skip to main |
skip to sidebar
Ρεπορτάζ : Σωτήρης Νίκας
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Οι δραστικές περικοπές μισθών στις ΔΕΚΟ μπορεί να μην αποδειχτούν αρκετές και η κυβέρνηση να οδηγηθεί στο κλείσιμο κάποιων επιχειρήσεων. Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο αναγράφει σαφέστατα ότι εντός του πρώτου τριμήνου του 2011 η κυβέρνηση.....................
θα πρέπει να υιοθετήσει «ένα σχέδιο δράσης για την αναδιάρθρωση των δημοσίων επιχειρήσεων που θα οδηγήσει σε κλείσιμο των μη βιώσιμων και κατάργηση των λογαριασμών εκτός προϋπολογισμού για τους οποίους δεν υφίσταται πλέον ο αρχικός σκοπός λειτουργίας». Επίσης, σε άλλο σημείο του Μνημονίου, επισημαίνεται ότι τα μέτρα που έχουν μέχρι στιγμής ληφθεί «είναι μόνο η αρχή και θα χρειαστεί περαιτέρω δουλειά».
Οι αναφορές αυτές του επικαιροποιημένου Μνημονίου δείχνουν τη μεγάλη πίεση που ασκείται στην κυβέρνηση για να ξεκαθαρίσει τον χώρο των δημοσίων επιχειρήσεων και να τις καταστήσει οικονομικά υγιείς. Μάλιστα, βάσει Μνημονίου θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην αναδιάρθρωση ΔΕΚΟ που συμπεριελήφθησαν στη γενική κυβέρνηση. Στο οικονομικό επιτελείο, βέβαια, «ξορκίζουν» ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά σημειώνουν ότι θα πρέπει να τρέξουν γρήγορα τα προγράμματα αναδιάρθρωσης.
Το μοντέλο που ακολουθήθηκε στον ΟΣΕ θα αποτελέσει τον οδηγό. Πρώτες στη λίστα είναι αυτές των αστικών συγκοινωνιών (ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΕΘΕΛ, ΟΑΣΑ, μετρό, Τραμ), ενώ θα ακολουθήσουν οι αμυντικές βιομηχανίες.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν θα χρειαστεί να κλείσει κάποια επιχείρηση. Μάλιστα, στο υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν με έμφαση ότι οι μισθολογικές μειώσεις έγιναν για να αποτραπούν οι αθρόες απολύσεις. Ετσι, για τις συγκοινωνιακές ΔΕΚΟ προβλέπονται συγχωνεύσεις, ενώ για τις αμυντικές βιομηχανίες αναμένονται αναδιαρθρώσεις και αποκρατικοποιήσεις.
Συγκεκριμένα, για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ, πρώην ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ) θα προχωρήσει αναδιάρθρωση «αλά ΟΣΕ» με μαζικές μετατάξεις υπαλλήλων, συνταξιοδοτήσεις και ενδεχομένως νέες μειώσεις μισθών. Το ίδιο πιθανότατα θα συμβεί και με την ΕΛΒΟ, ενώ μετά τις παραπάνω αλλαγές θα ακολουθήσει η πώληση του 66% των επιχειρήσεων με την ταυτόχρονη διάθεση του μάνατζμεντ των εταιρειών. Αντιθέτως, σε καλύτερη κατάσταση φαίνεται πως είναι η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ). Για την ΕΑΒ αναμένεται να προχωρήσει μόνο το σχέδιο της αναδιάρθρωσης της επιχείρησης, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να πωλήσει κάποιο ποσοστό από αυτό που κατέχει το Δημόσιο στην εταιρεία.
Μέσα στις αλλαγές που θα επέλθουν στις ΔΕΚΟ, εντάσσεται και η υποχρεωτική αποστολή από τις επιχειρήσεις προς το υπουργείο Οικονομικών των τριμηνιαίων οικονομικών καταστάσεων βάσει των διεθνών λογιστικών προτύπων. Οι οικονομικές αυτές καταστάσεις θα είναι ελεγμένες από ορκωτό λογιστή, ενώ σε περίπτωση που οι διοικήσεις των επιχειρήσεων δεν ανταποκριθούν, τότε θα υπάρχουν κυρώσεις (διακοπή της χρηματοδότησης ή της επιχορήγησης της ΔΕΚΟ, παύση της διοίκησης κ.λπ.).
Ολα αυτά έρχονται να προστεθούν στις αποφάσεις για τη μείωση της μισθολογικής δαπάνης κατά 400 εκατ. ευρώ σε 90 ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ (όπως ΕΡΤ, Μετρό, Κτηματολόγιο κ.λπ.). Η μείωση αυτή θα προέλθει από:
1. Τη μείωση των μεικτών αποδοχών κατά 10%, εφόσον ξεπερνούν τα 1.800 ευρώ, σε δωδεκάμηνη βάση (απαλλάσσονται τα επιδόματα οικογενειακής κατάστασης και ανθυγιεινής εργασίας). Δηλαδή, η μείωση δεν θα αφορά όσους έχουν ετήσιο εισόδημα 21.600 ευρώ.
2. Τη θέσπιση «πλαφόν» στα 4.000 ευρώ τον μήνα υπολογιζόμενα επίσης σε δωδεκάμηνη βάση (48.000 ευρώ ετησίως). Εξαιρούνται πρόεδροι, διοικητές και διευθύνοντες σύμβουλοι.
3. Την έγκριση ανώτατης δαπάνης 10% επί των συνολικών δαπανών μισθοδοσίας για αμοιβές όπως υπερωριακής εργασίας, υπερεργασίας, εκτός έδρας, οδοιπορικών, καθώς και εργασίας τις εξαιρέσιμες μέρες. Να σημειωθεί ότι το πώς θα διανεμηθούν οι συμπληρωματικές αμοιβές στους εργαζόμενους κάθε επιχείρησης, εξαρτάται αποκλειστικά από τη διοίκηση της εκάστοτε επιχείρησης.
4. Τη θέσπιση «πλαφόν» στο 25% όσον αφορά τη μέγιστη μείωση συνολικών αμοιβών ενός εργαζόμενου.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου