Στο στόχαστρο για εξοικονόμηση δαπανών τα νοσοκομεία και οι ΔΕΚΟ
Συγκράτηση των νέων φορολογικών επιβαρύνσεων στο ελάχιστο δυνατό επιχειρεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσπαθώντας να συγκεντρώσει τους απαιτούμενους από το μνημόνιο πόρους για τη μείωση του ελλείμματος ρίχνοντας μεγαλύτερο βάρος στις περικοπές δαπανών.Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκεται να αντληθούν................................500 εκατ. ευρώ από τις αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ και όχι 1 δισ. ευρώ που προβλέπει το μνημόνιο και σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου έδωσε εντολή στον αρμόδιο υφυπουργό κ. Φ. Σαχινίδη να προχωρήσει σε «χειρουργικές επεμβάσεις» στις δαπάνες του προϋπολογισμού του 2011 για να εξοικονομηθούν τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ.
Υπό αυτό το πρίσμα στην πρέσα θα μπουν περαιτέρω λειτουργικές δαπάνες και επιχορηγήσεις προς τρίτους, ενώ βαθύ μαχαίρι (που θα φέρε και μεγάλες αντιδράσεις) σχεδιάζεται για ΔΕΚΟ και νοσοκομεία. Για παράδειγμα, αναφέρει αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ο ΟΣΕ έλαβε φέτος επιχορηγήσεις 500 εκατ. ευρώ και το 2011 θα λάβει μόλις 50 εκατ. ευρώ.
Γενναίες εξοικονομήσεις επιδιώκονται και στα νοσοκομεία όπου ήδη ο αρμόδιος υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος προωθεί διάταξη νόμου με την οποία οι προμήθειες των νοσοκομείων ανατίθενται σε ιδιώτη. Αυτός θα έχει την ευθύνη παρακολούθησης και έγκαιρης εξόφλησής τους ώστε να μη δημιουργηθούν και πάλι βουνά νοσοκομειακών χρεών και αυτόν και μόνο θα πληρώνει το δημόσιο.
Όσον αφορά στο ΦΠΑ, το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει εντός των ημερών με την γνωμοδότηση της Κομισιόν ενώ οι αποφάσεις θα σφραγιστούν κατά την επικείμενη επίσκεψη της τρόικας στις 15 Νοεμβρίου.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει από την Κομισιόν γνωμοδότηση για το κατά πόσο μπορεί να μεταφέρει ορισμένα προϊόντα και υπηρεσίες από τον συντελεστή 11% στον υπερμειωμένο συντελεστή (σήμερα 5,5%).
Το μοντέλο που προκρίνεται αλλά συναντά ορισμένες ενστάσεις από την πλευρά των Βρυξελλών έχει ως εξής: ο χαμηλός συντελεστής 11% αυξάνεται σε 12% και αυτόματα ο υπερ-μειωμένος συντελεστής 5,5% (ο οποίος πρέπει να βρίσκεται στο 50% του χαμηλού) αυξάνεται σε 6%.
Στον υπερ- μειωμένο συντελεστή 6% μεταφέρονται προϊόντα πρώτης ανάγκης όπως ψωμί, γάλα, κρέας, αυγά αλλά και υπηρεσίες που συνδέονται με τον τουρισμό όπως για παράδειγμα οι διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία ώστε υπάρξουν ελαφρύνσεις για τους καταναλωτές και ανάσα στην τουριστική βιομηχανία της χώρας.
Στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ που παραμένει στο 23% μεταφέρονται προϊόντα πολυτελείας όπως για παράδειγμα το χαβιάρι, που σήμερα υπάγεται στο 11%.
Το μοντέλο αυτό, αν και πολιτικά εξυπηρετεί την κυβέρνηση συναντά ορισμένα προβλήματα. Όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, η Κομισιόν έχει εγείρει ενδοιασμούς για το κατά πόσο μπορείς να «τεμαχίσεις» ομάδες αγαθών και να προχωρήσεις σε αναταξινομήσεις.
Το θέμα θα ξεκαθαρίσει εντός των ημερών ώστε να ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις, πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού στις 18 Νοεμβρίου.
Πηγή: euro2day.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου