Ρεπορτάζ : Τάκης Χατζής
(από τις "Αποκαλύψεις")
Η εσωστρέφεια είναι αναμφισβήτητα το βασικό συστατικό που τρέφει την πολιτική σκέψη των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας σήμερα. Η σιωπή του Κώστα Καραμανλή από την μία και η αποχώρηση της κ. Μπακογιάννη από την άλλη είναι...
βέβαιο ότι θα οδηγήσουν το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε θεαματικές αλλαγές το επόμενο διάστημα.
Αξίζει να επισημανθεί ότι ο Κώστας Καραμανλής ποτέ δεν επεδίωξε-όπως ο ίδιος ισχυρίζεται- τον ρόλο του ποιμενάρχη στη Νέα Δημοκρατία. Αν και πολλοί εκ των συνεργατών του προσπάθησαν να μετατρέψουν τους οπαδούς σε πρόβατα που τα σαλάγησαν στο μαντρί για να τα αρμέξουν και να τα κουρέψουν στο όνομα του «καραμανλισμού.
Ο ίδιος πάντως δεν φάνηκε να επιθυμεί μια τέτοιου είδους σχέση είτε με τους οπαδούς της παράταξης του, είτε με την κοινωνία. «Δεν είμαι εξαρτημένος από την εξουσία. Κάνω αυτό που θεωρώ σωστό και ας το εκτιμήσει ο λαός. Δεν με ενδιαφέρουν οι καρέκλες!» εκμυστηρεύτηκε πρόσφατα σε στενό του φίλο όταν τον ρώτησε για το τι πρόκειται να πράξει από δω και πέρα, ο πρώην αρχηγός της Ν.Δ.
«Ο Καραμανλής δεν έχει καμία απολύτως διάθεση να παίξει κάποιο ρόλο στην πολιτική σκηνή αυτή την περίοδο» ξεκαθαρίζει καθημερινός συνομιλητής του πρώην Πρωθυπουργού και καταλήγει τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται ωστόσο να δεχθεί σε καμία περίπτωση άλλες προσβολές και προσπάθεια μηδενισμού της πολιτικής του. Οι κινήσεις του πάντως θα εξαρτηθούν από το τι τελικά θα συμβεί στο Συνέδριο. Γιατί εάν επιχειρηθεί η απαξίωση του ή τεθεί ζήτημα αλλαγής ονόματος τότε θα αντιδράσει σφόδρα και φυσικά έχει στείλει το μήνυμα στον κ. Σαμαρά μέσω κοινού τους φίλου. Εν πολλοίς το ενδεχόμενο αλλαγής ονόματος θα θεωρηθεί casus belli από τον Κώστα Καραμανλή».
Στο μεταξύ το ζήτημα της παρουσίας του στο Συνέδριο αλλά και αν τελικά είναι αυτό το ιδανικό βήμα για να μιλήσει δεν το έχει αποφασίσει. Ο ίδιος θεωρεί ότι η πίεση που δέχεται προκειμένου να τοποθετηθεί δημόσια είναι παγίδα. Εάν ο κ. Καραμανλής αποφασίσει να μιλήσει έχει να επιλέξει ανάμεσα σε δυο σενάρια: Το πρώτο σενάριο επιβάλλει να υπερασπιστεί τις επιλογές του κ. Σαμαρά και ουσιαστικά να επιβραβεύσει τις κινήσεις του νέου προέδρου, ακόμα και σε ότι αφορά πρώην υπουργούς του. Το δεύτερο-και ίσως το δυσκολότερο σενάριο- αφορά το δικό του ξεκαθάρισμα λογαριασμών τόσο με τον κ. Σαμαρά αλλά και με όσους ευνόησε αλλά σήμερα είναι κατήγοροί του.
Είναι πασίδηλο ότι ο πρώην αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας δεν θα ήθελε να προσέλθει στο Συνέδριο ώστε μια τέτοια χειρονομία να θεωρηθεί ως πράξη εκχωρήσεως της κληρονομιάς του Κωνσταντίνου Καραμανλή και γενικότερα της Κέντρο-δεξιάς παράταξης. Αυτό τουλάχιστον είναι απολύτως ξεκαθαρισμένο.
Οι κινήσεις της Ντόρας Μπακογιάννη
Στο μεταξύ η πρώην Υπουργός εξωτερικών έχει ήδη αρχίσει να δραστηριοποιείται με πιο συστηματικές κινήσεις από αυτές που είδαμε να κάνει τις πρώτες μέρες εξόδου της από την Νέα Δημοκρατία. Η επιλογή Σαμαρά την περασμένη Κυριακή σχετικά με την αναφορά του στον κεντροδεξιό χώρο της έδωσε το πρώτο «πάτημα» προκειμένου να βγει μπροστά. Γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν είναι δυνατόν να διεκδικήσει την μερίδα του λέοντος από τον κεντροδεξιό χώρο, αλλά επιχειρεί να κατακτήσει ισχυρή βάση στο εκλογικό σώμα. «Ζούμε σε περίοδο έντονων πολιτικών ανακατατάξεων. Και η Ντόρα το ξέρει καλά» μας εξηγεί στενός της συνεργάτης διευκρινίζοντας ότι «αυτή την ώρα δεν υπάρχει καταμέτρηση του μεγέθους του συγκεκριμένου χώρου. Φυσικά η Ντόρα θα επιχειρήσει να διεκδικήσει και να κατακτήσει το σύνολο της κεντροδεξιάς κληρονομιάς που άφησε ο Καραμανλής».
Η ίδια πάντως δείχνει αρκούντως διατεθειμένη να ασκήσει ακόμα και ακραίου τύπου κριτική στις πολιτικές επιλογές του κ. Σαμαρά, αφού εκτιμά ότι ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κινείται ολοένα και περισσότερο έξω από τα πλαίσια της κεντροδεξιάς . «Ο Σαμαράς πιστεύει ότι στις μεγάλες εθνικές, οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις οι πολίτες συσπειρώνονται σε πολιτικές των άκρων» εξηγεί η ίδια πηγή για να καταλήξει λέγοντας ότι: «Είναι δυνατόν να πάει η Νέα Δημοκρατία πιο δεξιά; Το χώρο κατέχει ο Καρατζαφέρης και μια τέτοια κίνηση θα ήταν καταστροφική για το σύνολον του πολιτικού χώρου που καλύπτει η Νέα Δημοκρατία. Μια τέτοια επιλογή θα έφερνε όλο τον κεντροδεξιό χώρο σε αδιέξοδο. Αυτό είναι το κενό που θέλει να κερδίσει η κ. Μπακογιάννη».
Το παρασκήνιο
Η αψυχολόγητη-για πολλούς- κίνηση του κ. Σαμαρά να «καρφώσει» τους Ρουσόπουλο, Βουλγαράκη και Παυλίδη την ώρα που κυριαρχούσε η υπόθεση Μαντέλη, ήταν το έναυσμα προκειμένου να φουντώσουν οι παρασκηνιακές κινήσεις ανάμεσα στην Αραβαντινού και την Παναγή Κυριακού όπου στεγάζεται το νέο γραφείο του κ. Καραμανλή. Πληροφορίες που έγιναν γνωστές επιμένουν ότι ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έχει ήδη μιλήσει με τον πρώην Πρωθυπουργό και έχει διατυπώσει εκτενώς τις απόψεις του, τόσο για το ζήτημα της κ. Μπακογιάννη, όσο και για την ασκούμενη πολιτική από τον κ. Σαμαρά.
Ο κ. Καραμανλής πάντως εκφράστηκε θετικά για την πρώην Υπουργό του αλλά δεν παρέλειψε να διατυπώσει τις αντιρρήσεις του και τις διαφωνίες του για τον τρόπο που η διαχειρίστηκε την πρόσφατη πολιτική κρίση εντός της Νέας Δημοκρατίας. Φυσικά δεν άφησε περιθώρια ώστε να ερμηνευτούν οι παρατηρήσεις του σαν στήριξη στη κ. Μπακογιάννη.
Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι και η κ. Μπακογιάννη αλλά και ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησαν με τον κ. Ρουσόπουλο αλλά και με πολλούς άλλους βουλευτές που θεωρητικά βρίσκονται αυτή την περίοδο στο περιθώριο και στην μαύρη λίστα της Ρηγίλλης.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου