Στοπ στις μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από τον συντελεστή ΦΠΑ 11% στον συντελεστή 23% βάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να μην υπάρξουν νέες επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά που πλήττονται ήδη από την κρίση και τα μέτρα λιτότητας και να μην εκτιναχθεί ο πληθωρισμός σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.
Την εντολή να παγώσουν οι μετατάξεις έχει δώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το οποίο τώρα αναζητά εναλλακτικές πηγές εσόδων ώστε να καλυφθούν τα έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ που αναμένονταν από το μέτρο αυτό. Το βασικό εναλλακτικό σενάριο που μελετά τώρα το υπουργείο Οικονομικών είναι η πλήρης ενοποίηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης καθ΄ όλη τη χειμερινή περίοδο. Δηλαδή να μη μειωθεί, όπως τα προηγούμενα χρόνια, από τις 15 Οκτωβρίου ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης για να είναι χαμηλή η τιμή του αλλά να παραμείνει στα ίδια επίπεδα με το πετρέλαιο κίνησης. Πρόκειται για μέτρο που θα συνοδεύεται από ειδική ρύθμιση με την οποία τα χαμηλά εισοδήματα θα εξαιρούνται από τον υψηλό φόρο (ή τους θα χορηγηθεί επίδομα θέρμανσης) προκειμένου να μην υποστούν τις επιβαρύνσεις που θα προκύψουν για τα μεσαία και τα υψηλά εισοδηματικά στρώματα.
Μάλιστα, το μέτρο σχεδιάζεται να συμπεριληφθεί στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να παγώσει τις μετατάξεις προϊόντων στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, μέτρο που προβλέπεται στο αρχικό Μνημόνιο με την τρόικα, δίνει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο που προέκυψε μετά τον πρόσφατο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας τον Αύγουστο για τη δεύτερη δόση του δανείου. Σ΄ αυτό δίνεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση να μην εφαρμόσει το μέτρο αλλά να βρει εναλλακτικές πηγές εσόδων ισοδύναμου αποτελέσματος.
Το εναλλακτικό σχέδιο
Το εναλλακτικό σχέδιο προβλέπει ότι το πετρέλαιο θέρμανσης από τα μέσα Οκτωβρίου δεν θα πωλείται προς π.χ. 0,65 ευρώ το λίτρο (η περσινή τιμή με τον μειωμένο φόρο) αλλά σε σχεδόν διπλάσια τιμή (αφού πέρσι τον χειμώνα η τιμή του πετρελαίου κίνησης ήταν περίπου 1,11 ευρώ το λίτρο). Σημειώνεται ότι πέρσι και τα προηγούμενα χρόνια το πετρέλαιο θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 15 Απριλίου επιβαρυνόταν με Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης 21 ευρώ το χιλιόλιτρο. Από φέτος όμως, με βάση το μέτρο που εξετάζεται, θα πωλείται με Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης 412 ευρώ το χιλιόλιτρο, όσο δηλαδή είναι η φορολογία στο πετρέλαιο κίνησης εξασφαλίζοντας σημαντικά ποσά για τα έσοδα του κράτους.
Το βασικό σενάριο σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου αυτού προβλέπει ότι το υπουργείο Οικονομικών θα επιστρέφει τη διαφορά του φόρου των 391 ευρώ ανά χιλιόλιτρο σε όσους δηλώνουν εισόδημα κάτω από ένα όριο. Για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους, όπως λένε από το υπουργείο Οικονομικών θα ισχύει ένα κοινωνικό τιμολόγιο το οποίο θα λαμβάνει υπόψη το ετήσιο εισόδημα του ιδιοκτήτη ή ενοίκου του ακινήτου καθώς και την οικογενειακή του κατάσταση. Παράλληλα, με την εξίσωση της φορολογίας στα πετρελαιοειδή εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών ότι θα μπει τέλος στο εκτεταμένο λαθρεμπόριο και στην παράνομη χρήση πετρελαίου θέρμανσης για κίνηση. Σημειώνεται ότι η διαφορά ανάμεσα στον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο πετρέλαιο κίνησης κατά τη χειμερινή περίοδο είναι η βασική αιτία για το εκτεταμένο λαθρεμπόριο που συντελείται την περίοδο αυτή με το πετρέλαιο. Οι επιτήδειοι πωλούν το πετρέλαιο θέρμανσης, που το αγοράζουν με τον χαμηλότερο φόρο, για πετρέλαιο κίνησης αφού το αποχρωματίσουν κερδίζοντας τη διαφορά. Εκτιμάται ότι από την εξίσωση των δύο φόρων και από την εξάλειψη του λαθρεμπορίου μπορούν να εξοικονομηθούν έσοδα που θα υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ.
Προτάσεις για νέες ρυθμίσεις
Επίσης, για την κάλυψη της υστέρησης των εσόδων στον φετινό προϋπολογισμό το υπουργείο Οικονομικών στηρίζεται στους εκτεταμένους ελέγχους που θα πραγματοποιήσει το ΣΔΟΕ σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Εξάλλου στο τραπέζι έχουν πέσει και προτάσεις για νέες ρυθμίσεις που αφορούν την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και την περαίωση των ανέλεγκτων φορολογικών χρήσεων παρελθόντων οικονομικών ετών. Σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη ρύθμιση της περαίωσης προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
ΤΟ ΜΕΤΡΟ
θα συνοδεύεται από ειδική ρύθμιση με την οποία τα χαμηλά εισοδήματα θα εξαιρούνται από τον υψηλό φόρο
Αύξηση 10,8% στα έσοδα από τον ΦΠΑ τον Αύγουστο
ΑΥΞΗΣΗ 10,8% σημείωσαν τα έσοδα από τον ΦΠΑ τον Αύγουστο, παρουσιάζοντας σαφή ανάκαμψη σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, γεγονός που οφείλεται στο σαφάρι του ΣΔΟΕ στα νησιά κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Τα στοιχεία αυτά έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, παράγοντες του οποίου αναφερόμενοι στη συνολική εικόνα των εσόδων τον Αύγουστο περιορίζονταν να δηλώσουν ότι ήταν καλύτερη από την ανάλογη του Ιουλίου.
Αυτό σημαίνει ότι και τον Αύγουστο συνεχίστηκε η υστέρηση των εσόδων του προϋπολογισμού, η οποία αποτελεί το μεγάλο αγκάθι για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στη Σαντορίνη η αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ τον Αύγουστο ήταν 65,96%, στην Κάλυμνο 35,44%, στη Μήλο 37,8%, στη Μύκονο 26,6%, στη Νάξο 42,76%, στην Πάρο 24,6%, στην Τήνο 25% στους Παξούς 51,89% και στη Λευκάδα 47,2%. Σημειώνεται ότι η υστέρηση των εσόδων βρίσκεται τις τελευταίες μέρες στο επίκεντρο αλλεπάλληλων συσκέψεων του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τους συνεργάτες του. TA NEA
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου