Υπόθεση κατασκοπείας -με αναφορές και στην Ελλάδα- συγκλονίζει την Τουρκία...



Πολεμικά σχέδια για ενδεχόμενο ελληνοτουρκικού πολέμου φέρεται να βρίσκονται μεταξύ σχεδίων που εκλάπησαν από το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, στο πλαίσιο υπόθεσης κατασκοπείας.

Οι σχετικές αναφορές του τουρκικού Τύπου κάνουν λόγο για «Ελληνίδα κατάσκοπο», η οποία καταζητείται. Εκτός...
από το Πολεμικό Ναυτικό το κύκλωμα φέρεται να είχε στοχοποιήσει ένα ινστιτούτο ερευνών και αμυντικές βιομηχανίες.

Στο πλαίσιο των ερευνών έχουν συλληφθεί επτά άτομα, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι εν ενεργεία στρατιωτικοί και ο ένας διαθέτει το βαθμό συνταγματάρχη. Οι συλληφθέντες βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατηγορία της στρατιωτικής κατασκοπείας και της εκβίασης.

Μέχρι στιγμής έχουν ανακριθεί συνολικά 12 άτομα, ενώ την υπόθεση έχει αναλάβει ο ίδιος εισαγγελέας που επιφορτίστηκε με τις έρευνες για το δίκτυο Εργκένεκον, Φικρέτ Σετζέ.

Δύο εκ των υπόπτων εργάζονται στην TUBITAK, το ερευνητικό Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Τουρκίας.

Το κύκλωμα λειτουργούσε με εκδιδόμενες γυναίκες που προσέγγιζαν στρατιωτικούς εκβιάζοντάς τους για την απόσπαση πληροφοριών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας Star, έγγραφα διέρρευσαν από τη ναυτική βάση του Ακσάζ, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και από τη διοίκηση της Σχολής Ναυτικού Πολέμου. Μεταξύ αυτών είναι σχέδια για ασκήσεις και επιχειρήσεις, φυλάκια μονάδων, σημεία όπου υπάρχουν κάμερες σε στρατόπεδα και σχέδια προσομοίωσης πολέμου -μεταξύ αυτών και ο πόλεμος με την Ελλάδα.

Η ίδια εφημερίδα υποστηρίζει ότι η τουρκική αστυνομία αναζητά τα ίχνη «Ελληνίδας κατασκόπου», η οποία υποτίθεται πως μετέφερε τα εν λόγω στοιχεία στην Ελλάδα (τα συγκεκριμένα στοιχεία εκλάπησαν από τη ναυτική βάση στη Μαρμαρίδα και το Γενικό Επιτελείο Πολεμικού Ναυτικού).

Η όλη υπόθεση ήλθε στο φως από τον δημοσιογράφο Αλί Μπιράντ στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του Kanal D το βράδυ της Πέμπτης.

Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και μερικές μέρες. Στις έρευνες που έγιναν σε διάφορα σημεία σε εννέα πόλεις της Τουρκίας βρέθηκε υλικό, το οποίο περιλαμβάνει και διάφορα βίντεο, η εγγραφή των οποίων έγινε με κρυφές κάμερες.

Μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών που στοχοποιήθηκαν βρίσκονται η ASELSAN (στρατιωτικά ηλεκτρονικά συστήματα) και η HAVELSAN (ηλεκτρονικά μαχητικών αεροσκαφών).

NEA.

Share/Save/Bookmark
Enhanced by Zemanta

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails