Στη Λιβύη μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Μουαμάρ Καντάφι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου θα συζητήσει με τις αρχές της αραβικής χώρας την πιθανότητα λιβυκών επενδύσεων στην Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι η επίσκεψη αποτελεί ανταπόδοση της επίσκεψης του Λίβυου πρωθυπουργού Αλμαχμούντι στην Αθήνα, τον περασμένο μήνα.
Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ηγέτη της Λιβύης αναμένεται να συζητηθούν τα ενδιαφέροντα των δύο χωρών για περαιτέρω οικονομική συνεργασίας.
Οι Λίβυοι ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη συνεργασίας σε τομείς όπως είναι η ενέργεια, κατασκευαστικό τομέα, αγορά ακινήτων αλλά και για την ανάπτυξη τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου. επενδύσεις στον
Η Αθήνα ενδιαφέρεται και για την καταβολή αποζημιώσεων στις ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες οι οποίες έχουν πραγματοποιήσει σημαντικά αναπτυξιακά έργα στην Λιβύη αλλά δεν καταβλήθηκαν τα χρήματα εξαιτίας των πολιτικών αλλαγών στην χώρα.
Συναντήσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών με τους άραβες πρέσβεις
Προνομιακή χαρακτήρισε, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του Δ. Δρούτσα με τους πρέσβεις των αραβικών χωρών, τη θέση της χώρας μας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και επισήμανε ότι την ερχόμενη Δευτέρα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες ο κ.Δρούτσας θα προωθήσει την συζήτηση για έναν πιο ενεργό ρόλο της Ε.Ε στο Μεσανατολικό.
Από την πλευρά του ο πρέσβης του Λιβάνου Κεμπράν Σουκράν χαρακτήρισε το ρόλο της Ελλάδας ιδιαίτερα σημαντικό για την περιοχή της Μ. Ανατολής.
Η ιστορία των Παπανδρέου - Καντάφι
Τις διαχρονικές σχέσεις φιλίας του ΠΑΣΟΚ με τον αραβικό κόσμο "ξαναζεσταίνει" ο Γ. Παπανδρέου, καθώς ένα μήνα μετά ανταποδίδει την επίσκεψη του Λίβυου ομολόγου του στην Αθήνα. Η συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον Μουαμάρ Καντάφι φέρνει στο προσκήνιο ιστορικές μνήμες από τις πολυσυζητημένες σχέσεις του Ανδρέα Παπανδρέου με τον αραβικό κόσμο και ειδικά με τον Λίβυο ηγέτη...
Ο Ανδρέας Παπανδρέου ταξίδεψε ταξίδεψε στην Λιβύη του Μουαμάρ Καντάφι, και δηλώνει για το καθεστώς του, προκαλώντας την αντίδραση του Δυτικού Κόσμου "δεν ήταν στρατιωτική δικτατορία. Το αντίθετο μάλιστα. Πρόκειται για μια διακυβέρνηση στα πρότυπα του δήμου των αρχαίων Αθηναίων".
Για τις ιδιαίτερα φιλικές του σχέσεις με τον Μουαμάρ Καντάφι και τον Γιάσερ Αραφάτ, ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε κατηγορηθεί από δυτικούς κύκλους για υπόθαλψη της διεθνούς τρομοκρατίας ειδικά αφότου αποδείχτηκε[ ότι η Λιβύη του Καντάφι είχε στηρίξει το τρομοκρατικό χτύπημα στο Λόκερμπι, το μεγαλύτερο στην ιστορία μέχρι τις 11-9-2001 και το χτύπημα στους δίδυμους πύργους των ΗΠΑ.
Οι καιροί, ωστόσο, άλλαξαν και η Δύση πλέον βλέπει διαφορετικά το αραβικό κάστρο της Λιβύης....ΕΝΕΤ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου