ρεπορταζ:Ηλιας Π.Γεωργακης
Εναν χρήσιμο και αναλυτικό οδηγό για τα πλασματικά χρόνια, δηλαδή τη δυνατότητα που παρέχεται στους ασφαλισμένους να εξέλθουν νωρίτερα στη σύνταξη βάσει του νέου Ασφαλιστικου Νόμου Λοβέρδου (3863/2010), εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας μαζί με τη σχετική εγκύκλιο η οποία στάλθηκε στα ασφαλιστικά ταμεία....
Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι η ισχύς των διατάξεων για τα πλασματικά έτη του νέου νόμου 3863/2010 αρχίζει την 1.1.2011 και αφορά τους ασφαλισμένους που συγκεντρώνουν αθροιστικά τις εξής προϋποθέσεις:
α) θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα κατ΄ αποκλειστικότητα από 1.1.2011 και εφ΄ εξής β) έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 3.600 ημέρες ή 12 έτη ασφάλισης Επομένως οι διατάξεις του άρθρου 40 και της παρ. 12 του άρθρου 47 του Ν. 2084/92 εφαρμόζονται μέχρι 31.12.2010 και αφορούν όλους όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31.12.2010, ανεξάρτητα από το αν ασκήσουν το δικαίωμα αυτό μέχρι 31.12.2010 ή από 1.1.2011 και εφεξής. Με τις κοινοποιούμενες διατάξεις επαναπροσδιορίζονται οι χρόνοι που μπορούν να προσμετρηθούν ή να αναγνωρισθούν με εξαγορά τόσο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για προσαύξηση του ποσού αυτής.
Επιπλέον καθορίζεται η κλιμάκωση του χρόνου τον οποίο μπορεί να προσμετρήσει ή να αναγνωρίσει κάθε ασφαλισμένος, ανάλογα με τον χρόνο συνταξιοδότησής του, ως εξής:
Μέχρι τέσσερα (4) χρόνια για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους 2011 Μέχρι πέντε (5) χρόνια για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους 2012 Μέχρι έξι (6) χρόνια για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους 2013 Μέχρι επτά (7) χρόνια για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2014 και εφεξής
Οι δυνατότητες που δίνει ο νέος νόμος
Με τον νέο νόμο είναι πλέον δυνατή: 1. Η προσμέτρηση χρόνου επιδότησης λόγω ασθένειας και ανεργίας. Θα μπορούν να συνυπολογισθούν 600 ημέρες επιδότησης λόγω ασθένειας και τακτικής ανεργίας, 300 για κάθε αιτία (αντί των 400 ημερών κατά την τελευταία πριν από τη συνταξιοδότηση δεκαετία, όπως προβλέπεται σήμερα με τον Ν. 2084/92), ανεξάρτητα από τον χρόνο της ανεργίας ή της ασθένειας.
2. Η αναγνώριση του χρόνου σπουδών σε ανώτερη ή ανώτατη σχολή στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, για την απόκτηση ενός μόνο πτυχίου σε μέσες επαγγελματικές σχολές, δημόσιες ή ιδιωτικές που έχουν αναγνωρισθεί από το κράτος, μετά τη συμπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας. Οι σχολές αυτές θα σας γνωστοποιηθούν εγκαίρως ύστερα από σχετική αλληλογραφία του υπουργείου με τα συναρμόδια υπουργεία. Ο χρόνος που θα αναγνωρίζεται θα είναι ίσος με τα επίσημα ακέραια έτη σπουδών της οικείας σχολής, τα οποία προβλέπονται κατά τον χρόνο της αποφοίτησης. Είναι ευνόητο ότι αν κατά τον χρόνο φοίτησης στις αναφερόμενες σχολές έχει ασφαλισθεί σε οποιονδήποτε ομοειδή φορέα ασφάλισης δεν θα είναι δυνατή η αναγνώριση του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος. Δεν θα είναι δυνατή η αναγνώριση του χρόνου σπουδών αν δεν έχει αποκτηθεί το σχετικό πτυχίο ή δίπλωμα.
3. Η αναγνώριση του χρόνου ανεργίας, μετά την υπαγωγή στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή του Δημοσίου. Ως χρόνος ανεργίας- πέραν του χρόνου εγγραφής στα μητρώα του ΟΑΕΔ- θεωρείται κάθε κενό χρονικό διάστημα μετά την έναρξη του εργασιακού βίου του ασφαλισμένου και την υπαγωγή του στα μητρώα οποιουδήποτε ασφαλιστικού οργανισμού για το οποίο δεν υπάρχει ασφάλιση.
4. Η προσμέτρηση του χρόνου απουσίας των απασχολούμενων μητέρων από την εργασία τους, λόγω κύησης και λοχείας. Ο χρόνος αυτός δεν μπορεί να υπερβαίνει τον χρόνο που προβλέπεται κάθε φορά από την ΕΓΣΣΕ.
5. Η αναγνώριση του χρόνου απεργίας.
6. Η προσμέτρηση του πλασματικού χρόνου του άρθρου 141 του Ν. 3655/2008, ανεξάρτητα από τον χρόνο γέννησης των παιδιών (πριν ή μετά την 1-1-2000). Σημειώνεται ότι ο χρόνος αυτός λαμβάνεται υπόψη για τη συμπλήρωση του χρόνου ασφάλισης που απαιτείται για τη συνταξιοδότηση λόγω γήρατος, σύμφωνα με το άρθρο 10 (όπως για τη συμπλήρωση του συντάξιμου χρόνου των μητέρων ανηλίκων τέκνων), καθώς και για τη συμπλήρωση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης των 15 ετών.
7. Η αναγνώριση του χρόνου μαθητείας, όπως ορίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις και μέχρι ένα (1) έτος. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ως χρόνος μαθητείας θεωρείται ο χρόνος απασχόλησης σε προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (stage).
6 σημάδια ότι τελικά δεν τον γουστάρεις
Πριν από 31 δευτερόλεπτα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου