Ηταν πέρυσι, περίπου τέτοια εποχή, όταν ο κ. Γ. Παπανδρέου προξένησε έκπληξη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της ΔΕΘ, όπου είχε για πρώτη φορά ανακοινώσει δημοσίως την «επιστράτευση» ενός ξένου συμβούλου. Το όνομα που προξένησε τότε πολλά σχόλια ήταν αυτό του ισπανού πολεοδόμου Γιόσεπ Αθεμπίγιο, στον οποίο έχει πιστωθεί η αναμόρφωση της...
... Βαρκελώνης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992. Στο διάστημα που ακολούθησε τη νίκη του ΠαΣοΚ στις εκλογές ο κ. Παπανδρέου δημιούργησε ένα ευρύ δίκτυο διεθνών συμβούλων, το οποίο προκάλεσε ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις. Στελέχη του κόμματος, ακόμη και υπουργοί μιλούν για «μυστικοσυμβούλους που επηρεάζουν τον Πρωθυπουργό στις αποφάσεις του», ενώ η αντιπολίτευση έσπευσε με αφορμή την πρόσφατη «επιστράτευση» του πρώην υπουργού Οικονομίας της Ιταλίας κ. Τομάσο Πάντοα Σκιόπα να μιλήσει για τις άγνωστες αμοιβές των προσώπων αυτών.
Η απάντηση συνεργατών του Πρωθυπουργού σχετικά με τον ρόλο όλων αυτών των συμβούλων είναι η εξής: «Είναι το μάτι μας στο εξωτερικό. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για σημαντικούς opinion makers (διαμορφωτές της κοινής γνώμης), οι οποίοι προσφέρουν τεχνογνωσία για την αντιμετώπιση ζητημάτων αρκετά σύνθετων, είτε πρόκειται για τις αγορές ομολόγων, είτε για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, είτε για τη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της χώρας».
Στην πραγματικότητα υπάρχει ένα ευρύτερο δίκτυο δεκάδων καθηγητών, στελεχών οργανισμών ή και απλώς φίλων, με τους οποίους ο κ. Παπανδρέου επικοινωνεί καθημερινά. Μεταξύ αυτών ο καθηγητής του Χάρβαρντ κ. Ρον Χάιφετζ , ο οποίος την προηγούμενη άνοιξη παρέδωσε μερικά σεμινάρια διαχείρισης κρίσεων σε κομματικά και κυβερνητικά στελέχη, ενώ αναμένεται και η επακριβής περιγραφή των αρμοδιοτήτων του κ. Γιόακιμ Πάλμε. Από το βήμα της Βουλής ο κ. Παπανδρέου ανέφερε περίπου πριν από έναν μήνα ότι ο σουηδός τεχνοκράτης, γιος του Ούλοφ Πάλμε, θα αναλάβει την αξιολόγηση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας και θα προτείνει λύσεις για την εξυγίανση και τον εξορθολογισμό του.
Ο «νέος» Τομάσο Πάντοα Σκιόπα
Ο πιο πρόσφατα διορισθείς σύμβουλος του Πρωθυπουργού,με αρμοδιότητα τα θέματα Οικονομίας,είναι ο πρώην υπουργός Οικονομίας της κυβέρνησης Πρόντι κ.Τομάσο Πάντοα Σκιόπα (φωτογραφία).Οπως επισήμως ανακοινώθηκε,θα παρέχει συμβουλές για θέματα πολιτικού σχεδιασμού που αφορούν την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής, δημοσιονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.Στην ουσία θα επιδιώξει την άσκηση επιρροής (lobbying) σε διεθνές επίπεδο.Διετέλεσε επίσης πρόεδρος της Υπουργικής Επιτροπής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και σήμερα είναι πρόεδρος της Νotre Εurope,πρόεδρος του Ρromontory Financial Group της Ευρώπης και μέλος της Ομάδας των Τριάντα.
Γιατί το Μαξίμου επιστρατεύει «διεθνή βοήθεια»
Σε κυβερνητικούς και αντιπολιτευτικούς κύκλους κυριαρχεί η αντίληψη ότι ο κ.Παπανδρέου προτιμά να συνομιλεί με ξένους τεχνοκράτες,έστω και αν αυτοί δεν έχουν σχέση με την ελληνική πραγματικότητα.Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού που έρχονται σε επαφή και με τους ξένους συμβούλους αντιτείνουν ότι«αυτό που κάνουν είναι να παρακολουθούν τις εξελίξεις και τις τάσεις στο εξωτερικό, να ενημερώνουν ή και να αναλαμβάνουν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη ή κέντρα λήψης αποφάσεων ή και, πολύ απλά,να δίνουν ιδέες που δεν έχουμε σκεφτεί εμείς».Ενα από τα έμπιστα πρόσωπα του κ.Παπανδρέου δίνει παραδείγματα: ο Κέβιν Φεδερστόουν αρθρογραφούσε υπέρ της Ελλάδας όταν όλοι μάς χτυπούσαν,ο Ρίτσαρντ Πάρκερ παρακολουθεί στενά τις κινήσεις διεθνών κερδοσκόπων που πόνταραν σε βάρος μας,ενώ ακόμη και ο συγγραφέας Μίσα Γκλένι έδωσε μια άλλη διάσταση σε συζήτηση για τον τουρισμό κατά την πρόσφατη συνάντηση στον Πόρο,λέγοντας ότι μπορούμε να προσελκύσουμε τουρισμό από τη Βρετανία αν γίνει ευρύτερα γνωστή η ύπαρξη του Συμμαχικού Βρετανικού Νεκροταφείου των πεσόντων στη Μάχη της Δοϊράνης κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο)...
Βήμα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου