ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΛΟΙΜΩΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου ανακοινώνονται τα παρακάτω, σχετικά με τον ιό του Δυτικού Νείλου:
Ο ιός μεταδίδεται με το δείγμα μολυσμένου κοινού κουνουπιού και δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο.

Περισσότερο από 80% των ατόμων που μολύνονται με τον ιό του Δυτικού Νείλου (ΔΝ) δεν εκδηλώνουν συμπτώματα και μόνο περίπου 20% εμφανίζουν ήπια αυτοπεριοριζόμενη νόσο που μοιάζει με γριπώδη συνδρομή. Λιγότερο από 1% των ατόμων που μολύνονται εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα/μηνιγγίτιδα).

Προς το παρόν δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για τον άνθρωπο, ούτε ειδική θεραπεία για τη λοίμωξη από τον ιό του ΔΝ.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ

• Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα.

( χρόνος δράσης των εντομοαπωθητικών ουσιών κυμαίνεται από 1 – 5 ώρες )

• Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα

(Αεροζόλ – ταμπλέτες – εξατμιζόμενο διάλυμα – Σπιράλ )

• Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων (Ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο το σώμα)

Πιο αποτελεσματικά είναι τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.

• Αντικουνουπικά πλέγματα – Σίτες που εμποδίζουν την δίοδο κουνουπιών στα ανοίγματα των σπιτιών (παράθυρα- φεγγίτες – αεραγωγοί τζακιού) και περιοδικός έλεγχος και συντήρησή τους.

• Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως χρήση εντομοαπωθητικών στα βρέφη μικρότερα των 2 μηνών ).

Είναι πιο αποτελεσματικές όταν είναι εμβαπτισμένες σε εντομοαπωθητικό

• Απομάκρυνση στάσιμου νερού από λεκάνες , βάζα , γλάστρες , παλιά λάστιχα , υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου , ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους . Σημειώνεται ότι ακόμα και το έδαφος που παραμένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα υγρό μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.

• Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών . Ο δροσερός αέρας μειώνει την δραστηριότητα των κουνουπιών , αλλά δεν τα σκοτώνει . Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής ) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων .

• Καλό κούρεμα γρασιδιού , θάμνων , φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο ενήλικα κουνούπια ).

• Χρήση λαμπτήρα κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια ).

Η Νομάρχης Ηρακλείου κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη-Ηλιάκη, μέσω της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου, έχει δώσει οδηγίες στα συνεργεία καταπολέμησης των κουνουπιών που εφαρμόζουν ήδη το πρόγραμμα «Καταπολέμηση κουνουπιών 2010» για εντατικοποίηση των ψεκασμών σε όλο το Νομό.
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails