«Οφείλει να απολογηθεί η ηγεσία της Ν.Δ.»...

nonews-news.blogspot

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ
Με βολές κατά της διακυβέρνησης Καραμανλή -που ταυτίστηκε με την ανικανότητα και τη διαφθορά- αλλά και της σημερινής ηγεσίας της Ν.Δ. -που οφείλει ν' απολογηθεί γιατί δεν εξέφρασε έγκαιρα τις αντιρρήσεις της για τη διακυβέρνηση Καραμανλή- εμφανίζεται ο Πέτρος Τατούλης στην πρώτη συνέντευξή του μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Και
ναι μεν επισημαίνει την ανεξαρτησία της υποψηφιότητάς του, ωστόσο στέκεται θετικά στον «Καλλικράτη» («η τελευταία ευκαιρία του ελληνικού κράτους να αναγεννηθεί»), ενώ τονίζει με νόημα πως «από την απόλυτη διάλυση της διακυβέρνησης Καραμανλή αρχίζει να χτίζεται κάτι, οι παλιές δομές παραχωρούν τη θέση τους σε θεσμούς δημοκρατικούς, ελεύθερους και συμμετοχικούς». Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

Κύριε Τατούλη, ανακοινώσατε την υποψηφιότητά σας για περιφερειάρχης Πελοποννήσου. Με ποιο σκεπτικό;

«Ασφαλώς διότι υπήρξα εδώ και δεκαετίες υποστηρικτής της αποκέντρωσης. Και δεν αναφέρομαι απλώς στη μετακύλιση αρμοδιοτήτων από το κέντρο στην περιφέρεια. Κυρίως μιλώ για την απόφαση των πολιτικών να επιστρέψουν μέρος των εξουσιών τους πίσω στους πολίτες που τους εμπιστεύθηκαν. Αυτό σημαίνει αποκέντρωση. Οι πολίτες ανακτούν την εξουσία και επωμίζονται ταυτόχρονα και την ευθύνη να αποφασίζουν για τον τόπο τους. Αυτό σημαίνει περισσότερη και πιο ουσιαστική δημοκρατία. Ο «Καλλικράτης» υπηρετεί αυτήν την κατεύθυνση. Και μάλιστα, θα έλεγα ότι είναι η τελευταία κατά πάσα πιθανότητα ευκαιρία του ελληνικού κράτους να αναγεννηθεί. Να αποκτήσει πιο ευέλικτες, πιο αποτελεσματικές, πιο συνθετικές, πιο συμμετοχικές δομές. Να τελειώσει μια και καλή με αυτήν την ιστορία της διαπλοκής και της διαφθοράς που εμποδίζει την ανάπτυξη του τόπου και την ευημερία όλων μας. Να δώσει προοπτική ευημερίας στους πολίτες αυτής της χώρας, που παρά τα τόσα προβλήματα συνεχίζουν και αγωνίζονται. Κύριε Κιούση, τα δύσκολα προβλήματα απαιτούν καθαρές απόψεις, τολμηρές λύσεις και αποφασιστικές πράξεις. Η απάντηση στην ολιστική και διαχρονική μας κρίση είναι η ισχυρή συστράτευση και η δημιουργική σύνθεση. Είμαι πεπεισμένος ότι η πρόοδος είναι εφικτή μέσα από μια ισχυρή, ενωμένη και λαϊκή περιφέρεια. Αυτό είναι το όραμα. Και θα το επιτύχουμε».

Από βουλευτής και υπουργός... περιφερειάρχης;

«Είμαι μάχιμος πολιτικός, με ενδιαφέρει πάρα πολύ ο τόπος μου και οι συμπολίτες μου. Στηρίζω εξαιρετικά τον νέο αυτό θεσμό».

Χωρίς κομματική υποστήριξη πιστεύετε πως θα τα καταφέρετε;

«Κοιτάξτε, η πολιτική μου αυτή πρωτοβουλία είναι μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα. Για να μιλήσω ξεκάθαρα. Η ανεξαρτησία μου έγκειται στο ότι δεν έχω καμία σχέση με τα σκοτεινά πολιτικά γραφεία, εκεί όπου κάποιες παρέες μοιράζουν την πολιτική τράπουλα, κλείνουν οικονομικές συμφωνίες και κάνουν "μπίζνες" με δανεικά (εννοώ τα λεφτά της Ευρώπης) και ξένα (τα λεφτά των Ελλήνων πολιτών). Μου αρέσει το φως της κοινωνίας. Σε αυτήν την κοινωνία υπάρχουν υγιείς δυνάμεις, οι οποίες ασχέτως χρωμάτων και κομματικών τοποθετήσεων μπορούν να συνεργήσουν προκειμένου να δημιουργήσουν ένα πιο φωτεινό μέλλον. Προσωπικά, σε όλη τη διάρκεια της προσωπικής μου πορείας δεν αναζήτησα ποτέ δεκανίκι στο κόμμα που υπηρέτησα. Αντίθετα, είχα πάντοτε απέναντί μου τους διάφορους μηχανισμούς. Απευθυνόμουν πάντοτε στην κοινωνία και εκείνη με στήριζε. Εμπιστεύομαι τους πολίτες και το πολιτικό τους αισθητήριο. Αυτές τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας μπορούμε να τις κινητοποιήσουμε, αφού με αυτές συνδιαλεγόμαστε πολλά χρόνια τώρα».

Στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. τι θα λέγατε για να σας ψηφίσουν;

«Τίποτε διαφορετικό από όσα υποστηρίζω δεκαετίες τώρα. Οι δικές μου θέσεις παρέμειναν σταθερές στην πορεία του χρόνου. Αλλοι άλλαξαν. Ή μάλλον φανέρωσαν την ιδιοτέλεια, την ανικανότητα, την αναποτελεσματικότητα και κυρίως την επιρρέπειά τους στον εύκολο πλουτισμό και τη διαφθορά».

Αληθεύει αυτό που λένε στα αρκαδικά καφενεία πως «οι ψήφοι του Τατούλη είναι προσωπικές, δεν ήταν της Ν.Δ.;»

«Το ενδιαφέρον μου για την Αρκαδία και τους πολίτες της είναι δεδομένο. Τα προβλήματα όμως αυτής της περιοχής δεν μπορούν να ιδωθούν αποσπασματικά, αλλά υπό το πρίσμα της ευρύτερης περιφερειακής ανάπτυξης. Αλλωστε, οι επιμέρους πολιτικές, στερημένες από ένα συνολικότερο όραμα, είναι εκείνες που διαχρονικά έχουν αποτύχει. Η άποψή μου αυτή με οδήγησε να έχω πολύ ισχυρές σχέσεις με όλους τους νομούς της Πελοποννήσου. Κύριε Κιούση, οι συνομιλητές μου δεν προέρχονταν ποτέ από κάποια συγκεκριμένη κομματική δεξαμενή, ούτε και επέβαλα ασφαλώς κάποιον φραγμό εντοπιότητας. Μιλώ με όλη την Πελοπόννησο. Και αναφέρομαι σε όλη την Πελοπόννησο».

Παραμένετε αδιάφορος γύρω από τα τεκταινόμενα στο γαλάζιο στρατόπεδο;

«Ασφαλώς όχι. Είμαι βαθύτατα θλιμμένος και οργισμένος για το γεγονός ότι κατέρρευσε ένας σημαντικός για το πολιτικό σύστημα πυλώνας ιδεολογίας υπό το βάρος της ταύτισής του με πυλώνα ανικανότητας και διαφθοράς. Δεν μπορώ εν τούτοις να παρακολουθήσω καθόλου αυτές τις ασκήσεις μικροπολιτικής, στις οποίες επιδίδονται καθημερινά τα υποτιθέμενα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος. Αυτοί οι τελευταίοι προφανώς νομίζουν ότι έχει ξεχαστεί τόσο η αναποτελεσματικότητά τους όσο και διάφορες προσωπικές τους περιπέτειες, οι οποίες θέτουν σε αμφισβήτηση την προσωπική τους ηθική και εντιμότητα. Η φερεγγυότητα, η συνέπεια και η σοβαρότητα λείπουν σε τέτοιο βαθμό ώστε καμία πολιτική πρόταση να μην μπορεί να εμπνέει εμπιστοσύνη».

Τους πρώτους μήνες της αρχηγίας Σαμαρά πώς τους χαρακτηρίζετε;

«Θέλω να κάνω δύο σχόλια. Κατ' αρχήν, σε αυτήν τη χώρα δεν υπάρχουν παρθενογενέσεις. Ο σημερινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει την προσωπική του διαδρομή, που καλώς ή κακώς είναι γραμμένη στην Ιστορία. Δεύτερον, είναι μικρονοητική η σκέψη ότι οι ρητορικοί εξορκισμοί του πρόσφατου παρελθόντος αρκούν για να το σβήσουν από τη λαϊκή συνείδηση. Με απλά λόγια, ο κ. Σαμαράς εξελέγη με σημαία του τη ρήξη. Με τον Καραμανλή. Με τα τζάκια. Με τα συμφέροντα. Ακόμη και ο πιο καλοπροαίρετος αντιλαμβάνεται σήμερα ότι η ρήξη είναι συμβιβασμός και ότι το φερόμενο ως καινούργιο είναι μάλλον παμπάλαιο. Και θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι τουλάχιστον προκλητική η άποψη του κ. Σαμαρά ότι "δεν έχει να απολογηθεί για τίποτε". Οφείλει να απολογηθεί αφενός διότι δεν εξέφρασε έγκαιρα τις αντιρρήσεις του για τη διακυβέρνηση Καραμανλή (να σας θυμίσω ότι η μόνη διαφωνία που άρθρωσε ήταν σε σχέση με την απόφαση του πρώην πρωθυπουργού να πάει σε εκλογές, μη θέλοντας προφανώς να χαθεί η εξουσία κι ας χανόταν η χώρα) και αφετέρου διότι τις καταστροφικές συνέπειες αυτών των πολιτικών τις επωμίζεται σήμερα ο Ελληνας πολίτης. Κι αυτό είναι, όπως και να το κάνουμε, άδικο».

Είχατε μιλήσει από καιρό για διεφθαρμένους ηγέτες, διαπλεκόμενους επιχειρηματίες, εξαγορασμένα μίντια, ψευτόμαγκες πολίτες, παρακράτος της μαφίας. Επιμένετε σε αυτή την ολιστική κρίση;

«Είμαι βέβαιος ότι αυτή μου την άποψη τη συμμερίζονται πλέον πολλοί συμπολίτες μου. Να σας πω ένα παράδειγμα. Πολλοί έγκριτοι δημοσιογράφοι έχουν αρχίσει πλέον να ξεσπαθώνουν σχετικά με την ιδιαιτέρως οχληρή κατάσταση που επικρατεί στα μίντια. Οι επιχειρηματίες εκδότες και καναλάρχες, που ουσιαστικά βλέπουν τα μίντια ως έναν μοχλό πίεσης (αν όχι εκβιασμού) προκειμένου να κάνουν άλλες μπίζνες, στρατολογούν πληρωμένους γραφιάδες και παπαγαλάκια, οι οποίοι την ίδια στιγμή εργάζονται και σε γραφεία Τύπου υπουργών και κομμάτων. Ολοι μαζί, διεφθαρμένοι πολιτικοί, διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες, εξαγορασμένα μίντια, συγκροτούν το παρακράτος. Η βία είναι αναμενόμενο παρεπόμενο».

Ακριβώς πριν από ένα χρόνο δηλώνατε ότι «σήμερα έχουμε τη χειρότερη κυβέρνηση της τελευταίας 20ετίας». Μήπως η σημερινή... την ξεπέρασε;

«Οχι. Πάνω στην πλήρη αποσύνθεση και την απόλυτη διάλυση που έφερε στη χώρα η διακυβέρνηση Καραμανλή, δεν μπορεί παρά να αρχίσει σιγά σιγά να χτίζεται κάτι. Οι παλιές δομές παραχωρούν τη θέση τους σε νέους θεσμούς. Θεσμούς δημοκρατικούς, ελεύθερους και συμμετοχικούς. Στη Δημοκρατία η κάθε κατάκτηση απαιτεί αγώνα. Και δυστυχώς το κάθε στραβοπάτημα έχει συνέπειες. Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από τους πολίτες, οι οποίοι σήμερα έρχονται μπροστά στις δικές τους ευθύνες. Το ερώτημα είναι απλό. Θα συνεχίσουμε να εναποθέτουμε τις τύχες μας στα χέρια εκείνων που ευθύνονται για το σημερινό μας κατάντημα; Ή θα δούμε τον "Καλλικράτη" ως μια ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα για τον τόπο μας; Με την προοπτική αυτή κάλεσα τους Πελοποννήσιους συμπολίτες μου να αντιμετωπίσουμε από κοινού αυτήν την τόσο σημαντική πρόκληση».
enet.gr

Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails