Απο ΤΑ ΝΕΑ
Η αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή ακόμη και στο 50% (ή και παραπάνω για ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων), η εισαγωγή πολλαπλών ενδιάμεσων συντελεστών, η άρση της φορολογίας σε κατώτερα εισοδήματα μισθωτών και η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας είναι μερικές από τις ιδέες που έχει προτείνει ατύπως η Κομισιόν (στο πλαίσιο της τρόικας) στο οικονομικό επιτελείο...
Τα ζητήματα αυτά, όπως και ολόκληρο το πλέγμα του νέου φορολογικού καθεστώτος, αναμένεται να συζητηθούν εις βάθος κατά την προσεχή επίσκεψη του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα, πριν από τα μέσα Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο και της διαμόρφωσης του προϋπολογισμού του 2011. Κοινωνική δικαιοσύνη.
Κοινοτικές πηγές έλεγαν πως οι παραπάνω αλλαγές στο φορολογικό σύστημα της Ελλάδας δεν είναι αναγκαίες μονάχα για λόγους εσόδων αλλά και για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης και αναδιανομής εισοδήματος, καθώς και για τη μεσοπρόθεσμη τήρηση του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί μεταξύ Αθήνας και ΔΝΤ και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπως εξηγούσαν, οι πολίτες δικαιούνται, μετά το πρώτο σοκ, να δουν και τους έχοντες να καταβάλλουν αυτό που τους αναλογεί στην Εφορία με βάση τα περιουσιακά τους στοιχεία.
«Δεν μπορεί ένας μισθωτός με εισόδημα άνω των 100.000 ευρω τον χρόνο να υποχρεούται να πληρώσει στην Εφορία το 40% των εισοδημάτων του και οι έχοντες επιχειρηματίες, με περιουσία εκατομμυρίων ευρώ, που τόσα χρόνια κατάφερναν να φοροδιαφεύγουν να πληρώνουν στην Εφορία λιγότερα απ΄ όσα τους αναλογούν» λέει χαρακτηριστικά στέλεχος της Κομισιόν. Μάλιστα οι αρμόδιοι παράγοντες της Κομισιόν πιστεύουν πως πρέπει να τεθούν σύντομα στο στόχαστρο οι 1.000 πλουσιότεροι Ελληνες και οι αυτοαπασχολούμενοι (όχι όμως οι μισθωτοί) που αποφεύγουν να δηλώσουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.
Η εισαγωγή τιμαριθμοποιημένων πολλαπλών κλιμάκων, όπως και η αύξηση του ανώτερου συντελεστή, σημειώνουν στις Βρυξέλλες, θα έφερνε την Ελλάδα πιο κοντά και στα φορολογικά συστήματα των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης- υπό την προϋπόθεση, πάντα, ότι θα λειτουργήσουν οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί και θα συνεχιστεί η πάταξη της φοροδιαφυγής. Στο σημείο αυτό μάλιστα, επισημαίνουν και μια παθογένεια που κατ΄ επανάληψη έχει επισημανθεί από την Κομισιόν- την ανάγκη να υπάρξει εντοπισμός και παρακολούθηση της αγοράς καυσίμων ώστε να καταπολεμηθεί η μαύρη αγορά.
Η φοροδιαφυγή.
Ειδικά για το ζήτημα της φοροδιαφυγής, οι ίδιες πηγές παραδέχονταν πως είχαν υποτιμήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν για τον εντοπισμό όσων φοροδιαφεύγουν- και, επομένως, για την εισροή εσόδων στα κρατικά ταμεία- και γι΄ αυτό στις αρχικές εκθέσεις τους δεν έπαιρναν υπόψη την εκτίμηση περί 1,2 δισ. από την πάταξη της φοροδιαφυγής το 2010. Τώρα όμως, όπως λένε, έχουν αναθεωρήσει τις απόψεις τους και θεωρούν πως αυτό που πρέπει να γίνει είναι η ενίσχυση των μηχανισμών που είναι επιφορτισμένη με αυτό το έργο (σ.σ.: το ΣΔΟΕ), το οποίο συναντά διοικητικά και γραφειοκρατικά εμπόδια λόγω έλλειψης συνεννόησης μεταξύ συναρμόδιων υπουργείων.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου