Δύο ιδιωτικά νοσοκομεία αναμένεται να λειτουργήσουν στα Γιάννενα


Ανθηρές ημέρες για την ιδιωτική υγεία
Ο χάρτης της υγειονομικής περίθαλψης στην πόλη, και γενικότερα στην Ήπειρο, αλλάζει, και μάλιστα πολύ, με την έλευση δύο ιδιωτικών νοσοκομείων, του Θεραπευτηρίου «Ολύμπιον» και της «Πολυκλινικής». Η έλευση της ιδιωτικής νοσοκομειακής υγείας αναμενόταν εδώ και χρόνια. Κάποιοι θα έλεγαν, ίσως, ότι άργησε κιόλας.
Την τελευταία δεκαετία, τα ιδιωτικά νοσοκομεία στην Ελλάδα έχουν ιδιαίτερη δυναμική κυρίως λόγω των δυσλειτουργιών στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας. Όλο και περισσότεροι ασθενείς δείχνουν να τα προτιμούν για πολλούς λόγους -υψηλού επιπέδου υπηρεσίες φροντίδας, μικροί χρόνοι αναμονής για εγχειρήσεις και μηχανήματα σύγχρονης τεχνολογίας-, χωρίς να τους νοιάζει το κόστος. Όσο για τις εταιρίες που ασχολούνται με την υγεία, γνωρίζουν πολύ καλά ότι πρόκειται για έναν από τους πιο κερδοφόρους κλάδους, με ή χωρίς οικονομική κρίση. Βέβαια πρόκειται και για έναν από τους κλάδους με αρκετό συνωστισμό πια. Γι’ αυτό δεν είναι τυχαία η επέκτασή τους τόσο γεωγραφικά όσο και σε συνδεδεμένες δραστηριότητες, όπως στα κέντρα αποκατάστασης.
Τα «εγκαίνια» της ιδιωτικής νοσοκομειακής υγείας στα Γιάννενα θα γίνουν με ένα Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας της «Ολύμπιον Ιωαννίνων Α.Ε.». Το Θεραπευτήριο «Ολύμπιον» εδρεύει στην Πάτρα και έχει επεκτείνει ήδη τις δραστηριότητές του στα Χανιά και στην Καρδίτσα. Το τριόροφο κτίριο του κέντρου αποθεραπείας, που βρίσκεται σχεδόν απέναντι από την πύλη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κοντά δηλαδή στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Στο κέντρο, το οποίο θα είναι συμβεβλημένο με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, θα προσφέρονται υπηρεσίες αποθεραπείας και αποκατάστασης σε άτομα με κινητικές αναπηρίες είτε από παθήσεις είτε από κακώσεις, αλλά και σε ασθενείς μετά από επεμβάσεις ορθοπεδικές, νευροχειρουργικές, καρδιοχειρουργικές κ.λπ. Θα ξεκινήσει δε να λειτουργεί τους επόμενους μήνες. «Τον Δεκέμβριο θα είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε» τονίζει στον «Η.Α.» ο πρόεδρος του «Ολύμπιον» Φώτης Παπαβασιλόπουλος, γιατρός παθολόγος, ο οποίος έχει διατελέσει και διοικητής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ρίου. Σε πρώτη φάση, όπως μας λέει, θα προσληφθούν 40 άτομα. Η σχετική προκήρυξη εκτιμάται ότι θα βγει «στον αέρα» τον Οκτώβριο. Το κέντρο θα διαθέτει 99 κλίνες. Το επόμενο βήμα της «Ολύμπιον» είναι να χτίσει δίπλα από το κέντρο αποκατάστασης και το νοσοκομείο -από εξωτερικά ιατρεία και επείγοντα περιστατικά μέχρι κλινικές, ειδικές μονάδες και διαγνωστικά εργαστήρια. «Περιμένουμε να εκδοθεί οριστικά η άδεια για την ιδιωτική κλινική για να ξεκινήσουμε την ανέγερση» μας λέει ο κ. Παπαβασιλόπουλος.
Ιδιωτική κλινική, παρέα με το κέντρο αποκατάστασης και αποθεραπείας, ετοιμάζεται και από την «Πολυκλινική», η οποία έχει αγοράσει έκταση δίπλα από την Παράκαμψη, στο μέσο της απόστασης μεταξύ των δύο δημόσιων νοσοκομείων. Η «Πολυκλινική Ιωαννίνων», όπως θα λέγεται, έχει πάρει ήδη οικοδομική άδεια και άδεια ίδρυσης. Τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά της, θα προχωρήσει σε δημοπράτηση του έργου. Η εταιρία εκτιμά ότι θα ξεκινήσει τη λειτουργία της πολυκλινικής τον Οκτώβριο του 2012. Όσο για το προσωπικό, ήδη η «Πολυκλινική» στην ιστοσελίδα της (www.polyclinic.gr) καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν βιογραφικό σημείωμα για την πλήρωση θέσεων γιατρών όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτριών, μαιών, βιολόγων και βιοχημικών, παρασκευαστριών, τεχνολόγων ιατρικών μηχανημάτων, φυσιοθεραπευτών, κοινωνικών λειτουργών κ.λπ. Το προσωπικό που, σύμφωνα με την εταιρία, θα απασχοληθεί στο ιδιωτικό αυτό νοσοκομείο θα φτάνει στους 250.

ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Ένα δημόσιο κέντρο αναξιοποίητο
Την ώρα που τα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης βλέπουν δουλειά στην Ήπειρο, το ένα και μοναδικό δημόσιο κέντρο αποκατάστασης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο συνεχίζει να υπολειτουργεί από την πρώτη μέρα που άνοιξε πριν από τέσσερα χρόνια. Το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης «Σ. Νιάρχος», που βρίσκεται δίπλα από το νοσοκομείο, αποτελεί πραγματικά ένα από τα πιο σύγχρονα κέντρα στην Ελλάδα.
Ωστόσο, η διοίκηση του νοσοκομείου δεν κατάφερε ποτέ να το αξιοποιήσει όπως πρέπει προς όφελος των ασθενών οι οποίοι αναγκάζονται να επισκεφτούν δημόσια ή ιδιωτικά κέντρα στην Αθήνα με τα έξοδα να αυξάνονται κατακόρυφα. Ως μεγαλύτερο πρόβλημα του κέντρου είναι η έλλειψη προσωπικού, με αποτέλεσμα τα 40 κρεβάτια να μένουν στην ουσία άδεια.
Αυτό είχε καταγγείλει και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου στα μέσα Ιουλίου όταν έμαθε ότι δύο νέα κέντρα αποκατάστασης ανεγείρονται στην περιοχή μας. Σύμφωνα με την Ένωση, το κέντρο λειτουργεί στο 10% της δυναμικότητάς του λόγω έλλειψης προσωπικό.
Ακόμα πιο εντυπωσιακό και ενδεικτικό της χρόνιας αδιαφορίας της διοίκησης του νοσοκομείου και του υπουργείου Υγείας είναι ότι στις 6 Αυγούστου το κέντρο αποκατάστασης έκλεισε για… διακοπές.
Μάλιστα, ασθενείς αναγκάστηκαν να σταματήσουν την αποθεραπεία τους μέχρι τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα ανοίξει ξανά, όπως τους είπαν.

ΠΗΓΗ: Ηπειρωτικός Αγών Σάββατο 14 Αυγούστου 2010
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails