Γ. Παπανδρέου: Oι απαντήσεις μας στους εμπρηστές της ελληνικής οικονομίας.


epirus-ellas.blogspot

Απάντηση πρώτη: Κάποιοι όντως φούσκωσαν το έλλειμμα. Είναι αυτοί τις αμαρτίες των οποίων ακόμη αποκαλύπτει η Eurostat

Σήμερα, μας ζητά ακόμα η Νέα Δημοκρατία να αποκρύψουμε τα στοιχεία, τις δικές τους αμαρτίες. Κάποιοι τα φούσκωσαν, μας λένε, ακόμα και σήμερα. Τους απαντάμε: βεβαίως, εσείς τα φουσκώσατε, όχι τεχνητά, τα φουσκώσατε πραγματικά, φουσκώσατε το πραγματικό έλλειμμα κοντά στο 15%, από το 3% που είχατε πει στις αρχές του 2009. Φουσκώσατε το χρέος, τα τελευταία χρόνια, κατά τουλάχιστον 120 δισ. ευρώ. Και απλώς, τα αποκρύψατε. Και σήμερα ακόμα, ανακαλύπτει η EUROSTAT τις αμαρτίες τους. Και σήμερα ακόμα, πληρώνουμε την αδιαφάνεια και τα κρυφά χρέη που μας άφησαν. Και σήμερα ακόμα, η κληρονομιά τους, μας κυνηγά διεθνώς.

Απάντηση δεύτερη: Οι κουτοπονηριές τελείωσαν
Η Ν.Δ. παραμένει στο παρελθόν. Μας ψέγει, γιατί θα μπορούσαμε - λέει - να ξεγελάσουμε τις αγορές και να δανειστούμε πολλά, πριν μας πάρουν χαμπάρι. Μας λένε ότι θα έπρεπε να είχαμε πάει στις αγορές μόλις βγήκαμε, να...

δανειστούμε πολλά, όσα μπορούσαμε, και μετά να κρυφτούμε, να κρύψουμε την αλήθεια. Μας ζητούν δηλαδή να συνεχίσουμε το παιχνίδι της κουτοπονηριάς, για να κοροϊδέψουμε τους "κουτόφραγκους". Καιροσκοπική πολιτική και πάλι - αυτό προτείνουν.
Τι θα συνέβαινε όμως, αν γίνονταν τα πράγματα έτσι; Αυτό θα είχε ως συνέπεια, την επομένη της αποκάλυψης, που δεν θα αργούσε, να χάσει και αυτή η νεοεκλεγμένη Κυβέρνηση κάθε ίχνος αξιοπιστίας και, μαζί, κάθε ελπίδα η Ελλάδα να πείσει για τη σωτηρία της, για το μηχανισμό στήριξης που δημιουργήσαμε και για τη νέα πολιτική μας.

Απάντηση τέταρτη: Η ίδια η Νέα Δημοκρατία, μας έδειξε ότι χρήματα υπάρχουν.
Χάθηκαν στα Βατοπέδια, στα ομόλογα, χάθηκαν στην πελατειακή σπατάλη και τις κομματικές και παχυλά αμειβόμενες Επιτροπές. Απόδειξη αποτελεί ότι μειώσαμε - φέτος μόνο - τις λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου κατά 50%. Χάθηκαν στις προσλήψεις αγροφυλάκων και πολλών άλλων, χάθηκαν στην "ΑΓΡΟΓΗ", εν μέσω κρίσης. Χάθηκαν στην έλλειψη εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας από διεθνείς επενδυτές, ξένους και Έλληνες, που δεν τολμούσαν ούτε να αγγίξουν την Ελλάδα, μη τυχόν και μπλέξουν με τη γραφειοκρατία και την πελατειακή διαφθορά. Εκεί χάθηκαν τα χρήματα, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας.

Απάντηση πέμπτη με ερώτηση: Γιατί ο κ. Σαμαράς δεν έδωσε τη μαγική φόρμουλα για μηδενισμό του ελλείμματος στον κ. Καραμανλή και αναγκάστηκαν να λιποταχτήσουν;
Θα περίμενε κανείς, η παράταξη που έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, να δείξει επιτέλους "σεμνότητα και ταπεινότητα", έστω και τώρα. Αντί γι' αυτό, αυτοί που άφησαν πίσω τους το έλλειμμα των 32 δις ευρώ και ένα χρέος πάνω από 300 δις στο τέλος του 2009, μας λένε τώρα ότι βρήκαν τη μαγική συνταγή, με την οποία αυτό το έλλειμμα θα μηδενιστεί σε ένα χρόνο από τώρα. Χωρίς νέους φόρους, χωρίς περικοπές δαπανών. 5,5 χρόνια ήταν στην κυβέρνηση, ή δεν ήταν; Ήταν στην κυβέρνηση και, στο τέλος, αυτοί μας άφησαν το έλλειμμα κοντά στο 15% του ΑΕΠ. Στα χρόνια αυτά, τη μαγική συνταγή, γιατί δεν τη χρησιμοποίησαν; Αν δεν την ήξερε ο κ. Καραμανλής, γιατί δεν σήκωνε το τηλέφωνο ο κ. Σαμαράς, μέλος της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, για να του πει τη μαγική λύση; Και αν είχαν αυτή τη μαγική συνταγή, γιατί δεν την εφάρμοσαν; Γιατί τράπηκε σε φυγή ο κ. Καραμανλής και δεν κάθησε να εφαρμόσει τη "σωτήρια" μέθοδο, που σήμερα ανακάλυψαν; Την είχαν; Πεντέμισι χρόνια, την έψαχναν; Ποιους κοροϊδεύουν;

Απάντηση έκτη: οι εμπρηστές της ελληνικής οικονομίας δίνουν τώρα μαθήματα στους πυροσβέστες!
Τώρα, ως εμπρηστές, θέλουν να δίνουν μαθήματα στους πυροσβέστες - εκεί κατάντησε σήμερα η Ν.Δ. Και ως εμπρηστές, έχουν το θράσος να διαμαρτύρονται ότι κοστίζει ακριβά το νερό που χρειάζεται, για να σβήσουμε τη φωτιά. Εξομοιώνουν αυτούς που πυροβόλησαν την ελληνική οικονομία και την άφησαν ετοιμοθάνατη, με εμάς που πασχίσαμε ένα χρόνο να την κρατήσουμε ζωντανή και την κρατάμε ζωντανή! Δυστυχώς γι' αυτούς, οι Έλληνες γνωρίζουν το μερίδιο ευθύνης του καθενός μας. Αναγνωρίζουν την προσπάθειά μας. Μας λένε καθημερινά "μην αποτύχετε". Και δεν θα αποτύχουμε. Ήδη, αποδείξαμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Εμείς μπήκαμε στη φωτιά και τη σβήνουμε. Εμείς σώζουμε τη χώρα και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να πετύχουμε.

Απάντηση 7η: Οι μόνοι που γνώριζαν ότι η χώρα βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας ήταν αυτοί που λιποτάχτησαν από την εξουσία. Και για αυτό λιποτάχτησαν
Από τον Ιούνιο του 2008, ζητήσαμε πρόωρες εθνικές εκλογές. Γιατί; Γιατί βλέπαμε τις συνθήκες. Συνθήκες, που μας οδηγούσαν μαθηματικά σε μεγάλες καταστροφές, σε ανεξέλεγκτες πυρκαγιές. Και ζητούσαμε επίμονα να ξέρει ο Ελληνικός λαός, από τα χείλη του Πρωθυπουργού, του κ. Καραμανλή, την πραγματική κατάσταση. Ποτέ δεν μας απάντησε ή, τουλάχιστον, ποτέ δεν μας απάντησε ειλικρινά. Και όταν αναλάβαμε, κανείς δεν περίμενε, ούτε την έκταση της φωτιάς, αλλά ούτε και τους άγριους ανέμους της διεθνούς αγοράς. Κανείς δεν γνώριζε ότι η χώρα ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας - μόνον αυτοί, που λιποτάκτησαν. Και γι' αυτό, βέβαια, λιποτάκτησαν.

Απάντηση 8η: Πήραμε μέτρα, αλλά τα μέτρα δεν ήταν το θέμα. Το θέμα ήταν ότι κανένας δεν πίστευε ότι μπορούσαμε να τη γλυτώσουμε ό,τι και να κάναμε
Μας λένε αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας, ότι δεν πήραμε άμεσα μέτρα. Λένε ψέματα. Πήραμε μέτρα πρωτοφανή από την πρώτη στιγμή, όπως το να σταματήσουν οι δεκάδες χιλιάδες πελατειακοί διορισμοί στο δημόσιο. Παρουσιάσαμε ταχύτατα ένα προϋπολογισμό με βαθιές περικοπές στις δαπάνες. Πήραμε στη συνέχεια αλλεπάλληλα πακέτα μέτρων. Αλλά δεν ήταν θέμα μέτρων. Το θέμα ήταν ότι δεν μας πιστεύανε, ότι μέτρο και να παίρναμε, εξαιτίας της αναξιοπιστίας και των ελλείμματα που κληρονομήσαμε. Ακόμη κι αν παίρναμε τα σκληρότερα μέτρα από την πρώτη στιγμή, όσοι μας έβαλαν στο στόχαστρο, μάς θεωρούσαν παντελώς αναξιόπιστούς και τελειωμένους. Θεωρούσαν μη αναστρέψιμη την κατάσταση μας. Και απλά περίμεναν την κατάλληλη στιγμή για την επίθεση για να κάνουν την πιο δυνατή επίθεση στο ευρώ. Και η ευκαιρία δόθηκε όταν η ΕΕ δίστασε να προχωρήσει γρήγορα σε συγκεκριμενοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Για αυτό και σήμερα, παρά τα πρωτοφανή μέτρα, το κόστος δανεισμού παραμένει υψηλό. Και γιατί έχει αποκλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες; Γιατί αρχίζουμε και ανακτούμε σιγά - σιγά την αξιοπιστία μας.

Απάντηση 9η: Δεν πρόκειται να αφήσουμε να μείνει στη μέση η προσπάθεια του Ελληνικού λαού, τώρα που πιάνει τόπο
Η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί και κάτι ακόμα, πάλι ανεύθυνο και πάλι εγκληματικό. Σήμερα, είμαστε σε ένα δρόμο σωστό. Έχουμε πετύχει στα πρώτα δύσκολα βήματα. Έχουν γίνει γι' αυτό θυσίες. Θυσίες από τον Ελληνικό λαό, δύσκολες θυσίες, και για κάποιους, ομολογουμένως, και άδικες. Έχουμε ήδη πάρει τις πιο δύσκολες αποφάσεις, για να βγούμε από την κρίση. Τι μας λέει τώρα η Νέα Δημοκρατία; Μας λέει, στα μισά του δρόμου, τώρα που πιάνουν τόπο οι θυσίες, να εγκαταλείψουμε αυτές τις προσπάθειες, να ξαναπάμε στα παλιά, να σταματήσουμε στη μέση της πορείας, να μείνουμε στη μιζέρια μας και να μην κάνουμε τα υπόλοιπα βήματα. Να χαθούν, δηλαδή, οι θυσίες που έκανε ο Ελληνικός λαός, οι κόποι του.
Τα λένε αυτά, για δύο λόγους. Πρώτον, κάνουν ευκαιριακή πολιτική, μήπως και εκμεταλλευτούν τον πόνο τού κάθε Έλληνα για μερικές ψήφους. Και δεύτερον και πιο σημαντικό, διότι φοβάται η Νέα Δημοκρατία τις αλλαγές που κάνουμε και που έρχονται. Φοβάται, που σπάμε τα κατεστημένα. Που αλλάζουμε τη χώρα. Που παλεύουμε για ένα νέο ήθος στην πολιτική. Χάνουν τα παραδοσιακά τους πελατειακά στηρίγματα, τα οποία στηρίγματα, θέλουν και αυτά, να ανακοπεί η πορεία της αλλαγής στη χώρα.

Τους προειδοποιούμε: θα δώσουμε σκληρή και αδυσώπητη μάχη, για να αλλάξει η χώρα. Και υποσχόμαστε ότι δεν θα αφήσουμε να μείνουν στη μέση οι κόποι του Ελληνικού λαού, τώρα που πιάνουν τόπο. Τώρα που πιάνουν τόπο, δεν εγκαταλείπουμε την πορεία αλλαγών και αναμόρφωσης, που ξεκινήσαμε. Και είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε με κάθε κατεστημένο, που θέλει να κρατάει τη χώρα πίσω και να παραμένει η αδικία και η ανομία.

Απάντηση 10η: Οι εκλογές στις 7 Νοεμβρίου, είναι όντως πολιτικές. Αλλαγή με αυτούς που πιστεύουν στον Καλλικράτη ή οπισθοδρόμηση με αυτούς που πιστεύουν στην καρέκλα;
Μήπως είναι μια ψήφος υπέρ ή κατά του Μνημονίου; Αυτό δεν είναι παρά άλλο ένα πυροτέχνημα, μια κακότεχνη σανίδα σωτηρίας, για όσους αρνούνται και φοβούνται τις αλλαγές, που εμείς προωθούμε. Για κάθε συντηρητική νοοτροπία και κάθε κατεστημένο, αυτός είναι ο φόβος τους. Θα απελευθερωθούμε από το Μνημόνιο, μόνο όταν απελευθερωθούμε από τις λογικές που μας οδήγησαν στην ανάγκη του Μνημονίου. Και εμείς έχουμε το σχέδιο. Ένα σχέδιο, που είναι και αυτό συνδεδεμένο με κάθε Δήμο και κάθε Περιφέρεια. Γιατί, στο παρελθόν, και οι αυτοδιοικητικές μονάδες, οι Δήμοι και οι Νομαρχίες, υπήρξαν και αυτές μικρογραφίες της κεντρικής Διοίκησης της χώρας, με ελλείμματα, με σπατάλες, με πελατειακές σχέσεις. Γι' αυτό και έχει τόσο μεγάλη σημασία να αλλάξουν τα πράγματα και στην Αυτοδιοίκηση. Να αναλάβουν εκείνες οι δυνάμεις, που πιστεύουν στον "Καλλικράτη", οι δυνάμεις που πιστεύουν στην αλλαγή για τον πολίτη. Και όχι αυτές, που θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα εγκλωβισμένη στο κακό της παρελθόν.
Share/Save/Bookmark
Enhanced by Zemanta

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails