και για τις υπερωρίες.
6 Θα παρέχεται η δυνατότητα υπογραφής συμβάσεων σε τοπικό ή επιχειρησιακό επίπεδο με χαμηλότερες αποδοχές απ΄ ό,τι προβλέπουν οι κλαδικές συμβάσεις.
Προσφέρουν μηδενικές αυξήσεις
ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ την τριετία 2010-2013 προσφέρουν οι εργοδοτικές οργανώσεις, (έμποροι, επαγγελματοβιοτέχνες) στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τη ΓΣΕΕ για την κατάρτιση της νέας Εθν.
Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία καθορίζει τους κατώτατους μισθούς και τα ημερομίσθια στον ιδιωτικό τομέα. Η πλευρά των εμπόρων πρότεινε τη σταδιακή ενσωμάτωση στα κατώτατα όρια της ΕΓΣΕ του 13ου μισθού κατά τον πρώτο χρόνο της εφαρμογής της νέας Σύμβασης και μέρους του 14ου μισθού (πλην του επιδόματος αδείας) αμέσως μετά. Με τον τρόπο αυτό η ΓΣΕΕ θεωρεί ότι θα «θωρακίσει» πλήρως τα δώρα που απειλούνται σε βάθος χρόνου (εφόσον επιβληθούν και άλλα μέτρα). Προς συζήτηση έχει τεθεί και το ενδεχόμενο να δοθεί εφάπαξ επίδομα στους χαμηλόμισθους, μέχρι 500 ευρώ, καθώς το μνημόνιο συνεργασίας κυβέρνησηςτρόικας προβλέπει τριετές πάγωμα των αυξήσεων.
Πάντως η άρνηση των εργοδοτών να δώσουν αυξήσεις ήταν η αφορμή να μη γίνει η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση ΓΣΕΕ- Εργοδοτών.ता NEA
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου