Γ. Παπανδρέου: «Ψήφος αυξημένης ευθύνης» .


O πρωθυπουργός μιλώντας απόψε στη Θεσσαλονίκη μεταξύ άλλων τόνισε:

«Στις 7 Νοεμβρίου, με την ψήφο μας, στέλνουμε ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα, και μέσα και έξω από την Ελλάδα: Η Ελλάδα με σταθερό βήμα...δημιουργεί το μέλλον της. Η σταθερή πορεία για την σωτηρία και την αναμόρφωση της πατρίδας μας, δεν ανακόπτεται, δεν αποσταθεροποιείται. Οι θυσίες δεν πάνε και δεν θα πάνε χαμένες».Και συνέχισε:..............................
«Εσείς βέβαια, γνωρίζετε καλύτερα από όλους τα προβλήματα της περιοχής σας, αλλά και ποιες είναι και οι σωστότερες λύσεις. Εμείς, από τη μεριά μας, θα είμαστε δίπλα σας. Αυτή είναι και η φιλοσοφία του «Καλλικράτη». Πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί, τις μέρες που απομένουν, αγώνα για να επικρατήσουν όσοι πρεσβεύουν αυτή τη νέα φιλοσοφία για το κράτος, τη νέα φιλοσοφία για τη σχέση του κράτους με τον πολίτη. Τη φιλοσοφία της συνεργασίας και της εκχώρησης αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση, αλλά και της ενδυνάμωσης της τοπικής κοινωνίας, της συμμετοχής των πολιτών.
Να κερδίσουμε, όχι εμείς, όχι η κυβέρνηση, όχι το ΠΑΣΟΚ, αλλά όλη η χώρα, αυτό το μεγάλο στοίχημα.
Αυτός είναι και ο πρώτος λόγος, για τον οποίο αυτές οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν είναι σαν τις προηγούμενες.
Είναι η αρχή της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης που έγινε ποτέ, στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το κράτος.
Είναι η μεγαλύτερη αποκέντρωση εξουσιών από πάνω προς τα κάτω, από την Κυβέρνηση, στους Δήμους, στις Περιφέρειες, στον ίδιο τον πολίτη. Μια ειρηνική επανάσταση, υπέρ του πολίτη.
Γι' αυτό και είναι πιο αναγκαία από ποτέ η επιλογή προσώπων, που πιστεύουν σε αυτές τις αρχές, σε αυτή την πολιτική και που διαθέτουν και τα προσόντα, και το δυναμισμό, για να τις κάνουν πράξη».
Συνεχίζοντας ο κ. Παπανδρέου δήλωσε:
«Μια μεταρρύθμιση δεν ολοκληρώνεται όταν ψηφίζεται ως νόμος του Κράτους.
Ολοκληρώνεται όταν εφαρμοστεί στην πράξη. Γι αυτό τα πρόσωπα που θα επιλέξει ο Ελληνικός λαός πρέπει να είναι εκείνα που την πιστεύουν. Που τη μετατρέπουν σε καθημερινή πρακτική και τρόπο διοίκησης για τη γειτονιά μας, το χωριό μας, την πόλη μας, την ευρύτερη περιοχή. Αυτός, η εφαρμογή του Καλλικράτη, είναι ο ένας λόγος, για τον οποίο ψηφίζουμε την Κυριακή. Όμως δεν είναι ο μόνος.
Ο «Καλλικράτης» αποτελεί παράλληλα και έναν βασικό πυλώνα, στα πολλά κομμάτια ενός μεγαλύτερου παζλ, ενός ευρύτερου σχεδίου για την πατρίδα μας. Ενός σχεδίου που παρουσιάσαμε και στις εκλογές, προς ενός έτους, για να αλλάξει η Ελλάδα. Αυτό της οριστικής εξόδου της χώρας μας από την κρίση, με τη δημιουργία της Ελλάδας της ανάπτυξης, της δικαιοσύνης, της διαφάνειας και των ίσων ευκαιριών για όλους. Σήμερα, αυτή η πορεία βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της. Βρισκόμαστε σε μια συγκυρία δύσκολη, στη μέση μια πορείας. Είναι αλήθεια. Δεν είναι μια εύκολη περίοδος για κανέναν μας. Πάντα όμως για να διορθώσεις μια λανθασμένη πορεία χρειάζεται κόπος. Και σήμερα η Ελλάδα ολόκληρη γιατρεύει πληγές δεκαετιών.
Και κυρίως γιατρεύει τις πληγές από τις εγκληματικές πολιτικές του πρόσφατου παρελθόντος, που παρ' ολίγο να βουλιάξουν ολόκληρη τη χώρα. Τη σπατάλη, την ατιμωρησία, την αυθαιρεσία στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας, της περιουσίας του Ελληνικού λαού, των σκοτεινών διαδρομών.
Γι' αυτό, εμείς μιλάμε για τον «Καλλικράτη» και για τα πρόσωπα που διεκδικούν την ψήφο μας και τα οποία εμείς υποστηρίζουμε. Είναι πρόσωπα καθαρά, μαχητές της διαφάνειας. Για να ξέρει ο κάθε Έλληνας, η κάθε Ελληνίδα, πού πηγαίνουν τα λεφτά τους και ότι αυτά πιάνουν τόπο για τις δικές του ανάγκες, τις ανάγκες της πόλης του, του χωριού του, της περιοχής του».

Κριτική στην αντιπολίτευση
Aσκώντας κριτική στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι:
«Σήμερα, πολλοί είναι εκείνοι που αυτή την πορεία της εξόδου από την κρίση και της δημιουργίας μιας καλύτερης Ελλάδας για όλους τους Έλληνες τη θέτουν υπό αμφισβήτηση. Θέλουν να την ανακόψουν. Και η αξιωματική αντιπολίτευση, που επιμένει να υπερασπίζεται και να ταυτίζεται με όλα όσα έκανε, αλλά και ένα μεγάλο μέρος της άλλης αριστεράς, που έχει βολευτεί με τα αθέμιτα προνόμια των μικρών μειοψηφιών και των συντεχνιών. Φοβούμενη να αλλάξει ένα κράτος που την ίδια στιγμή το έχει ταλαιπωρήσει και καταπιέσει. Από τη μία αντιφάσκουν, από την άλλη το μόνο που ξέρουν είναι η άρνηση. Το «όχι» σε όλα. Λένε όχι στην αλλαγή επιλέγοντας τη ριζοσπαστική ακινησία. Λένε όχι στην Ελλάδα που πιστεύει στις δυνάμεις της και προσπαθεί. Είπαν «όχι» στις μεγάλες αλλαγές. Όχι στις μεταρρυθμίσεις, που χρειάζεται η χώρα για να αναπνεύσει. Όχι στη δημιουργική επιχειρηματικότητα.
Όχι στην κατάργηση της γραφειοκρατίας. Όχι στην αξιοκρατία. Όχι στη φορολογική δικαιοσύνη, σε ένα σύστημα που κατανέμει επιτέλους δίκαια τα βάρη, αναδιανέμει τον πλούτο και βοηθά τους ασθενέστερους.
Όχι στον Καλλικράτη. Λένε όχι παντού, από την πρώτη στιγμή που ξεκινήσαμε αυτή την πορεία. Θέλουν να μείνει η Ελλάδα στο περιθώριο των εξελίξεων και μαζί να παραμείνει εξαρτημένη.
Εξαρτημένη σε δυνάμεις δάνειες. Στη δική τους άρνηση, εμείς απαντάμε με τη δική μας πίστη ότι, μπορούμε. Την πίστη μας στις δυνάμεις της Ελλάδας. Την πίστη μας στις δυνάμεις κάθε Έλληνα, κάθε Ελληνίδας, και όλων μαζί να χτίσουμε μία διαφορετική, δίκαιη και βιώσιμη πατρίδα. Ψηφίζουμε, και λέμε «ναι», σε μια άλλη Ελλάδα. Στην Ελλάδα που αναπτύσσει τις δικές της δυνάμεις για να απελευθερωθεί, να ανεξαρτητοποιηθεί, να έχει τα δικά της φτερά. Έχω ένα μήνυμα για όλους αυτούς: Κριτής όλων μας, ήταν, είναι και θα είναι ο Ελληνικός λαός. Και ο Ελληνικός λαός με την ψήφο ευθύνης στις 7 Νοέμβρη δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να διακόψει την πορεία σωτηρίας και ανόρθωσης της χώρας.
Δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να τινάξει στο αέρα τις θυσίες του.
Θα στείλει ισχυρό μήνυμα σταθερότητας και συνέχισης των μεγάλων αλλαγών που βγάζουν τη χώρα από το βούρκο.
Γιατί εμείς, είμαστε εκείνοι που βάζουμε τα θεμέλια, για να μην ξαναμπούμε ποτέ ξανά στην επιτήρηση.
Να μην ξαναχρειαστούμε Μνημόνιο.
Να μην ξαναδούμε την Ελλάδα στα όρια της χρεοκοπίας.
Αλλά αυτό για να το κατακτήσουμε πάλι σήμερα, για να αφήσουμε πίσω μας τις επιτηρήσεις, πρέπει να δουλέψουμε. Ο μηχανισμός στήριξης μας έδωσε δάνειο 110 δις για να μην βουλιάξουμε.
Αυτοί λοιπόν φταίνε ή εμείς που χρειαστήκαμε το δάνειο αυτό και δεν είχαμε την αξιοπιστία στην πιστοληπτική ικανότητα να τα βρούμε από αλλού»;

Η οικονομική κατάσταση
Τέλος ο κ. Παπανδρέου τόνισε: «Η έξοδος από την επιτήρηση δεν θα γίνει ούτε με φωνές ούτε διαμαρτυρίες.
Δεν γίνεται με τα λόγια. Σίγουρα δεν γίνεται με ψευδείς υποσχέσεις. Γίνεται με πράξεις και προσπάθεια. Και με μια πορεία που συνεπάγεται και δυσκολίες. Γίνεται με αλλαγές για να διαμορφώσουμε τη χώρα. Με το να συμβάλλουμε όλοι.
Μακάρι να είχαμε τον χρόνο να αλλάξουμε την Ελλάδα, όπως ακριβώς είχαμε υπολογίσει με το προεκλογικό μας πρόγραμμα. Τότε δεν θα χρειαζόταν να ζητήσουμε από όλους θυσίες, για να χρηματοδοτήσουμε τη χώρα μας. Και τις υποχρεώσεις μας απέναντι σε δανειστές, αλλά και σε υπηρεσίες, μισθούς, συντάξεις, υπηρεσίες. Όμως χρόνος δεν υπήρχε. Καθόλου. Αυτή είναι η αλήθεια.
Και δεν υπήρξε χρόνος γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση δεν μας άφησε κανένα περιθώριο. Μας πέταξε μια βόμβα, με την ελπίδα να σκάσει στα χέρια μας.
Αυτή ήταν η «μαγική» τους συνταγή, για την οποία μιλούσαν και εξακολουθούν να μιλούν. Να λιποτακτήσουν και να ρίξουν ευθύνες αλλού. Εμείς όμως δεν φοβηθήκαμε. Αναλάβαμε τις ευθύνες μας άμεσα. Πέρσι οδηγηθήκαμε ένα βήμα πριν την χρεοκοπία. Πριν την απόλυτη αδυναμία να πληρώσουμε οτιδήποτε.
Μισθούς, συντάξεις, γιατρούς, δασκάλους, δήμους, έργα για τους πολίτες.
Αυτή είναι η πραγματικότητα. Μιλούσαμε πριν από λίγο, για παράδειγμα για τα έργα που έχει ανάγκη η περιοχή. Και κάναμε μαζί σχεδιασμό. Πιστεύετε ότι αν είχαμε χρεοκοπήσει θα είχαμε αυτή την πολυτέλεια;
Όχι, δεν θα την είχαμε. Όσο τρομακτικό και αν ακούγεται αυτό.
Η Ελλάδα θα είχε καταρρεύσει, αν με τον αγώνα μας δεν είχαμε καταφέρει αυτό που μας έλεγαν ότι ήταν ακατόρθωτο: να αποφύγει η χώρα μας τη χρεοκοπία. Ναι, αυτή είναι η αλήθεια. Και σήμερα, βαδίζουμε σταθερά στο δρόμο της σωτηρίας και της αναμόρφωσης».


Διαβάστε περισσότερα: http://greece-salonika.blogspot.com/2010/11/blog-post_3391.html#ixzz143vRx7CV
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails