Αλλάζουν θέση χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι

Με «πρώτη ύλη» όσα προκύπτουν από την απογραφή, μπαίνει σε φάση υλοποίησης ο «Καλλικράτης 2» με συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών

Επιδιώκοντας διαρθρωτικές αλλαγές στον «πυρήνα» του δυσλειτουργικού και αναποτελεσματικού ελληνικού Δημοσίου, ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, έχει βάλει μπροστά την εφαρμογή του Καλλικράτη Νο2, ενός σχεδίου που αφορά τη συνολική αναδιοργάνωση της κρατικής μηχανής στην κατεύθυνση δημιουργίας του επιτελικού κράτους, αρχής γενομένης από την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων. Με «πρώτη ύλη» τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσίων υπαλλήλων, όπως προκύπτουν από την απογραφή, στο πλαίσιο του σχεδίου «Καλλικράτης» για το κράτος, θα πραγματοποιηθούν στο προσεχές μέλλον χιλιάδες μετατάξεις προσωπικού σε οργανισμούς που αντιμετωπίζουν ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού όπως π.χ. τα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κτλ.), σε μια προσπάθεια ορθολογικής αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου.

Νέα δεδομένα
Το σχέδιο συγχωνεύσεων και καταργήσεων οργανισμών προχωρά ήδη με το πρώτο σχέδιο νόμου το οποίο τέθηκε σε διαβούλευση από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλο.Σύντομα θα ακολουθήσει νέο κύμα συγχωνεύσεων, 100 περίπου οργανισμών. Το πλεονάζον προσωπικό θα μεταταχθεί είτε στα εποπτεύοντα υπουργεία ή σε άλλους Οργανισμούς που διαπιστώνονται ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού. Ηδη προετοιμάζονται οι νέοι οργανισμοί (οργανογράμματα) των δημόσιων φορέων στα οποία θα καταργηθούν δεκάδες Διευθύνσεις που λειτουργούν χωρίς τμήματα και εκατοντάδες τμήματα που δεν στελεχώνονται με υπαλλήλους.Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής, το εποχικό προσωπικό αριθμεί περίπου 59.156 υπαλλήλους, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν θα αντικατασταθούν μετά τη λήξη της σύμβασής τους.Στόχος της κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιήσει συμβασιούχους αποκλειστικά για εποχικές ανάγκες. Ο Καλλικράτης του Κράτους θα επιφέρει χιλιάδες μετατάξεις προσωπικού τα επόμενα χρόνια για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων που θα δημιουργηθούν.Παράλληλα, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα εκπαιδεύονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης σε θέματα καλών πρακτικών που έχουν εφαρμοστεί στο εξωτερικό ή σε ελληνικές υπηρεσίες, ενώ -σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού- θα συμμετέχουν σε πιλοτικές εφαρμογές προγραμμάτων καθώς και στη διαβούλευση νομοθετικών πρωτοβουλιών προκειμένου να αξιοποιηθεί η εμπειρία που έχουν συσσωρεύσει από την επαγγελματική τους δράση.

Καινοτομίες
Στο πλαίσιο του Καλλικράτη για το κράτος, προετοιμάζεται για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού Δημοσίου, η περιγραφή των καθηκόντων ανά θέση εργασίας (job description) προκειμένου η κεντρική διοίκηση να γνωρίζει όχι μόνο τον αριθμό των κρατικών λειτουργών αλλά και τα καθήκοντα που πηγάζουν από τη θέση που έχουν τοποθετηθεί.Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί σημαντική καινοτομία που θα βελτιώσει σημαντικά τα δεδομένα εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων. Παράλληλα, στο νέο επιτελικό κράτος, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, θα δημιουργηθεί μία ομάδα «ειδικών δυνάμεων» δημοσίων υπαλλήλων, ενός Σώματος που θα μπορεί να λειτουργεί σε διυπουργικό επίπεδο και να συμμετέχει στη διεκπεραίωση σημαντικών έργων, όπου υπάρχει ανάγκη.Αξιοποιώντας τις αρχές του σύγχρονου μάνατζμεντ επιδιώκεται η αξιοποίηση ευέλικτων ομάδων υπαλλήλων που διαθέτουν ειδικές δεξιότητες στην ενίσχυση υπηρεσιών που καλούνται να υλοποιήσουν σημαντικά προγράμματα της δημόσιας διοίκησης.

ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ 2»
Ποιες αλλαγές θα γίνουν
Το μακρόπνοο σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την αλλαγή του κράτους δεν θα εξαντληθεί σε μία και μόνη νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά θα αναπτυχθεί σε βάθος χρόνου με συνδυασμό θεσμικών και νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα περιλαμβάνουν:
-Συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών.
-Διαμόρφωση νέων οργανογραμμάτων στα υπουργεία και τους φορείς του Δημοσίου με κατάργηση ανενεργών διευθύνσεων και τμημάτων.
-Ορθολογική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού με τη μετακίνηση χιλιάδων υπαλλήλων σε οργανισμούς και υπηρεσίες που θα διαπιστωθούν ελλείψεις.
-Λειτουργία της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών από το υπουργείο Οικονομικών και ολοκλήρωση του Ενιαίου Μισθολογίου στις αρχές του 2011, που αποτελούν δράσεις οι οποίες εντάσσονται στον «Καλλικράτη του Κράτους» και θα συμβάλλουν στη διαφάνεια και την εξορθολόγηση των δαπανών που αφορούν τη μισθοδοσία των δημοσίων λειτουργών.
-Νέο σύστημα αξιολόγησης αλλά και επιβράβευσης των άξιων και ικανών δημοσίων υπαλλήλων
-Εκπαιδευτικά προγράμματα διά βίου μάθησης για τους δημοσίους υπαλλήλους επενδύοντας στην εμπειρία τους αλλά και στις αρχές του σύγχρονου μάνατζμεντ για την εμπέδωση των αλλαγών στο κράτος και τη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας δημόσιας διοίκησης.
-Αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών με τη δημιουργία της Κάρτας του Πολίτη, τη λειτουργία των e-ΚΕΠ, αλλά και την ανάπτυξη δράσεων και πρωτοβουλιών που θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση» με στόχο την κατάργηση διακίνησης των διάφορων δικαιολογητικών που ζητούν από τους πολίτες οι δημόσιες υπηρεσίες, με την αξιοποίηση λογισμικών που θα αναζητούν ηλεκτρονικά τα πιστοποιητικά που απαιτούνται στους αρμόδιους φορείς.
-Αξιολόγηση της πορείας της Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο κράτος και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από διεθνή οίκο ή τον ΟΟΣΑ.
-Δημιουργία «υπουργικού πάρκου» στην Αθήνα όπου θα συγκεντρωθούν όλες οι διάσπαρτες υπηρεσίες των υπουργείων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την αύξηση της παραγωγικότητας των υπηρεσιών.


ethnos
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails