Θετικό το μήνυμα Παμπούκη στους Αμερικανούς επενδυτές...


www.greeknewsonline.com
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 12ο Ετήσιο Φόρουμ της Capital Link...
Νέα Υόρκη.- Στις “μεγάλες αλλαγές” που συντελούνται στην Ελλάδα για να διαμορφωθεί ένα “υγιές και ελκυστικό” περιβάλλον για επενδύσεις αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, μιλώντας κατά τη διάρκεια γεύματος, στα πλαίσια του ...
12ου Ετήσιου Φόρουμ Επενδυτών της εταιρίας Capital Link, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, στο Metropolitan Club, του Μανχάταν. Στο γεύμα συμμετείχαν διευθυντικά στελέχη αμερικανικών και ελληνικών επιχειρήσεων, κυβερνητικοί αξιωματούχοι των δυο χωρών, εκπρόσωποι μεγάλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών, ενώ το φόρουμ διοργανώθηκε και με τη συνεργασία του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Ο κ. Παμπούκης έδωσε το στίγμα των μεταρρυθμίσεων για τη “διαμόρφωση μιας νέας εποχής” στον τομέα των επενδύσεων στην Ελλάδα, επαινώντας τους διοργανωτές του συνεδρίου και εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι τα αποτελέσματα του θα φανούν χρήσιμα προς την κατεύθυνση των επενδυτικών ευκαιριών στην Ελλάδα.

Ο αρμόδιος υπουργός στον τομέα των επενδύσεων επισήμανε ότι, σήμερα, οι επενδυτές είναι “διπλά προσεκτικοί και συντηρητικοί”, ενώ παράλληλα το “ελληνικό ζήτημα” έχει προβληθεί πολύ σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρ’ όλα αυτά, τόνισε ο κ. Παμπούκης, “εργαζόμαστε σκληρά για να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση, μετατρέποντας την Ελλάδα από ένα εχθρικό σ’ ένα φιλικό και ελκυστικό τόπο για επενδύσεις”.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι υπάρχουν κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, έτσι ώστε να κατανοήσουν οι ενδιαφερόμενοι το υφιστάμενο πλαίσιο των επενδύσεων στην Ελλάδα, καθώς και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

“Η πρώτη ερώτηση είναι αν η Ελλάδα ξεπεράσει τη σημερινή κρίση;”, διερωτήθηκε, υπογραμμίζοντας ότι η κρίση ανοίγει πράγματι ένα “παράθυρο ευκαιρίας” για βαθιές δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αντί να στηρίζεται σε έκτακτα προσωρινά μέτρα, όπως συνέβη συχνά στο παρελθόν.

Μεταξύ άλλων, μίλησε για την στρατηγική της κυβέρνησης να διορθώσει τις ανισορροπίες, να εκσυγχρονίσει την οικονομία με σχέδια δράσης στους νευραλγικούς τομείς που καθορίζουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ως δεύτερο ερώτημα έθεσε το: αν η Ευρώπη και ο κόσμος μπορέσουν να ξεπεράσουν την τρέχουσα οικονομική κρίση;

Ο κ. Παμπούκης αναφέρθηκε στη διεθνή πραγματικότητα, παρουσιάζοντας γεγονότα και παραδείγματα που συντέλεσαν στη σημερινή κατάσταση, σημειώνοντας ιδιαίτερα την ανάγκη για “ένα νέο παγκόσμιο μοντέλο διακυβέρνησης”. Ένα μοντέλο που θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει για την ανθρωπότητα ότι δεν θα αντιμετωπίσει ξανά ένα τέτοιο μεγάλο πρόβλημα. Ένα μοντέλο που θα εξασφαλίζει ένα δημοκρατικό, ασφαλές και ευτυχισμένο μέλλον για τους πολίτες του κόσμου. Ένα πλαίσιο το οποίο μπορεί να διασφαλίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, να κατοχυρώνει ασπίδες για τα ευάλωτα τμήματα των κοινωνιών, την αξιοπρεπή εργασία, την προστασία του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης.

Ο κ. Παμπούκης τόνισε επίσης ότι τώρα, όσο ποτέ άλλοτε, είναι απαραίτητο ένα “παγκόσμιο όραμα που θα προάγει τη διεθνή συνεργασία, την ασφάλεια, την αλληλεγγύη και το συντονισμό. Και γι’ αυτό πρέπει να εργαστούμε σκληρά”.

Τέλος, ο Υπουργός Επικρατείας μίλησε για την προσπάθεια της Ελλάδας να γυρίσει σελίδα στον τομέα της ανάπτυξης, με διαφάνεια για την εφαρμογή των στρατηγικών επενδύσεων, είτε αυτές αποτελούν συμπράξεις μεταξύ ιδιωτικών επιχειρήσεων ή δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ειδική αναφορά έκανε στο νέο πλαίσιο που δημιουργείται στον τομέα των επενδύσεων, που δεν είναι μόνο θέμα εξασφάλισης “γρήγορης επένδυσης”, όπως είπε, δεν είναι μόνο μια νομοθετική πράξη, αλλά μια “συνολική αντίληψη”.

Καταλήγοντας, ο κ. Παμπούκης ανέφερε ότι “πράγματι, η Ελλάδα διέρχεται μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της, αλλά σήμερα βρίσκομαι εδώ για να μεταφέρω ένα θετικό μήνυμα ενάντια σε απαισιόδοξες προβλέψεις. Απευθύνομαι σε όλους σας και μπορώ να πω με σιγουριά ότι θα προχωρήσουμε μπροστά. Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε”.

ΟΜΙΛΙΕΣ

Σύμφωνα με τους διοργανωτές του 12ου Ετήσιου Φόρουμ Επενδυτών, στόχος του ήταν η ανάδειξη της ελκυστικότητας της Ελλάδας, παρά την οικονομική κρίση, ως επενδυτικού προορισμού σε τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός και οι νέες τεχνολογίες.

Μετά από ένα σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε προς τους παρευρισκόμενους ο πρόεδρος του Capital Link, Νικόλας Μπορνόζης, την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Βασίλης Κασκαρέλης.

Αναφερόμενος στην παγκόσμια οικονομική κρίση, ο κ. Κασκαρέλης, υπογράμμισε τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα για επενδύσεις και μίλησε για την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να διορθώσει θεμελιώδη και χρόνια προβλήματα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν στη χώρα να αναπτύξει το δυναμικό της.

Αναφερόμενος στα σκληρά μέτρα λιτότητας, ο κ. πρέσβης τόνισε ότι “δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές” για την αντιμετώπιση της κρίσης και επανέλαβε τα λόγια του πρωθυπουργού ότι “η Ελλάδα, που πριν λίγους μήνες εθεωρείτο από όλους ως μια χώρα καταδικασμένη να αποτύχει, κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να ανατρέψει αυτές τις προβλέψεις”.

Από την πλευρά του, ο τέως πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, αναφέρθηκε στην κρίση και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες και εκθείασε την κυβέρνηση που αποφάσισε να προχωρήσει σε τόσες πολλές μεταρρυθμίσεις, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα για να μεταμορφώσει την ελληνική οικονομία. Μίλησε για τη στρατηγική γεωγραφική θέση της χώρας μας, ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, και το υψηλό επίπεδο μόρφωσης των Ελλήνων, υπογραμμίζοντας ότι “η Ελλάδα είναι ένας πολύ ελκυστικός τόπος για να ζει κάποιος και να εγκαταστήσει τη βάση της επιχείρησής του”.

Τέλος, προέτρεψε τους επενδυτές να πάνε στην Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, παρουσιάζει πολλές ευκαιρίες για επενδύσεις.

Στα πάνελ του φετινού συνεδρίου συμμετείχαν στελέχη του ελληνικού δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και στελέχη ξένων χρηματοοικονομικών εταιριών, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Ο γγ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Γρηγόρης Τασούλας, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η δημόσια τάξη και η οικονομική αναδιάρθρωση “προχωρούν χέρι με χέρι” και ότι είναι απαραίτητο να αποκατασταθεί η αίσθηση ασφάλειας στους πολίτες.

Ο Γιώργος Κυριακός, Ειδικός Γραμματέας ΔΕΚΟ, μίλησε για τη μεταρρύθμιση που έχει ξεκινήσει στις ΔΕΚΟ, τονίζοντας ότι δεν απαιτείται μόνο η οικονομική τους βελτίωση, αλλά χρειάζεται να διορθωθούν οι δομικές τους ανεπάρκειες, ώστε να μπορέσουν να βελτιωθούν και να αναπτυχθούν.

Ο Νικόλαος Μαντζούφας, Ειδικός Γραμματέας Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, αναφέρθηκε στη μακρά ιστορία που έχει η Ελλάδα σε μεγάλα έργα υποδομής ΣΔΙΤ (πχ αεροδρόμιο Αθηνών, σύζευξη Ρίου-Αντιρρίου κλπ), όπως και στις μεγάλες ευκαιρίες που υπάρχουν για μελλοντικές συμπράξεις, κυρίως σε έργα της τοπικής αυτοδιοίκησης, που θα δώσουν ώθηση την περιφερειακή ανάπτυξη και θα αποτελέσουν “πυλώνα για την οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη” της χώρας.

Τέλος, ο γγ Πολιτισμού και Τουριστικής Υποδομής, Γιάννης Πυργιώτης, προέτρεψε τους επιχειρηματίες να επενδύσουν στον ελληνικό τουρισμό που αποτελεί τη “βαριά βιομηχανία” της χώρας, ενώ εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους ο τομέας του τουρισμού στην Ελλάδα διέρχεται μια δύσκολη περίοδο (λόγω έλλειψης επενδύσεων, υψηλή αναλογία τιμής/παρεχόμενων υπηρεσιών σε σχέση με γειτονικές χώρες κλπ),παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Πολιτισμού, που στοχεύουν να μετατρέψουν όλη την Ελλάδα σε έναν τουριστικό προορισμό για όλο το χρόνο, να προσελκύσουν νέες αγορές (Κίνα, Ρωσία), να αλλάξουν το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις επενδύσεις και να αξιοποιήσουν την κρατική περιουσία.

Το επενδυτικό φόρουμ της Capital Link πραγματοποιήθηκε, υπό την αιγίδα του υπουργού Επικρατείας, με τη στήριξη του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης και του Χρηματιστηρίου Αθηνών, του Ομίλου Citigroup και της εταιρείας TEN LTD και πολλών άλλων χορηγών.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο κ. Παμπούκης, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στις δομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, ώστε να μετατραπεί η Ελλάδα σε χώρα φιλοεπενδυτική, με την έννοια της μείωσης κατά το δυνατό των μη επιχειρηματικών κινδύνων.

“Μπορείς να έχεις ό,τι φορολογία θες, αλλά δεν είναι φυσικό να αλλάζεις συνεχώς συντελεστές γιατί δεν μπορεί να υπολογίσει κανείς την απόσβεση “, σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι “το βασικότερο που πρέπει να έχει κανείς υπόψη, είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος σταθερότητας και διαφάνειας, να μειωθεί ο λεγόμενος γραφειοκρατικός κίνδυνος, ο οποίος έχει πολλαπλές μορφές. Από τη μη απάντηση αίτησης, από θέματα που δυστυχώς πολλές φορές σχετίζονται με ανεπίτρεπτες νομικά και ηθικά συμπεριφορές, με θέματα που σχετίζονται με την πολυπλοκότητα του νομικού καθεστώτος”.

Αναφερόμενος στα νομοσχέδια για το Fast Track, ο κ. Παμπούκης υπογράμμισε ότι η ουσία του Fast Track 1 είναι η επιτάχυνση. Διότι, όπως ανέφερε, με τα σημερινά δεδομένα για κάθε επενδυτική δραστηριότητα μπορεί να χρειάζονται 28 και 29 άδειες ή ο μέσος χρόνος της αίτησης για μελέτη μπορεί να φτάσει τους 48 μήνες. “Αυτά τα δεδομένα δεν μπορούν να καταστήσουν τη χώρα ανταγωνιστική”, υπογράμμισε.

Απαντώντας σε ερώτηση, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος στον τομέα των επενδύσεων, ο κ. Παμπούκης, επισήμανε ότι πρόκειται για συλλογική προσπάθεια που απαιτεί τη συνεργασία πολλών Υπουργείων, οι καρποί της οποίας θα εξαρτηθούν από τον συντονισμό των δράσεων. Διευκρίνισε δε, ότι το εν λόγω πρόγραμμα δεν έχει καμία σχέση με το μνημόνιο, αλλά είναι αναγκαίο να υλοποιηθεί ως μέρος του κυβερνητικού προγράμματος .

Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι “η δύναμις των πραγμάτων” και “οι συγκεκριμένες προκλήσεις” , που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, σ’ αυτή τη χρονική στιγμή, θα οδηγήσουν στην εφαρμογή των καθυστερημένων μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να καταστεί η χώρα ανταγωνιστική.

Τέλος, επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης στην υλοποίηση των στόχων και των προγραμμάτων της, υπογραμμίζοντας τη σημασία της κοινωνικής συνοχής για την υπέρβαση της τρέχουσας κρίσης και την επιστροφή της Ελλάδας στην οικονομική ανάπτυξη.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Σε συνέντευξή του στο CNN, ο υπουργός Επικρατείας αντέκρουσε το εισαγωγικό σχόλιο του δημοσιογράφου περί «ιδιαίτερα πολύπλοκης γραφειοκρατίας, περιπλεγμένης νομοθεσίας και έλλειψης διαφάνειας στην Ελλάδα», παρουσιάζοντας τους πέντε άξονες του μεταρρυθμιστικού σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι άξονες αυτοί, όπως επισήμανε ο κ. Παμπούκης, είναι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του δημοσίου τομέα, η δημιουργία ευνοϊκών για τις επενδύσεις νομικών προϋποθέσεων, η διαφάνεια της νομοθεσίας και της φορολογίας και η προώθηση ενός αναπτυξιακού πλάνου φιλικού προς το περιβάλλον.

Ερωτηθείς, στη συνέχεια, για το ενδεχόμενο να υπάρξει πολιτικό κόστος από την προώθηση των αυστηρών αυτών μεταρρυθμίσεων, ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ελληνικός λαός στηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης η οποία, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «πέρασε το πρώτο τεστ, κατά τις πρόσφατες εκλογές».

Σε ερώτηση για τις ευρωπαϊκές διαστάσεις της κρίσης, ο υπουργός έκανε λόγο για «πανευρωπαϊκή συνεργασία» με στόχο την υπέρβαση της κρίσης, υπογραμμίζοντας την ύπαρξη ισχυρής πολιτικής βούλησης για ενότητα και αλληλεγγύη στην Ευρώπη και για διατήρηση της Ευρωζώνης.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg, o κ. Παμπούκης σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει τεράστια πλεονεκτήματα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, ως γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Παραδοσιακά, η Ελλάδα υπήρξε και παραμένει τουριστικός προορισμός. Επιπλέον, η χώρα είναι ανοικτή στο νέο μοντέλο των πράσινων επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας (ηλιακή, αιολική) και φυσικά η Ελλάδα είναι παγκόσμια δύναμη στον τομέα της ναυτιλίας».

Σε ερώτηση για τις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από την ευρωπαϊκή οικονομία, το πακέτο οικονομικής ενίσχυσης της Ιρλανδίας και την προοπτική ανάλογων κινήσεων γι’ άλλες χώρες, ο υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης αλληλεγγύης στην Ευρώπη, καθώς και πραγματικής οικονομικής διακυβέρνησης, που θα μειώνει τις διαφορές και θα προωθεί περισσότερο ομοιογενείς οικονομικές πολιτικές ανά την Ευρώπη.

Ερωτηθείς για τον ρόλο της ελληνικής ομογένειας στις προσπάθειες της Ελλάδας να ξεπεράσει την τρέχουσα οικονομική κρίση, ο υπουργός αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ της Ελλάδας και της ελληνικής ομογένειας ανά τον κόσμο, την οποία χαρακτήρισε «μεγάλη δύναμη». Ωστόσο, όπως επισήμανε χαρακτηριστικά, «στις επενδύσεις δεν υπάρχει περιθώριο για συναισθηματισμούς, το ζητούμενο είναι το κέρδος και οι ευκαιρίες και για τον λόγο αυτό δεν είναι μόνο οι Έλληνες της διασποράς που θα ενδιαφερθούν για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόθεση της Ελλάδας να εκδώσει ομόλογα της διασποράς, ο κ. Παμπούκης ανέφερε ότι η σκέψη αυτή, αν και αρχικά υπήρξε, έχει πλέον ξεπεραστεί διότι, όπως τόνισε, «η ουσία είναι η παραγωγικότητα, η ανταγωνιστικότητα, η δημοσιονομική προσαρμογή και σταθερότητα, ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα βασίζεται στο ανθρώπινο δυναμικό και την πράσινη οικονομία».

Την Παρασκευή, ο κ. Παμπούκης επισκέφθηκε τη Γουόλ Στριτ και χτύπησε το καμπανάκι κηρύσσοντας τη λήξη των εργασιών του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, πλαισιωμένος από στελέχη ελληνικών εταιριών, που είναι εισηγμένες στο νεοϋορκέζικο Χρηματιστήριο.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ο κ. Παμπούκης παραχώρησε συνέντευξη και στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox Business News. Επανέλαβε τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα είναι ελκυστική στους επενδυτές: ασφαλής, δημοκρατική χώρα, σε πορεία μεταρρύθμισης και σταδιακής εξόδου από την κρίση και με πολύ σημαντικό γεωγραφικό πλεονέκτημα.

Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails