Αυξάνονται τα αφορολόγητα όρια για την αγορά πρώτης κατοικίας


Επεκτείνονται σε όλη την Ελλάδα οι τιμές ζώνης
Αυξήσεις αφορολογήτων ορίων που θα ευνοούν την απόκτηση πρώτης κατοικίας είτε με αγορά είτε με γονική παροχή εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Όπως δήλωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Ηλ. Πλασκοβίτης στο πλαίσιο του........................ανασχεδιασμού του συστήματος αντικειμενικών αξιών η Κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε ρυθμίσεις για την ελάφρυνση όσων αποκτούν πρώτη κατοικία. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στην αύξηση των αφορολογήτων ορίων που θα ευνοούν ιδιαίτερα την απόκτηση πρώτης κατοικίας είτε με αγορά είτε με γονική παροχή. Σήμερα το αφορολόγητο όριο για την αγορά πρώτης κατοικίας ανέρχεται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο αγοραστή και σε 250.000 ευρώ για τον έγγαμο αγοραστή και προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα τέκνα και 30.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε ένα από τα επόμενα. Σε περίπτωση αγοράς κατοικίας, στο ποσό της απαλλαγής περιλαμβάνεται και η αξία μιας θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου και ενός αποθηκευτικού χώρου έως 20 τ.μ. εφόσον βρίσκονται στο ίδιο συμβόλαιο αγοράς.
Η αύξηση του αφορολογήτου ορίου συνδέεται άμεσα με τις αλλαγές στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων ώστε να προσεγγίσουν τις εμπορικές τιμές. Συγκεκριμένα, από τις αρχές του 2011 θα επεκταθούν σε όλη την Ελλάδα οι τιμές ζώνης της Εφορίας, ενώ θα αλλάξει και το σύστημα προσδιορισμού των τιμών, με στόχο να διαμορφώνονται στο μέσον όρο των αγοραίων και να αναπροσαρμόζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα», το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει βελτιώσεις στο ισχύον σύστημα που θα βασίζονται σε μέσους όρους πραγματικών τιμών των ακινήτων, ώστε σταδιακά να ταυτιστούν με τις πραγματικές τιμές. Μάλιστα οι τιμές αυτές θα αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τις τάσεις της αγοράς. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι σε περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται πτώση τιμών θα γίνεται εντός μερικών μηνών μείωση των τιμών ζώνης. Ο προσδιορισμός των νέων τιμών ζώνης θα πραγματοποιηθεί με διερεύνηση των ανώτατων και των κατώτατων τιμών ανά περιοχή, των μισθωτικών αποδόσεων, των συμβολαίων ενοικίασης ή πώλησης ακινήτων με Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου κτλ.
Αναπόφευκτα οι νέες τιμές ζώνης που θα προκύψουν από τις αρμόδιες επιτροπές θα επηρεάσουν εκτός από τη φορολογία στις μεταβιβάσεις, τις γονικές παροχές και τις κληρονομιές και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, τα δημοτικά τέλη, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που καταβάλλεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και μια σειρά άλλων φορολογικών παραμέτρων που βαρύνουν το ακίνητο και κατ΄ επέκταση τον ιδιοκτήτη του.



TA NEA
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails