Image via WikipediaΑγωνιώδεις εκκλήσεις απευθύνουν οι βουλευτές της Ν.Δ. και στέλνουν μήνυμα στον Σαμαρά: «Αλλάξτε γιατί χανόμαστε». Το μενού είναι πολύ βαρύ σε δείπνα και συναντήσεις των βουλευτών, όπου κυριαρχούν τα αρνητικά μηνύματα των δημοσκοπήσεων, η αδυναμία διαχείρισης της πολιτικής επικαιρότητας, το ελλειμματικό μήνυμα που φτάνει στην κοινωνία και η προβληματική επικοινωνιακή πολιτική.Ο Σαμαράς με την εμφάνισή του στη ΔΕΘ συμπληρώνει δέκα μήνες στην εξουσία της Ν.Δ., αλλά ο μέχρι σήμερα απολογισμός του μόνο αρνητικό πρόσημο έχει. Η πορεία του κόμματος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί θετική, αφού κυριαρχούν τα λάθη, οι παραλείψεις και οι αστοχίες.Η συντριπτική πλειονότητα των.......διαδοχικών λαθών, παραλείψεων και αστοχιών κορυφαίων στελεχών, σε συνδυασμό με την έλλειψη αποτελεσματικού επικοινωνιακού σχεδιασμού, πλήττει την εικόνα της Ν.Δ., που δεν βελτιώνεται καθόλου, παρά τις προσδοκίες της Ρηγίλλης και τις τεράστιες δυσκολίες της κυβέρνησης.Σημαντική φθορά όμως υφίσταται και το προφίλ του Σαμαρά, ο οποίος διαπιστώνει απώλειες στα ποσοστά δημοφιλίας του και δεν κερδίζει καθόλου πόντους. Ακόμα και η περίφημη εναλλακτική πρότασή του για την οικονομία βολοδέρνει στις δημοσκοπήσεις και κινείται σε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά.Η αρνητική κατάσταση για τη Ν.Δ. καταγράφεται και στα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, οι οποίες προκάλεσαν προ ημερών ακόμη και εκνευρισμό σε σειρά «γαλάζιων» στελεχών.
Παναγιωτόπουλος στο στόχαστρο
Το βράδυ της περασμένης Τρίτης μια παρέα επτά βουλευτών της Ν.Δ. έφυγε από τη Βουλή και κατευθύνθηκε προς μια ταβέρνα στο Παγκράτι, όπου συζήτησε επί περίπου τρεις ώρες και αντάλλαξε απόψεις για την κυβερνητική πολιτική. Εκεί πολλά ειπώθηκαν για την εμφάνιση της Ν.Δ. και δεν ήταν λίγα τα στελέχη που βρέθηκαν στο στόχαστρο.Ένα από τα στελέχη αυτά ήταν και ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, για τον οποίο πληθαίνουν οι γκρίνιες για την πολιτική που ασκεί στον τομέα της επικοινωνίας. Απλώς προ ημερών ο βουλευτής Αργύρης Ντινόπουλος αποφάσισε να δημοσιοποιήσει αυτό που έλεγαν όλοι στο παρασκήνιο, ότι «η επικοινωνιακή πολιτική της Ν.Δ. είναι ανύπαρκτη».Ο Παναγιωτόπουλος ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκε δημοσίως στο στόχαστρο ενός βουλευτή και δεν ήταν λίγοι όσοι συμφώνησαν με τον Ντινόπουλο. Είναι κεντρική διαπίστωση ότι η Ν.Δ. δεν τραβάει επικοινωνιακά και δεν μπορεί να παίξει σε κανένα ΜΜΕ, παρά μόνο στο Mega, και αυτό με προβλήματα.Τα πυρά που δέχεται ο Παναγιωτόπουλος είναι πολλά και δεν αποτελούν απάντηση τα όσα λέει σε δημοσιογράφους, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο αποσταθεροποίησης του Σαμαρά, άρα γι’ αυτό χτυπάνε τον ίδιο. Η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή και δείχνει να την αγνοεί ο κάποτε «κόκκινος Πάνος», ο οποίος έχει μεταβληθεί σε «κόκκινο πανί» για βουλευτές, στελέχη και δημοσιογράφους.
Τα λάθη και οι αδυναμίες
Η επικοινωνιακή πολιτική της Ν.Δ. χαρακτηρίζεται ελλειμματική για τους εξής κυρίως λόγους:
1. Η Ν.Δ. εμφανίζεται με μια δήλωση 15-20 δευτερολέπτων για τις ανάγκες των δελτίων ειδήσεων και πάντα για το επίμαχο θέμα της ημέρας.
2. Δεν γίνεται καθημερινή ενημέρωση στους δημοσιογράφους, αφού έχει σταματήσει εδώ και πολλές εβδομάδες.
3. Δεν υπάρχει καθημερινή ζύμωση με δημοσιογράφους για να περάσει το μήνυμα της ημέρας από πλευράς Ν.Δ.
4. Δεν γίνονται τηλέφωνα σε βασικούς συντάκτες των εφημερίδων για να υπερασπιστεί η Ρηγίλλης υποθέσεις κρίσιμου ενδιαφέροντος της Ν.Δ., παρά ελάχιστες φορές.
5. Είναι προβληματική η επικοινωνία με τους δημοσιογράφους, αφού τις περισσότερες ημέρες αναζητείται άνθρωπος από τη Ρηγίλλης και δεν βρίσκεται κανείς, παρά περιφερειακά στελέχη.
6. Η Ν.Δ. έχει εξαιρετικά αργά ανακλαστικά στις αντιδράσεις της για κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Π.χ. το περασμένο Σαββατοκύριακο, διήμερο παρουσίας του Παπανδρέου στη ΔΕΘ, υπήρχε μόνο... κάρτα (γραπτή ανακοίνωση) του Παναγιωτόπουλου και όχι δήλωση στις κάμερες.
7. Διατηρούνται καλές σχέσεις με ορισμένους-ες δημοσιογράφους και υπονομεύονται αρκετοί άλλοι μέσω διαρροών.
Το τέλος του Πάνου;
Η δήλωση στήριξης στον Παναγιωτόπουλο που βγήκε από το γραφείο Τύπου της Ν.Δ., αντί να σταματήσει τη συζήτηση για τα προβλήματα επικοινωνίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, φούντωσε τα σενάρια για το μέλλον του (τέως) «κόκκινου Πάνου». Ο Παναγιωτόπουλος, εξοργισμένος με δυο συντάκτες, των «Νέων» και του «Βήματος», που είχαν συγκεκριμένο ρεπορτάζ για τις επικριτικές δηλώσεις του Ντινόπουλου, θέλησε να γίνει... «αποκατάσταση». Είχε προηγηθεί και ένα άκρως επιθετικό δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» για την παρουσία του ως εκπροσώπου. Άρα, φυσιολογικά, έπρεπε να νιώσει... δυνατός και όχι ευάλωτος.Αντί να αφήσει να κατακάτσει η σκόνη και να σταματήσει το θέμα στα τρία δημοσιεύματα, ζήτησε και πήρε επιτακτικά δήλωση στήριξης, ενώ κάποιοι λένε ότι έχει θέσει και θέμα παραίτησης.Λέγεται δε ότι πήγε στον Σαμαρά και έφτιαξε κλίμα ότι τον υπονομεύουν και πως του στήνουν αρνητικό σκηνικό ενόψει της ΔΕΘ. Μια ακόμη «ασταθής» προσέγγιση, από αυτές που αρέσκονται να υιοθετούν ακόμη και σχετικά σοβαροί άνθρωποι της Ρηγίλλης και οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά τον Σαμαρά, ενισχύοντάς του τα σενάρια συνωμοσίας: «Οι κακοί που θέλουν το κακό του καλού προέδρου».Κάπως έτσι βγήκε η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου για στήριξη του Πάνου, μια κίνηση που ήταν ασυνήθιστη για αρχηγό κόμματος, ενώ θα μπορούσε απλώς να υπάρξει μια... «διαρροή». Ο Σαμαράς έδειξε σπουδή να στηρίξει τον Πάνο, ώστε να ηρεμήσει ο εκπρόσωπος από την ανασφάλεια που τον διακατέχει από την ημέρα που έκατσε στην καρέκλα.Ο Παναγιωτόπουλος, όμως, με τη δήλωση στήριξης, όχι μόνο δεν πέτυχε τον σκοπό του, αλλά αυτή μάλλον λειτούργησε αρνητικά. Όλες οι εφημερίδες και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα μετέτρεψαν μια δευτερεύουσα πτυχή της παρουσίας της Ν.Δ. σε... κεντρικό θέμα συζήτησης! Ακόμη και οι δεξιές εφημερίδες το ανέδειξαν, αφού, για να προβάλουν την ανακοίνωση στήριξης, έπρεπε να επισημάνουν ότι υπάρχουν και γκρίνιες για την επικοινωνία.Κατά συνέπεια το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό και πλέον έχει καταγραφεί ως προσωπική γκάφα του Παναγιωτόπουλου. Το μόνο που έμεινε ήταν... μια φιλική σε αυτόν δημοσιογράφος να πει ότι τον διαβάλλουν, ο Μαρκόπουλος (τον δώσανε στεγνά τον άνθρωπο και ας μη φταίει), αλλά και οι στενοί σύμβουλοι του Σαμαρά, που είναι κοντά του πάνω από δέκα χρόνια (τι κάνει νιάου - νιάου στα κεραμίδια).Πολλοί – οι οποίοι έχουν πιο... σατανικό μυαλό από τους διάφορους Ρηγιλλάριους – προβλέπουν ότι η στήριξη μπορεί να ήταν και το κύκνειο πολιτικό άσμα του Παναγιωτόπουλου, καθώς ενδέχεται να τον συμπαρασύρουν οι ριζικές αλλαγές στη Ν.Δ. την επομένη των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Η γαλάζια γκρίνια και εσωστρέφεια
Τα δείπνα προβληματισμού των γαλάζιων, όπως και οι συναντήσεις τους, είναι πολλά και καθημερινά. Τα αρνητικά μηνύματα των δημοσκοπήσεων, δέκα μήνες μετά την εκλογή Σαμαρά στην ηγεσία της Ν.Δ., επανέφεραν πιο επιτακτικά στο τραπέζι των νεοδημοκρατικών συζητήσεων τη λανθασμένη, όπως λένε, στρατηγική που ακολουθεί το κόμμα.Πολλοί θέτουν θέμα στρατηγικής και συζητούν για το τι πρέπει να κάνει αμέσως η Ν.Δ. ώστε να μην υποστεί ήττα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Η στρατηγική του αντι-μνημονίου δεν τραβάει και γι’ αυτό γίνεται μεγάλη συζήτηση, όπως και για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και το κακό κλίμα που υπάρχει στη βάση της Ν.Δ., στην οποία κυριαρχεί η «ηττοπάθεια», όπως ειπώθηκε.Στην Κ.Ο. του κόμματος είναι διάχυτο το κλίμα ότι πρέπει να αλλάξει η στρατηγική το συντομότερο δυνατόν, ενώ στην πορεία προς τις εκλογές υπάρχει ανοικτό το μεγάλο θέμα των ανταρτών σε δήμους.Η «γαλάζια» ανταρσία μπορεί να μην άρχισε οργανωμένα, καθώς είναι πολύ πρόωρη η όποια σχηματοποιημένη αντίδραση, ενώ η Μπακογιάννη δεν έχει δυνάμεις για να δημιουργήσει ρήγμα. Ωστόσο από όσα στελέχη παραμένουν εντός Ν.Δ. τροφοδοτείται κλίμα εσωστρέφειας. Και αυτό παρά την εντολή Σαμαρά για «φυγή προς τα εμπρός» και συστράτευση όλων.Τα μηνύματα που λαμβάνουν στη Ρηγίλλης, επομένως, είναι πολύ φυσιολογικό να μην είναι καθόλου ευχάριστα. Στο παρασκήνιο επικρατεί κατήφεια και προβληματισμός σε μεγάλη ομάδα βουλευτών. Η δυσαρέσκεια, η πικρία και η απογοήτευση αρκετών βουλευτών της Ν.Δ. είναι έντονες και δεν είναι λίγοι όσοι δεν έχουν διάθεση να βοηθήσουν για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, παρά τα όσα ζητεί η Ρηγίλλης.Αρκετοί υποστηρίζουν με έμφαση ότι η μάχη των εκλογών δεν μπορεί να κερδηθεί από ένα κόμμα που βρίσκεται σε απόσταση από τη μεσαία τάξη, τη ραχοκοκαλιά του, η οποία δεν έχει εκδηλώσει ακόμη διάθεση σύγκρουσης με τη λογική του αντι-μνημονίου.Η στρατηγική του αντι-μνημονίου λοιπόν δεν τραβάει κι αυτό το έχουν καταλάβει στη Ρηγίλλης, αλλά ο Σαμαράς είναι ανένδοτος και δεν κάνει πίσω. Με αυτή τη λογική θα πάει και ποντάρει σε ευρύτερες συμμαχίες στον δεύτερο γύρο.Η επόμενη ημέρα των εκλογών στη Ν.Δ. όλα δείχνουν ότι δεν θα είναι εύκολη και θα τεθούν εξ αρχής πολλά θέματα. Ως εκ τούτου ήδη καλλιεργείται κλίμα ριζικών αλλαγών, στις οποίες θα αναγκαστεί να καταφύγει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης...
topontiki
Αναρτήθηκε από epirusgate
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου