Εχοντας απέναντί του τούς διεθνείς τραπεζίτες, ο Γ. Παπανδρέου έδωσε ο ίδιος τη «γραμμή» από τη Βιέννη. «Σας διαβεβαιώ ότι θα τιμήσουμε τις συμφωνίες μας με την οικονομική κοινότητα. Ναι, θα αποπληρώσουμε το χρέος μας», ήταν το μήνυμα του Eλληνα πρωθυπουργού. Ο οποίος φρόντισε να το ενισχύσει καταθέτοντας τη δική του αποφασιστικότητα: «Και δεν έχω καμιά πρόθεση να υποχωρήσω ή να αποχωρήσω. Το έχω δηλώσει δημόσια, δεν με νοιάζει αν αυτή είναι η μοναδική μου θητεία ως πρωθυπουργός».
Απάντησε έτσι και στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. «Εκανα ό,τι έκρινα αναγκαίο για να σώσω την Ελλάδα από την καταστροφή. Και θα κάνω ό,τι χρειάζεται για να προχωρήσει η χώρα, να αποκτήσει έναν ισχυρό δημόσιο τομέα, μια ανταγωνιστικότερη οικονομία και να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή», προσέθεσε ο Γ. Παπανδρέου.
Με αυτόν τον τρόπο ανέτρεψε το κλίμα καχυποψίας με το οποίο είχε γίνει δεκτός. Η διεθνής καμπάνια για την ανάκτηση της αξιοπιστίας θα συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα, οπότε ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί διαδοχικά τις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ και τις ΗΠΑ για το προεδρείο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Δημοσκοπήσεις
Σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές αντιδράσεις και τις επιπτώσεις των μέτρων στην κοινή γνώμη, η κυβέρνηση δηλώνει ψυχραιμία. «Οι δημοσκοπήσεις σήμερα δείχνουν ότι, αν γίνονταν τώρα εκλογές, θα εξασφαλίζαμε το 45% των ψήφων (καλύτερα από τις προηγούμενες εκλογές). Το 55% των Ελλήνων υποστηρίζουν το πρόγραμμα», δήλωσε στη Βιέννη ο Γ. Παπανδρέου. «Εχουμε μια ισχυρή και σίγουρη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Εχουμε πάρει στα σοβαρά την εντολή για αλλαγή», σημείωσε ο πρωθυπουργός και προσπάθησε να περάσει μήνυμα αποτελεσματικότητας.
«Σήμερα, μπορώ να πω με ειλικρίνεια ότι είμαι περήφανος για τα επιτεύγματά μας σε αυτό το διάστημα. Σήμερα είναι η πρώτη φορά που ατενίζω το μέλλον με αισιοδοξία», είπε χαρακτηριστικά και τεκμηρίωσε τον ισχυρισμό του: «Είμαστε σαφώς μέσα στο πλαίσιο των στόχων που είχαμε θέσει και αυτό προτού ξεκινήσει η εφαρμογή πολλών από τα νέα μέτρα. Μόλις έχουμε ξεκινήσει το τριετές πρόγραμμά μας οικονομικής πολιτικής. Εχουμε, ωστόσο, διανύσει μεγάλη απόσταση από το σημείο από το οποίο ξεκινήσαμε πριν από 8 μήνες».
Στο πλαίσιο αυτό, απάντησε στα ερωτήματα αν θα αναγκαστεί η Ελλάδα να αναδιαρθρώσει το χρέος της ή να βγει από το ευρώ. «Δεν θα συμβεί ούτε το ένα ούτε το άλλο», τόνισε. «Αυτοί που διαδίδουν αυτές τις θεωρίες, είτε καλόπιστα είτε γιατί ελπίζουν να βλάψουν την ευρωζώνη, κάνουν λάθος. Οι θεωρίες για παύση πληρωμών και έξοδο από την ευρωζώνη δείχνουν παντελή έλλειψη ιστορικής προοπτικής και κατανόησης των βασικών κανόνων της ευρωπαϊκής οικονομίας και πολιτικής», επεσήμανε περνώντας στην αντεπίθεση.
Ζήτησε και τη βοήθεια των τραπεζιτών. «Η Ελλάδα έχει γίνει στόχος αναρίθμητων αναλυτών που δεν γνωρίζουν και πολύ καλά τη χώρα, δημοσιογράφων που ψάχνουν μια εντυπωσιακή ιστορία, ακαδημαϊκών που ελπίζουν να επιβεβαιώσουν μια προσφιλή τους θεωρία, πολιτικών που ελπίζουν να κερδίσουν πόντους έναντι των αντιπάλων τους, λαϊκιστών που ψεύδονται με σκοπό να δημιουργήσουν στερεότυπα και αποδιοπομπαίους τράγους για τα αληθινά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία», σημείωσε, προσδιορίζοντας τις διαφορετικές κατηγορίες όσων σπεκουλάρουν.
Ηρεμία
«Δεν επιζητούμε παρηγοριά. Κάνουμε αυτό που πρέπει να γίνει. Απαιτούμε όμως τον αναγκαίο σεβασμό και την ηρεμία για να δουλέψουμε κάτω από τις καλύτερες συνθήκες, για να μην τρομοκρατούνται οι πολίτες μας καθημερινά από τις φήμες ότι θα χάσουν τα χρήματά τους, ότι θα επιστρέψουμε στη δραχμή ή ότι θα μας διώξουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτά είναι ανοησίες. Είναι όμως και επικίνδυνα εφόσον θέτουν σε κίνδυνο τις προσπάθειές μας για αλλαγές στη χώρα», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.
Για τις τράπεζες
Δίχτυ ασφαλείας το πακέτο των 10 δισ. €
Προκειμένου να ενισχύσει τη θέση του περί σταθερότητας ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. «Οι τράπεζές μας εξήλθαν σχεδόν ανέπαφες από την κρίση του 2008», ανέφερε συμπληρώνοντας: «Εχουν μεγάλο κύρος και παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στις γειτονικές οικονομίες στα Βαλκάνια, την Τουρκία και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας». Παραδέχθηκε, όμως, πως «το πρόβλημά τους ήταν τα κρατικά μας ομόλογα». «Για τον λόγο αυτόν, το πακέτο της ΕΕ και του ΔΝΤ προβλέπει ένα ποσό 10 δισ. ευρώ που προορίζεται για ένα Δημοσιονομικό Ταμείο Σταθερότητας, ένα δίχτυ ασφαλείας για τις χώρες αυτές, αν υπάρχει ανάγκη», ενημέρωσε το κοινό του ο Γ. Παπανδρέου. Στη συνέχεια μίλησε για την πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων:
- Περιορίζουμε ήδη τη γραφειοκρατία με μεγάλη διαφάνεια.
- Θα προτείνουμε, επίσης, σύντομα, ένα νομοσχέδιο που θα αφορά ένα σύστημα ταχείας διεκπεραίωσης για τις επενδύσεις, ιδιαίτερα για τις μεγάλες επενδύσεις.
- Θα επιβλέπω προσωπικά, με το επιτελείο μου, έτσι ώστε η γραφειοκρατία να μην αποτελεί εμπόδιο. «Η Ελλάδα έχει πολλές δυνατότητες. Η τουριστική μας βιομηχανία είναι ιδιαιτέρως ανταγωνιστική, θα μπορούσε όμως να είναι ακόμα περισσότερο. Είμαστε ανοιχτοί σε νέες αγορές που ενδιαφέρονται για συγκεκριμένες τουριστικές υπηρεσίες, πολιτιστικός τουρισμός, μεσογειακή δίαιτα, συνδυάζοντας τις ομορφιές της χώρας μας με διαφορετικές εμπειρίες», κατέληξε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ.ΕΘΝΟΣ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου