Σκληρό παζάρι μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας βρίσκεται από χθες το πρωί σε πλήρη εξέλιξη για τον επιμερισμό της αρνητικής επίπτωσης από την ανοδική αναθεώρηση των ελλειμμάτων του 2009 και του 2010 στους προϋπολογισμούς του 2011 και του 2012. Και αυτό, καθώς πλέον αν παραμείνει ως έχει ο στόχος του μνημονίου για το έλλειμμα θα πρέπει εντός του επόμενου χρόνου να... αναζητηθούν στην καλύτερη περίπτωση 5 δισ. ευρώ.
Το οικονομικό επιτελείο εξαπολύει φοροκυνηγητό στο τελευταίο δίμηνο για να εισπράξει τα προϋπολογισθέντα 11 δισ. ευρώ, γιατί στην περίπτωση που διατηρηθεί η «μαύρη τρύπα» των 2 δισ. ευρώ του 10μήνου, τότε το 2011 θα....................... ψάχνει για 7 δισ. ευρώ.Το ΔΝΤ, διά του εκπροσώπου του, εμφανίζεται διαλλακτικό, αλλά άκαμπτη στάση κρατούν ΕΕ και ΕΚΤ, που ζητούν «εδώ και τώρα» πρόσθετα μέτρα. Η στάση τους πιθανότατα θα γίνει ακόμη πιο σκληρή μετά τις χθεσινές δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ. Οι διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο συνεχίζονται και σήμερα με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών στο Γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες. Οι επαφές της τρόικας με τον Γ. Παπακωνσταντίνου ξεκίνησαν στη βάση των ακόλουθων νέων δεδομένων που έφερε η ανακοίνωση της Γιούροστατ:
- Το έλλειμμα του 2009 προσδιορίζεται πλέον στο 15,4% του ΑΕΠ ή περίπου τα 36 δισ. ευρώ.
- Το φετινό έλλειμμα οριοθετείται στο 9,4% του ΑΕΠ ή τα 22 δισ. ευρώ από τα 18,5 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος του μνημονίου. Προκύπτει δηλαδή άμεσα μία υπέρβαση 3,5 δισ. ευρώ η οποία πρέπει να καλυφθεί.
Αν η κατάσταση στο μέτωπο των φορολογικών εσόδων δεν βελτιωθεί στο τελευταίο δίμηνο, είναι εξαιρετικά πιθανό το έλλειμμα να κινηθεί, όπως έχει γράψει το «Εθνος», ακόμη και προς το 10% του ΑΕΠ, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Για να πιαστεί ο στόχος του μνημονίου για το 2011 το έλλειμμα θα πρέπει να πέσει στα 17 δισ. ευρώ ή 7,6% του ΑΕΠ, δηλαδή να γίνει μία προσαρμογή της τάξης των 5 δισ. ευρώ. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού έχουν συμπεριληφθεί για τον σκοπό αυτό μέτρα ύψους 9,15 δισ. ευρώ, τα οποία όμως οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν τα θεωρούν επαρκή ελέω ύφεσης.
Ενδεικτική είναι η χθεσινή τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βιτόρ Κονστάνσιο, ο οποίος απέρριψε το ενδεχόμενο επιμερισμού και ζήτησε επί της ουσίας πρόσθετα μέτρα. «Η κυβέρνηση θα χρειαστεί να αναπροσαρμόσει τις πολιτικές της» είπε.
Αξίζει να σημειωθεί πως η ανακοίνωση της Γιούροστατ δεν έχει αστερίσκους όπως αυτό συνέβαινε κατά κόρον στο παρελθόν.
Με αφορμή την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, η κυβέρνηση επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, καθώς το υπουργείο Οικονομικών υπογραμμίζει πως «αποδεικνύεται το μέγεθος της παραπλάνησης των Ελλήνων πολιτών και των διεθνών εταίρων που επιχειρήθηκε με την απόκρυψη του πραγματικού μεγέθους του ελλείμματος στις 2 Οκτωβρίου 2009 και την αποστολή δεδομένων που εκτιμούσαν το έλλειμμα στο 6% του ΑΕΠ, δηλαδή σχεδόν 10 μονάδες του ΑΕΠ ή πάνω από 20 δισ. ευρώ μεγαλύτερο από αυτό που πραγματικά είναι».
Η τρόικα ολοκλήρωσε χθες τον πρώτο κύκλο επαφών με τον υπουργό Οικονομικών και τους συνεργάτες του, και μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα επισκεφθεί τα υπουργεία Υγείας, Εργασίας, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Υποδομών και Αμυνας, την Τράπεζα της Ελλάδος και τη Στατιστική Αρχή, ενώ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να συναντηθεί με ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Ο κ. Παπακωνσταντίνου συμμετέχει σήμερα στο Γιούρογκρουπ και το βράδυ επιστρέφει στην Αθήνα (δεν θα παρευρεθεί στο Ecofin της Τετάρτης).
Υπ. Οικονομικών
Η μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος
Το υπουργείο Οικονομικών τονίζει πως εφέτος επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος που έχει γίνει ποτέ στη χώρα, 6 μονάδων του ΑΕΠ ή περισσότερο από 14 δισ. ευρώ. Για τη δημοσιονομική προσαρμογή από το 2011 έως και το 2014 το υπουργείο σημειώνει πως θα γίνει «με ισορροπημένο και δίκαιο τρόπο και, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα, δεν θα γίνει με περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ούτε με αυξήσεις φόρων πέρα από αυτές στις οποίες έχουμε ήδη δεσμευτεί».
Γιούροστατ: Στο 126,8% το 2009
Εκτίναξη του φετινού χρέους στο 144,2% του ΑΕΠ
«Τρόμο» προκαλεί η εκτίναξη του φετινού δημόσιου χρέους στο 144,2% του ΑΕΠ, ελέω αναθεώρησης, έναντι στόχου για 132,7%. Με τα νέα δεδομένα εκτιμάται πως στη διετία 2013-2014 το χρέος θα έχει προσεγγίσει το 160% του ΑΕΠ γι’ αυτό και στο οικονομικό επιτελείο πιστεύουν ότι αποτελεί μονόδρομο η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από τον μηχανισμό στήριξης. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γιούροστατ, το χρέος του 2009 αναθεωρήθηκε στα 298.03 δισ. ευρώ ή 126,8% του ΑΕΠ από το 115,4% του ΑΕΠ, μια αύξηση 11,4 μονάδων του ΑΕΠ. Η αναθεώρηση οφείλεται κυρίως στα εξής:
- Ενταξη 17 ΔΕΚΟ (ΕΡΤ, Αττικό Μετρό, Ταμείο Ρυθμιστικών - Πολεοδομικών Σχεδίων, ΕΑΣ, ΕΛΓΑ, ΕΟΤ, ΕΘΕΛ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, Ηλεκτρομηχανική Κύμης, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΚΤΠ, ΜΟΔ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΟΣΕ και Τραμ) στα στοιχεία γενικής κυβέρνησης που οδήγησε σε αύξηση του χρέους κατά 7,75% ΑΕΠ ή 18,2 δισ. ευρώ.
- Προσαρμογή των swaps (συμφωνίες ανταλλαγής επιτοκίου), η οποία προκάλεσε άνοδο του χρέους κατά 2,3% του ΑΕΠ ή 5,53 δισ. ευρώ.
Υπ. Υγείας
Στόχος η μείωση δαπανών 900 εκ. €
Μείωση 500 εκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό και 400 εκατομμυρίων στις προμήθειες αποτελούν τους βασικούς στόχους του υπουργείου Υγείας για το 2011. Ο «σφιχτός» προϋπολογισμός και το νέο σύστημα προμηθειών αποτελούν τα βασικά στοιχεία της πολιτικής που θα παρουσιάσει ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος στη σημερινή συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας. Οι δαπάνες μισθοδοσίας και επιχορηγήσεων προϋπολογίζονται στα 5,5 δισ. ευρώ (έναντι 6,078 δισ. το 2010), ενώ οι λειτουργικές δεν θα ξεπεράσουν τα 2,5 δισ. από σχεδόν 3 δισ. φέτος. Για το θέμα των νοσοκομειακών χρεών, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένει την τελική έγκριση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την τράπεζα, η οποία θα αναλάβει το έργο της εξόφλησης. Η εκτίμηση είναι ότι η αποπληρωμή θα ξεκινήσει από την 1η Δεκεμβρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ
Wall Street Journal
«Βλέπει» μειώσεις μισθών - συντάξεων
Μειώσεις συντάξεων και μισθών στον δημόσιο τομέα, αλλά και αύξηση των φόρων για να επιτευχθεί ο στόχος του ελλείμματος το 2011 βλέπουν πηγές της «Wall Street Journal», ενώ αναλυτές της Credit Suisse επισημαίνουν πως η μοναδική λύση για τη χώρα μας είναι το «ψαλίδισμα» των μισθολογίων και μάλιστα κατά 8% με 10%!
Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε στη WSJ ανώτατος αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης, που κράτησε την ανωνυμία του, η Ελλάδα θα δεχτεί αυτή την εβδομάδα ασφυκτικές πιέσεις από την τρόικα για να υιοθετήσει περαιτέρω σκληρά μέτρα. Με την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 να αγγίζει το υψηλό του 15,4%, ο αξιωματούχος της κυβέρνησης σημειώνει ότι αυτό σημαίνει αυτομάτως πως η ΕΕ και το ΔΝΤ θα απαιτήσουν περαιτέρω μειώσεις δαπανών. ΕΘΝΟΣ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου