«Καλλικράτης» στα ΤΕΙ...

Στο «κόκκινο» βρίσκονται 34 τμήματα σε ΤΕΙ και πανεπιστήμια, καθώς παρά την κατάργηση της βάσης του 10 και φέτος έχουν κενές θέσεις, αφού οι υποψήφιοι δεν τα προτιμούν. Οι διοικήσεις των ιδρυμάτων δεν είναι αρνητικές στον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας για συγχωνεύσεις ή και καταργήσεις κάποιων τμημάτων τους, αλλά, όπως λένε, μια τέτοια απόφαση δεν μπορεί να...

...ληφθεί αποσπασματικά και χωρίς τα ίδια τα ιδρύματα να συμφωνήσουν, με δεδομένο ότι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθέναν τα προβλήματα που υπάρχουν.

Οι πρόεδροι των ΤΕΙ κατηγορούν τις κατά καιρούς πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας ότι υπέγραφαν αποφάσεις για την ίδρυση νέων τμημάτων εξυπηρετώντας συμφέροντα και χωρίς προηγουμένως να γίνουν μελέτες για τη χρησιμότητά τους.

Υποστηρίζουν επίσης ότι υπάρχουν πάρα πολλά νέα τμήματα, τα οποία έχουν σύγχρονο και εξαιρετικά ενδιαφέρον επιστημονικό αντικείμενο με προοπτικές στην αγορά εργασίας, αλλά οι νέοι δεν τα προτιμούν για τον απλό λόγο ότι δεν τα γνωρίζουν, αφού η ίδια η πολιτεία, που τα δημιούργησε, δεν τα ανέδειξε στην ελληνική κοινωνία.

Τόσο τα ΤΕΙ όσο και τα πανεπιστήμια κρίνουν ότι υπάρχουν πάρα πολλά ομοειδή τμήματα διασκορπισμένα -χωρίς λογική και μελέτη- σε ολόκληρη τη χώρα, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες πόλεις, τα οποία πρέπει να «συμμαζευτούν», διότι δεν εξυπηρετούν πραγματικές ανάγκες.

Οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων και κυρίως οι πρόεδροι των ΤΕΙ έχουν ήδη συζητήσει τα θέματα αναδιοργάνωσης των ΑΕΙ, γνωρίζοντας ότι υπάρχει πλέον ανάγκη για σοβαρές αλλαγές στον «χάρτη» των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

Δηλώνουν ότι τα ιδρύματα πρέπει να έχουν αυτονομία και να δημιουργούν τμήματα ή απλώς προγράμματα σπουδών, τα οποία θα είναι ευέλικτα και θα μπορούν να αλλάζουν ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς.

Οι πόλεις
Πόλεις όπως η Κοζάνη, η Καλαμάτα, η Ηγουμενίτσα, η Φλώρινα, το Μεσολόγγι έχουν τμήματα τα οποία ακόμη και φέτος -που δεν ίσχυσε η βάση του δέκα- εξακολουθούν να έχουν τεράστιο αριθμό κενών θέσεων, μια και το ενδιαφέρον των υποψηφίων αποδείχτηκε για άλλη μία φορά εξαιρετικά περιορισμένο.

Οι τοπικές κοινωνίες για προφανείς λόγους δεν επιθυμούν φυσικά να «χάσουν» αυτά τα τμήματα, αλλά τώρα «ο κόμπος έφτασε στο χτένι» και πρέπει να ληφθούν γενναίες και μελετημένες αποφάσεις για την τύχη τους.

Χθες η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου αναφερόμενη στο συγκεκριμένο θέμα δήλωσε ότι είναι αποφασισμένη να δείξει «τόλμη και σωφροσύνη» και να προχωρήσει σε θεμελιώδεις αλλαγές στα ΑΕΙ, δηλαδή ένα σχέδιο «Καλλικράτης» που θα περιλαμβάνει συγχωνεύσεις ή και κλείσιμο σχολών. Τόνισε επίσης ότι «η τοπική κοινωνία με λίγους φοιτητές δεν συντηρείται. Θα προχωρήσουμε σε πολύ μεγάλες αλλαγές στην Παιδεία.

Ενα νέο μοντέλο διοίκησης με δυνάμεις της κοινωνίας και της επιστήμης, με νέο πρόγραμμα σπουδών, για να μην είναι τα ΑΕΙ εξεταστικά κέντρα. Αλλαγές θα γίνουν και ως προς την αυτοτέλεια των ιδρυμάτων, αλλαγές για τη διεθνοποίησή τους και αλλαγές στην αξιολόγηση, που θα είναι και προϋπόθεση για τη χρηματοδότησή τους».
ΕΘΝΟΣ

Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails