skip to main |
skip to sidebar
Ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης η μυστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για τον καταλογισμό ή όχι ποινικών ευθυνών σε πέντε πρώην υπουργούς της ΝΔ για την υπόθεση της μονής Βατοπαιδίου.
Βάσει του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, στο Δικαστικό Συμβούλιο παραπέμπονται οι κ.κ. Ευάγγελος Μπασιάκος, Αλέξανδρος Κοντός και Πέτρος Δούκας. Η κατηγορία αφορά αυτουργία και συναυτουργία σε απιστία σε βάρος του Δημοσίου για τους κ.κ. Μπασιάκο και Δούκα, μόνο... συναυτουργία στην περίπτωση του κ. Κοντού.
Για τους Θόδωρο Ρουσόπουλο και Γιώργο Βουλγαράκη δεν συγκεντρώθηκαν οι απαιτούμενες 151 ψήφοι και δεν ασκήθηκε δίωξη.
Μετά την ψηφοφορία στη Βουλή θα ακολουθήσει η συγκρότηση του Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο αποτελείται από λειτουργούς της Δικαιοσύνης στον Άρειο Πάγο, στην Εισαγγελία και στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το Δικαστικό Συμβούλιο, μετά την ανάκριση, θα εκδώσει βούλευμα. Αν από αυτό προκύψει παραπομπή υπουργού, τότε θα συγκληθεί Ειδικό Δικαστήριο.
Η Νέα Δημοκρατία συμμετείχε στην κοινοβουλευτική συζήτηση αλλά αποχώρησε πριν από την ψηφοφορία, κάνοντας λόγο για «την πιο μαύρη νύχτα στην ιστορία του ελληνικού Κοινοβουλίου» και καταγγέλλοντας τη διαδικασία ως άκυρη και απόδειξη «σκευωρίας στην οποία δεν πρόκειται να συμπράξει».
Μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κ.Τζαβάρας επιφυλάχθηκε να ζητήσει την αποστολή των πρακτικών της συνεδρίασης στον εισαγγελέα, ώστε να διερευνηθεί εάν τα μέλη της Προανακριτικής έχουν συντελέσει το αδίκημα της κατάχρησης της εξουσίας.
Από την ψηφοφορία αποχώρησε και ο ΛΑΟΣ, εκτιμώντας ότι δεν υφίστανται προϋποθέσεις νηφάλιας νομικής κρίσης, αλλά αντίθετα δείγματα κομματικής εμπάθειας. Η διαδικασία είναι «απόλυτα φορτισμένη, πολιτικής διώξεως. Τι νόημα έχει να συμμετέχουμε σε μια τέτοια διαδικασία; Έχετε ακυρώσει την οποιαδήποτε βασιμότητα κρίσεώς σας» ανέφερε ο Μ.Βορίδης.
Οι ομιλίες των υπουργών
Νωρίτερα είχαν μιλήσει ενώπιον της Ολομέλειας οι πρώην υπουργοί και υφυπουργοί της ΝΔ, εκτός από τον Θόδωρο Ρουσόπουλο που έστειλε επιστολή, λέγοντας ότι δεν έχει να πει τίποτα επιπλέον αυτών που κατέθεσε στις δύο εξεταστικές επιτροπές και στην Προανακριτική.
Ο Γιώργος Βουλγαράκης, είπε ότι από την πολύμηνη διαδικασία διερεύνησης της υπόθεσης προέκυψε ότι το υπουργείο Πολιτισμού ήταν παντελώς αμέτοχο και συνεπώς εντελώς άσχετο με την όλη διαδικασία σε όλες της τις φάσεις.
Και υποστήριξε ότι δεν υπάρχει νομικό έδαφος για διερεύνηση περαιτέρω ποινικών ευθυνών γιατί δεν υπάρχουν περαιτέρω ποινικές ευθύνες.
Ο πρώην υπουργός κατηγορείται πως παρέλειψε να κινήσει την διαδικασία μεταβίβασης αρχαιολογικού χώρου στην Ουρανούπολη, παρά την παρέμβαση του επικεφαλής της τοπικής Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, κ. Ταβλάκη, που τον ενημέρωνε πως δεν είναι δυνατή η μεταβίβαση, χωρίς γνωμάτευση της υπηρεσίας.
"Το κατηγορητήριο, αποφεύγει να προσδιορίσει πότε και πώς έπρεπε να δράσω. Μπορούσα να ακυρώσω τα συμβόλαια και δεν το έκανα; Ως υπουργός είχα ειδοποιηθεί αρμοδίως και εγκαίρως για τις ανταλλαγές; Ενημερώθηκα μετά την υπογραφή των συμβολαίων και, όπως ανέφερε ο νυν υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος στην Επιτροπή, "ο υπουργός δεν μπορούσε να ακυρώσει το συμβόλαιο". Το ίδιο είπε και ο κος Λιάπης. Εγώ παρ' όλα αυτά, εξακολουθώ να κατηγορούμαι γι’ αυτό" ανέφερε ο κ.Βουλγαράκης.
Την πεποίθησή του ότι υφίσταται μία πολιτική δίωξη και ότι η όλη υπόθεση συνιστά πεδίο μικροψυχίας εξέφρασε ο Πέτρος Δούκας. Μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι η συνταγματική επιταγή δεν δίδει λευκή επιταγή στην εκάστοτε πλειοψηφία να διώκει τους πολιτικούς της αντιπάλους, ενώ συμπλήρωσε ότι ο ίδιος έδωσε πλήρεις απαντήσεις για όλα, αλλά πουθενά δεν κατεγράφησαν στο πόρισμα της πλειοψηφίας.
Είναι πρωτοφανές στα παγκόσμια κοινοβουλευτικά χρονικά να διώκεται ένας υπουργός, επειδή ακολούθησε ομόφωνες αποφάσεις συνταγματικά κατοχυρωμένων οργάνων, όπως είναι το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων, τόνισε.
«Κρίνομαι σήμερα για δύο αποφάσεις μου που εκδόθηκαν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των καθηκόντων μου ως υπουργός», ανέφερε ο Ευάγγελος Μπασιάκος, ο οποίος χαρακτήρισε την κίνηση δίωξης εναντίον του ζήτημα κομματικής εμπάθειας
Εκανε λόγο για μακροχρόνια κατασυκοφάντηση και διασυρμό του, στο πλαίσιο, όπως είπε, της απόπειρας να πληγούν πολιτικοί αντίπαλοι με κάθε μέσο. Τόνισε ακόμη ότι το συζητούμενο πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής περιέχει αβάσιμα και ανακόλουθα στοιχεία, ενώ σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι «η πλειοψηφία καταδικάζει τη μειοψηφία».
Το αποτέλεσμα είναι δυστυχώς προκαθορισμένο και προειλημμένο σε ένα περιβάλλον κανιβαλικής ζούγκλας, σημείωσε.
Ο κ. Μπασιάκος επέμεινε ότι η κυριότητα στη Μονή είχε δοθεί με τις αποφάσεις των πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Γ.Δρυ και Απ.Φωτιάδη, ενώ κατηγόρησε την προανακριτική επιτροπή ότι δεν ανέμεινε τον έλεγχο της εκτίμησης της αξίας των ανταλλαγέντων ακινήτων, «προφανώς για να υπάρχει ένα πόρισμα στην προεκλογική περίοδο».
Για αστήρικτες και ανυπόστατες κατηγορίες σε βάρος του έκανε λόγο και ο Αλέξανδρος Κοντός.
«Οι κατηγορίες, πέραν από αστήρικτες και ανυπόστατες, ξεπερνούν και την υπερβολή, με αποκορύφωμα την ηθική αυτουργία σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος και σε απάτη. Πώς μπορούμε να μιλάμε γι'’αυτό όμως, όταν δεν προέκυψε ροή μαύρου χρήματος και ο φυσικός αυτουργός της; Όταν δεν τεκμηριώνεται ούτε και ροή πολιτικού χρήματος;» αναρωτήθηκε ο κ. Κοντός.
Και πρόσθεσε: «Όλα αυτά παραπέμπουν σε θέατρο του παραλόγου, να καλούμαι να αποδείξω πως δεν είμαι ένοχος. Ότι δεν μετείχα σε σκάνδαλο, όταν δεν υπάρχει ούτε στοιχείο ή ένδειξη που να τεκμηριώνει αυτήν την υπόθεση».
Ο πρώην υπουργός δήλωσε αποφασισμένος να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που του παρέχει το εθνικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο προκειμένου, όπως είπε, να αποτινάξει κάθε σπίλωση του ονόματός του και ζήτησε από τους βουλευτές να τον κρίνουν αντικειμενικά και δίκαια.
ΕΘΝΟΣ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου