- Τρίτοι μετά τους Βρετανούς και τους Γάλλους έρχονται οι Έλληνες σε επενδύσεις ακινήτων στην Τουρκία.
Συνολικά περί τα 3 εκατ. τετραγωνικά μέτρα τουρκικών ακινήτων βρίσκονται σε ελληνικά χέρια. Ειδικά στην περιοχή της Προύσας, περίπου 5.000 Έλληνες κατέχουν περισσότερα από 1 εκατ. τ.μ ακινήτων. Τα στοιχεία που δίνει το τουρκικό κτηματολόγιο δεν αναφέρουν επακριβώς πότε οι Έλληνες και οι υπόλοιποι ξένοι επενδυτές προχώρησαν σε συγκεκριμένες αγορές.
Όμως τονίζει ότι την τελευταία διετία, η οποία συμπίπτει με την κρίση στην Ευρώπη, οι αγορές ακινήτων από ξένους επενδυτές ανήλθαν στα 25 εκατ. τ.μ ακινήτων. Το νούμερο είναι πραγματικά εντυπωσιακό εάν υπολογίσει κανείς ότι από την ίδρυση της τούρκικης δημοκρατίας το 1923 μέχρι το 2008 οι αλλοδαποί κατείχαν μόλις 38,4 εκατ. τ.μ ακινήτων.
Πρόσφατη έρευνα του δικτύου Global Property Guide αποτυπώνει την τεράστια διαφορά που έχουν οι τιμές πώλησης στην Ελλάδα και την Τουρκία. Για παράδειγμα, όταν στη Χίο και τη Μυτιλήνη νεόδμητα παραθαλάσσια διαμερίσματα 2 δωματίων πωλούνται από 85-90 χιλ. ευρώ , τα αντίστοιχα στην απέναντι παραλία στοιχίζουν από 45 χιλ. ευρώ.
Η Ελλάδα λοιπόν βγαίνει πολλαπλά χαμένη σε σύγκριση με την Τουρκία. Χάνει κεφάλαια από ξένους επενδυτές που κατευθύνονται στην Τουρκία, και την ίδια ώρα χάνει κεφάλαια και από την εσωτερική της αγορά (όχι αναγκαστικά από μεγαλοεπενδυτές αλλά από την λεγόμενη μεσαία τάξη η οποία και στηρίζει το τραπεζικό σύστημα με τις καταθέσεις της).
Με αυτά και μ' αυτά δεν είναι παράξενο που η Τουρκία δείχνει να βγαίνει αλώβητη από την παγκόσμια οικονομική κρίση, αφού αναπτύσσεται το 2010 με ρυθμούς που ξεπερνούν το εντυπωσιακό 11% .
Αυτό, εάν συνεχιστεί, καθιστά την Τουρκία την πιο ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία ανάμεσα στις χώρες του G20 και να συναγωνίζεται την Κίνα.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου