Τη «μητέρα» όλων των περαιώσεων «κλειδώνει» μέσα στην εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Προσανατολίζεται σε μαζική περαίωση για τη δεκαετία 2000-2009 η οποία θα αφορά το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων, εξαιρώντας τις 1.000 μεγαλύτερες από αυτές.
Στις εξαιρέσεις περιλαμβάνονται οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, άλλες μεγάλες επιχειρήσεις (που συμπεριλαμβάνονται στις 1.000 μεγαλύτερες) καθώς και υποθέσεις επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών των οποίων έχουν κατασχεθεί τα βιβλία. «Το όριο ακαθάριστων εσόδων δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί, μπορεί να είναι 15-20 εκατ. ευρώ, ενώ εξετάζεται να δοθεί η δυνατότητα αποπληρωμής του φόρου σε έως 24 μηνιαίες δόσεις με προκαταβολή του 20%-25%».
Το κριτήριο θα είναι όσες επιχειρήσεις εξαιρεθούν τελικά, και αυτές θα...είναι οι μεγαλύτερες, να μπορούν στο σύνολό τους μία προς μία να ελεγχθούν, σε συνάρτηση με τη διαθεσιμότητα του ελεγκτικού μηχανισμού» λέει στα «ΝΕΑ» κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αποκαλύπτοντας ότι το έκτακτο σχέδιο αύξησης των εσόδων εξετάζεται να έχει ακόμα τρία σκέλη: 32 δισ. από ληξιπρόθεσμα
1Γενναία ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 32 δισ. ευρώ με διαγραφή σημαντικού μέρους των προσαυξήσεων και πληθώρα δόσεων. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι από το ποσό αυτό μπορεί να εισπραχθούν περίπου 8-10 δισ. ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν δοθεί εντολές στις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να ετοιμάσουν σενάρια για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στις συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ώστε να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. Στην περίπτωση αυτή καθοριστικό θεωρείται το ύψος των εκπτώσεων που θα αποφασιστεί επί των προσαυξήσεων με τις οποίες έχουν επιβαρυνθεί τα ληξιπρόθεσμα χρέη καθώς και ο αριθμός των δόσεων εξόφλησης. Αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών έκανε λόγο για ρύθμιση που θα είναι ευέλικτη και θα διαφοροποιεί το ποσοστό της έκπτωσης ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων εξόφλησης του χρέους.
2Δυνατότητα για πρώτη φορά υπαγωγής στην περαίωση των υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια ύψους 33 δισ. ευρώ.
3Ενα εκτεταμένο και σαφές σχέδιο ελέγχων για όσες επιχειρήσεις εξαιρεθούν από την περαίωση.
Το... «κάψτε τα βιβλία»
Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επικρατούν δεύτερες σκέψεις αναφορικά με την αρχική επιλογή «περαιώστε και κάψτε τα βιβλία». Για παράδειγμα εξετάζεται στην περίπτωση που φορολογούμενος περαιώσει τις ανέλεγκτες χρήσεις του αλλά από διασταυρώσεις προκύψουν σοβαρές φορολογικές παραβάσεις να υπάρχει η δυνατότητα επανελέγχου της συγκεκριμένης περίπτωσης αλλά όχι διενέργειας συνολικού ελέγχου για τις χρήσεις που έχουν περαιωθεί. Ετσι το σχήμα λόγου «κάψτε τα βιβλία» θα έχει ισχύ μόνο στην περίπτωση κατά την οποία υπάρχει πλήρης εξόφληση των πρόσθετων φόρων (καταβολής του συνόλου των δόσεων) που θα προκύψουν από την περαίωση. Οι τελικές προτεινόμενες διατάξεις για την περαίωση αναμένεται να οριστικοποιηθούν σε νέα σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τους συνεργάτες του την ερχόμενη Τρίτη και στη συνέχεια αποφασίστηκε να υπάρξει διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς. Το νομοσχέδιο σχεδιάζεται πλέον να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.
ΟΙ 1.000 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Η περαίωση θα αφορά το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων εξαιρώντας τις 1.000
μεγαλύτερες από αυτές
Από 200 ώς 1.000 ευρώ για κάθε χρήση
Στο τραπέζι βρίσκονται:
1. Ο ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η βασική πρόταση είναι πολύ απλή. Τα ακαθάριστα έσοδα κάθε χρήσης πολλαπλασιάζονται με συντελεστές από 1% έως 3% ανάλογα με το αν τα βιβλία του ελεύθερου επαγγελματία ή της επιχείρησης είναι «καθαρά» ή έχουν κριθεί ανεπαρκή- ανακριβή. Το 20% του ποσού που προκύπτει είναι ο φόρος περαίωσης εισοδήματος και το 19% (ή ο εκάστοτε ισχύων συντελεστής) αποτελεί τον ΦΠΑ περαίωσης.
Τα ποσά αυτά αθροίζονται και δεν μπορεί να είναι χαμηλότερα από 200 έως 1.000
ευρώ ανά χρήση που περαιώνεται.
2. ΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΠΟΣΑ. Η κεντρική ιδέα είναι τα ελάχιστα ποσά φόρου να είναι ανεκτά από τους φορολογούμενους, χωρίς όμως να θεωρούνται χαριστικά.
Το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει πολύ καλά την παντελή έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και προσανατολίζεται στην καθιέρωση ελάχιστων ποσών από 200 έως 1.000 ευρώ ανά χρήση. Οι προσδοκίες για έσοδα από την περαίωση δεν ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ έπειτα και από παρατηρήσεις της τρόικας που τοποθετεί τον πήχυ σαφώς χαμηλότερα. Μάλιστα, αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου δεν συμμερίζονται τις εκτιμήσεις για έσοδα 5-10 δισ. ευρώ.
3. ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ. Από την περαίωση θα εξαιρούνται υποθέσεις με κατασχεθέντα βιβλία. Αντίθετα, θα περιλαμβάνονται υποθέσεις πλαστών και εικονικών στοιχείων (μόνο για τους λήπτες) και με ποινή έξτρα φόρου. Κατηγορηματικά, τονίζουν άλλωστε πηγές του υπουργείου Οικονομικών, «η περαίωση σε καμία περίπτωση δεν θα αφορά την περίφημη υπόθεση των γιατρών του Κολωνακίου και όλες τις υποθέσεις που συνεχίζει να ερευνά το ΣΔΟΕ». Η περαίωση δεν θα αφορά επίσης όσους έχουν κάνει αυτοπεραίωση τα τελευταία χρόνια.
4. Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Η ΓΓΠΣ, η οποία έχει ξεκινήσει ήδη την προεργασία, θα «τρέξει» όλη τη διαδικασία, εκδίδοντας ατομικά ειδοποιητήρια περαίωσης για καθένα φορολογούμενο που θα υπαχθεί χωρίς την παραμικρή εμπλοκή των εφοριών, εξουδετερώνοντας με αυτό τον τρόπο το όποιο περιθώριο συναλλαγής εφοριακών- φορολογουμένων. Οι εφορίες θα εμπλακούν μόνο στην περίπτωση των 150.000 υποθέσεων που εκκρεμούν στις δικαστικές αίθουσες. ΤΑ ΝΕΑ
5+1 αλήθειες: Αυτά θέλουν να ξέρουμε οι άντρες
Πριν από 1 ώρα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου