Το εκρηκτικό κοκτέιλ της Οικονομίας

NOOZ
Επιμέλεια: Λουκάς Βελιδάκης

Ο τίτλος "Θερμό καλοκαίρι" έχει διπλή ανάγνωση: Από τη μία ο υδράργυρος που σκαρφαλώνει κοντά στους 40 βαθμούς Κελσίου και από την άλλη τα οικονομικά μεγέθη που προκαλούν κρύο ιδρώτα προεξοφλώντας "καυτό φθινόπωρο".

Ο πυρήνας της ανησυχίας εντοπίζεται στους τομείς της ύφεσης, των εσόδων και της ανεργίας, ενώ χαμόγελα προκαλεί μόνο η μείωση του ελλείμματος. Τούτων δοθέντων, η κυβέρνηση εκπονεί σχέδιο για την τόνωση της ανάπτυξης, με παράλληλες παρεμβάσεις θεσμικού χαρακτήρα στο κράτος που θα ανακουφίσουν τα ασθενέστερα στρώματα.

Η μαύρη αλήθεια των αριθμών

Βαθαίνει η ύφεση

Πτώση 3,5% σημείωσε το ελληνικό ΑΕΠ
το β' τρίμηνο σε σχέση με πέρυσι, ή κατά 1 μονάδα σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι περικοπές των συντάξεων και των μισθών στο Δημόσιο, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των φόρων και τις περιορισμένες δαπάνες της κυβέρνησης για επενδύσεις, επιδείνωσαν την ύφεση.

Στη στενωπό της ανεργίας

Το ποσοστό ανεργίας το Μάιο 2010
ανήλθε σε 12%, έναντι 8,5% το Μάιο 2009 και 11,9% τον Απρίλιο 2010. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 602.185 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.267.994 άτομα.

Σε διεθνές επίπεδο
, μία «χαμένη γενεά» κινδυνεύει να δημιουργήσει η ανεργία στους νέους, που την περασμένη χρονιά είχε φθάσει σε ιστορικά επίπεδα, με 81 εκατ. νέους ηλικίας 15 έως 24 ετών να στερούνται απασχόλησης, ανακοίνωσε το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

Υστέρηση των εσόδων

Tα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν μείωση των εσόδων κατά 6,9% τον Ιούλιο, μακράν του ετήσιου στόχου αύξησής τους κατά 13,7%. Μετά τις δραματικές επιδόσεις του Ιουλίου, ο ρυθμός αύξησης των εσόδων καθηλώθηκε στο επτάμηνο στο 4,1% από 7,2% στο εξάμηνο.

Στοιχεία σοκ για τον εμπορικό κόσμο

Ανησυχητικές είναι οι εκτιμήσεις για τη χαμηλή κατανάλωση στην αγορά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γ. Κασιμάτη. Επισημαίνει ότι τα λουκέτα στα καταστήματα μέχρι το τέλος του χρόνου, αναμένεται πανελλαδικά να ξεπεράσουν τα 100.000 και ο αριθμός των ανέργων στο εμπόριο να πλησιάσει τους 150.000. Την ίδια ώρα, ούτε οι μεγάλες εκπτώσεις κατόρθωσαν να δώσουν "ανάσα" στην αγορά.


Ο κ. Κορκίδης, σχολιάζοντας την πορεία του πληθωρισμού, σημειώνει ότι "η φορολογική ακρίβεια ακυρώνει τις προσπάθειες του ελληνικού εμπορίου για μείωση των τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά".

Την ίδια ώρα, κεραυνός στα οικογενειακά εισοδήματα η εκτόξευση της τιμής βενζίνης η οποία ξεπέρασε σε ορισμένα πρατήρια και το 1,70 το λίτρο.

"Φρένο" στην οικοδομή

Μείωση κατά 19,9% σημείωσε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα
στο σύνολο της χώρας το μήνα Μάιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, ενώ το 12μηνο "Μάιος 2009 -Μάιος 2010" η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα μειώθηκε κατά 25,2% σε σχέση με το αντίστοιχο 12μηνο πέρυσι.

Λιγότεροι επιβάτες στα πλοία

Κάμψη της επιβατικής κίνησης στην ακτοπλοΐα
τον Ιούλιο για το λιμάνι του Πειραιά. Σε σχέση με τον προηγούμενο Ιούλιο η μείωση αγγίζει το 6,5%.

Κύμα φυγής εκπαιδευτικών

Και μία παράπλευρη απώλεια του Ασφαλιστικού: Διπλάσιος είναι ο αριθμός των αιτήσεων συνταξιοδότησης από εκπαιδευτικούς σε σχέση με πέρυσι.

Και τα καλά νέα...

Αισιοδοξία για τη μείωση του ελλείμματος

Σημαντική μείωση σε ποσοστό 39,7%
παρουσίασε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το εξάμηνο Ιανουάριος- Ιούλιος 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, έναντι στόχου του προϋπολογισμού για μείωση του κατά 39,5%.

Μείωση 25% παρουσίασε η συνολική αξία των εισαγωγών- αφίξεων
κατά τον Ιούνιο, ανερχόμενη σε 3.478,7 εκ. ευρώ έναντι 4.636,0 εκ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2009. Παράλληλα, η συνολική αξία των εξαγωγών- αποστολών κατά το μήνα Ιούνιο 2010 ανήλθε στο ποσό των 1.372,3 εκ. ευρώ έναντι 1.240,4 εκ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2009, παρουσιάζοντας αύξηση 10,6%.

Οι πρωτοβουλίες- προτεραιότητες της κυβέρνησης

Δύο ημερομηνίες-ορόσημο έχει θέσει η κυβέρνηση, με στόχο της αλλαγή της ψυχολογίας, την τόνωση της αγοράς, αλλά και την ανακούφιση των ασθενέστερων τάξεων. Ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, αναμένεται να ανακοινώσει σειρά πρωτοβουλιών κατά την ομιλία του για την 3η Σεπτεμβρίου (ημερομηνία ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ) και στη ΔΕΘ, στα μέσα του ιδίου μήνα.

Κύκλοι της κυβέρνησης διαμηνύουν ότι η πρώτη φάση αντιμετώπισης της κρίσης, που αφορούσε στην εξασφάλιση της δανειακής σταθερότητας, παρήλθε επιτυχώς, και τώρα εισερχόμαστε στη δεύτερη φάση, κατά την οποία θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Στις πρωτοβουλίες που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός περιλαμβάνονται παρεμβάσεις θεσμικού χαρακτήρα στο κράτος, τη Δημόσια Διοίκηση, την Παιδεία και την Υγεία, προκειμένου να γίνει πιο βιώσιμη η ζωή των πολιτών, κυρίως των ασθενέστερων τάξεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι "προτεραιότητα η στήριξη των ασθενέστερων" προκειμένου να αισθανθούν πιο ασφαλείς. Ο Γ. Πεταλωτής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι "δεν μας αφορούν τα σενάρια ανασχηματισμού".

"Στις αγορές το 2011"

Σήμα προς τις αγορές έδωσε ο πρωθυπουργός
, σε συνέντευξη του στο αμερικανικό Μέσο, Christian Science Monitor. "Στόχος της κυβέρνησης είναι η επιστροφή στις αγορές το 2011", δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου. Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, είπε ότι ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός και η κρίση δανεισμού υπήρξε απόρροια πολυετούς οικονομικής κακοδιαχείρισης.

Κληθείς να σχολιάσει την αρνητική επίδραση που έχουν τα οικονομικά μέτρα στη δημοτικότητά του, επισήμανε ότι "στόχος του δεν είναι η επανεκλογή αλλά να αφήσει πίσω του μεταρρυθμιστικό έργο".

Και ο... "τέταρτος δρόμος"

"Ο τρίτος δρόμος συμβιβασμού του σοσιαλισμού με τον καπιταλισμό απέτυχε", τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, αποδίδοντας αυτή την εξέλιξη στην εσφαλμένη πίστη στην ικανότητα της αγοράς να αυτορρυθμίζεται και έκανε λόγο για την ανάγκη δημιουργίας ενός "τετάρτου δρόμου". Ο ίδιος τόνισε ότι ο "τέταρτος δρόμος" θα πρέπει να διασφαλίζει ότι οι αγορές θα έχουν την ελευθερία να καινοτομούν και να αναπτύσσονται, χωρίς όμως αυτό να γίνεται εις βάρος της Δημοκρατίας.

Οφειλές- μαμούθ προς τα Ταμεία

Στα 15 δισ. ευρώ
ανέρχονται τα χρέη προς τα Ταμεία από 800.000 επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ιδιώτες. Έως τα μέσα Οκτωβρίου η διορία που έδωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος στις επιχειρήσεις για να ενταχθούν στη ρύθμιση χρεών
.Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails