Στην πρώτη γραμμή των ελληνοτουρκικών συνόρων, οι Eυρωπαίοι συνοριοφύλακες της Frontex έδειξαν, σε συνεργασία με τους Ελληνες συναδέλφους τους, τα πρώτα δείγματα γραφής.
Μόλις σε τρεις ημέρες, μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των λαθρομεταναστών που πέρασαν τον Εβρο. Τα κυκλώματα...... έλαβαν το μήνυμα, σχολίαζαν Κοινοτικοί και Ελληνες αξιωματούχοι, αλλά η προσπάθεια θα είναι συνεχής.
Οι «λαγοί» ανέλαβαν δράση στον Εβρο
Οι Eυρωπαίοι συνοριοφύλακες σε συνεργασία με τις ελληνικές δυνάμεις θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης
Του απεσταλμένου μας στον Εβρο Θαναση Tσιγγανα
Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία αλλά και προς ευρωπαϊκές χώρες, να ενώσουν
τις δυνάμεις τους αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, έστειλε μιλώντας στην «Κ» ο εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φύλαξης των Συνόρων (Frontex) Φινλανδός κ. Ιλκα Λάιτινεν.
Ο ίδιος επισκέφθηκε την περασμένη Παρασκευή την Ορεστιάδα του Εβρου με αφορμή την επίσημη παρουσίαση της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης που επιχειρεί τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή και δήλωσε ικανοποιημένος από την ανάπτυξη των ομάδων RABIT (οι «λαγοί», όπως τους λένε) και τη συνεργασία με τις ελληνικές δυνάμεις συνοριοφυλακής.
Μήνυμα«Το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης είναι μια πρόκληση και για την Τουρκία», είπε ο κ. Λάιτινεν, «και δεν έχει σημασία αν είναι κάποια χώρα της Ε.Ε. ή όχι. Σημασία έχει να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο». Το πνεύμα των δηλώσεων του κ. Λάιτινεν απηχεί τις θέσεις που διατύπωσαν κατά την επίσκεψή τους στην Ορεστιάδα η κοινοτική επίτροπος αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις κ. Σεσίλια Μάλμστρομ, ο Γάλλος υπουργός Μετανάστευσης Ερίκ Μπεσόν και ο Ελληνας υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής.
Η αποστολή της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης (RABIT) ήταν η «απάντηση» της Ε.Ε. στο αίτημα του Ελληνα υπουργού όταν πριν από λίγες εβδομάδες περιέγραψε στους κοινοτικούς εταίρους την εκρηκτική κατάσταση που έχει λάβει το φαινόμενο στα χερσαία σύνορα του Εβρου, από τα οποία περνούσαν καθημερινά έως και 300 παράνομοι μετανάστες προκαλώντας (σε πρώτη φάση) το αδιαχώρητο σε κέντρα κράτησης και κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων σε όλο τον νομό. «Εχουμε την ελπίδα ότι η αποστολή θα εκπληρώσει το έργο της. Διαθέτουμε ικανούς και έμπειρους άνδρες, εξαιρετικό τεχνολογικό εξοπλισμό και όλα τα μέσα. Η ανάπτυξη της δύναμης έγινε μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο και ταχύτερα. Βεβαίως, ο έλεγχος των συνόρων, όσο εντατικός κι εάν είναι, αποτελεί μόνο ένα μέρος του προβλήματος που έχει πολλές διαστάσεις και απαιτεί γενικότερες λύσεις», συμπλήρωσε ο κ. Λάιτινεν.
Οι Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες, που έχουν αναλάβει δράση από την περασμένη Πέμπτη στην πρώτη γραμμή των ελληνοτουρκικών συνόρων, επιχειρούν για πρώτη φορά σε χερσαία ευρωπαϊκά σύνορα.
Συγκροτήθηκε το 2007Η Δύναμη Ταχείας Επέμβασης, RABIT (Rapid Border Intervention Team) ή «λαγοί» όπως τους αποκαλούν, συγκροτήθηκε το 2007, δύο χρόνια μετά τη δημιουργία της Frontex και συμμετέχουν σ’ αυτήν όλες οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. Τα μέλη της δύναμης τελούν υπό ελληνική διοίκηση, φορούν τις υπηρεσιακές στολές των χωρών προέλευσης με τα διακριτικά της Frontex, οπλοφορούν και χρησιμοποιούν τον δικό τους εξοπλισμό (περιπολικά, βαν μετακίνησης, θερμικές κάμερες τελευταίας τεχνολογίας για τον εντοπισμό ατόμων τη νύχτα, ηλεκτρονικά μέσα διόπτευσης). Πολλές από τις περιπολίες τους γίνονται συνοδεία εκπαιδευμένων αστυνομικών σκύλων. Ο μεγαλύτερος αριθμός τους (120) έχει αναπτυχθεί στην ευρύτερη περιοχή της Ορεστιάδας. Στον επιχειρησιακό χάρτη η Frontex έχει στήσει μικρότερες βάσεις της και σε Διδυμότειχο, Σουφλί, Τυχερό και Φέρες.
Ηδη με το που ανακοινώθηκε ότι οι «RABIT» αναλαμβάνουν δράση παρατηρήθηκε μεγάλη πτώση του αριθμού των λαθρομεταναστών. Η μείωση της εισροής που καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες αγγίζει το 25% αριθμός αξιοπρόσεκτος όταν από την αρχή του χρόνου καταγράφηκε αύξηση 370% (32.000 λαθρομετανάστες το 10μηνο του 2010).
Οι ανώτεροι αξιωματικοί της EΛ.AΣ. που βρέθηκαν στην Ορεστιάδα επισημαίνουν και τον συμβολισμό που έχει η παρουσία της ευρωπαϊκής δύναμης στα σύνορα και θεωρούν ότι αυτό αποτελεί την αρχή μιας ενεργότερης συμμετοχής και συνδρομής της Ε.Ε. στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
ΠΗΓΗ:http://infognomonpolitics.blogspot.com
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου