ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΤΟΥ
Πίεση να γίνουν κι άλλες ανατροπές, όχι μόνο στο καθεστώς των συμβάσεων, των μισθών και των εργασιακών σχέσεων (που ήδη αλλάζουν με το πολυνομοσχέδιο το οποίο ψηφίζεται αύριο στη Βουλή) αλλά και στο Ασφαλιστικό, ασκεί η τρόικα στην κυβέρνηση.
Τις νέες παρεμβάσεις προβλέπει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο που, όπως παραδέχονται στην «Η» κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, αποτελεί πλέον τον «οδηγό» και τη «βάση» τόσο για τις διαπραγματεύσεις όσο και για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα αναληφθούν το 2011 και το 2012.Οι συμβάσειςΣε αυτό το πλαίσιο, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σχεδιάζει.........................να φέρει τρεις αλλαγές στο σχέδιο για τις συμβάσεις:
Η πρώτη προβλέπει ότι η επέκταση, με απόφαση του εκάστοτε υπουργού, των κλαδικών συμβάσεων εργασίας στα μη μέλη των οργανώσεων που υπογράφουν οι αντιπροσωπευτικές οργανώσεις των εργοδοτών και των εργαζομένων θα γίνεται μόνο εφόσον το ζητούν (είτε η εργοδοτική είτε η εργατική πλευρά είτε από κοινού) και όχι μονομερώς από το υπουργείο, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.
Οι κλαδικές δεν θα επεκτείνονται, όπως ήδη έχει συμφωνηθεί και ορίζει το σχέδιο, ούτε σε όποια ειχείρηση έχει υπογραφεί ειδική επιχειρησιακή σύμβαση.
Η δεύτερη αφορά τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις. Θα επιτρέπεται στον εργοδότη και στο επιχειρησιακό σωματείο να συμφωνούν μειώσεις (όχι κάτω από τα κατώτατα όρια της ΕΓΣΣΕ μετά τη συμφωνία της Λ. Κατσέλη με την τρόικα) αλλά και... αυξήσεις μισθών με βάση την παραγωγικότητα.
Η τρίτη αποσαφηνίζει ότι για τους μερικώς απασχολούμενους δεν θα ισχύει καμία απολύτως ειδική προσαύξηση αμοιβής. Ούτε η προσαύξηση κατά 7,5% του ωρομισθίου όταν απασχολούνται λιγότερο από 4 ώρες την ημέρα (καταργείται το άρθρο 38 του ν. 1892/90) ούτε η προσαύξηση 10% του ωρομισθίου όταν θα απασχολούνται επιπλέον ώρες από τις συμφωνημένες.
Ετσι, οι μερικώς απασχολούμενοι θα αντιμετωπίζονται όπως και οι πλήρως απασχολούμενοι και θα ισχύουν και γι' αυτούς όσα θα ισχύουν και για τους υπολοίπους (ελαστικά ωράρια, εκ περιτροπής εργασία κ.ά.)
Κενό διαιτησίαςΕλλιπής, ωστόσο, θα είναι η δυνατότητα επίλυσης των διαφορών μέσω της διαιτησίας. Αν και η Λ. Κατσέλη πέτυχε να διατηρηθεί ο θεσμός, ο ΟΜΕΔ θα μπορεί να λύνει διαφορές μόνο για τους μισθούς και οι αποφάσεις διαιτησίας θα μπορούν να προσβάλλονται στα δικαστήρια.
Αντιθέτως καμία μεσολάβηση ή διαιτησία δεν θα μπορεί να ζητηθεί για τους όρους εργασίας (ωράρια, επιδόματα, μισθολόγια, κανονισμούς εργασίας κ.ά.) που θα καταλήγουν να ρυθμίζονται σε ατομική βάση, έχοντας ως ελάχιστο όριο προστασίας όσα προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.
«Ξεπέρασα τα όρια και διέσωσα ό,τι μπορούσα», δήλωσε στην «Η» η υπουργός, διευκρινίζοντας ότι ήταν αναπόφευκτες οι αλλαγές στο καθεστώς των ενοικιαζομένων (αυξήθηκε από τους 18 στους 36 μήνες ο ανώτατος χρόνος ενοικίασης), η αύξηση σε 1 χρόνο της δοκιμαστικής περιόδου χωρίς αποζημίωση και η μείωση του ποσού της αποζημίωσης λόγω απόλυσης στον 1 μήνα, από 2, για τους εργαζόμενους έως 2 χρόνια στον ίδιο εργοδότη.
ΟΙ ΝΕΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 2011 ΚΑΙ ΤΟ 2012 Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για τις συμβάσεις και τους μισθούς και παράλληλα με τις αλλαγές που έρχονται από 1/1/2011 στο συνταξιοδοτικό, το Μνημόνιο επιβάλλει:
ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ Την κατάργηση έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2011 των Κανονισμών εργασίας που προστατεύουν ή δίνουν ειδικά προνόμια στους τραπεζοϋπαλλήλους (ειδικά όσων απασχολούνται στις κρατικού ενδιαφέροντος τράπεζες).
Την αναγγελία της πρόσληψης κάθε εργαζομένου πριν αναλάβει εργασία (για τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας).
Την ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και των ελέγχων στις επιχειρήσεις.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ Νέο Ασφαλιστικό (αυξήσεις ορίων συνταξιοδότησης, μειώσεις συντάξεων) την 1/1/2012 αν δεν έχουν σταθεροποιηθεί οι δαπάνες του Δημοσίου για πληρωμές συντάξεων και με βάση τις αναλογιστικές μελέτες που πρέπει να παραδοθούν για το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ και το Δημόσιο έως τα τέλη Μαρτίου (αυτή την εβδομάδα παραδίδονται οι ενδιάμεσες μελέτες για ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ). Πρόβλημα θα υπάρξει, ωστόσο, αν μειωθούν τα έσοδα των ταμείων λόγω της ανεργίας που αυξάνεται και των μειώσεων των μισθών...
Μείωση των επικουρικών συντάξεων αλλά και των ποσών εφάπαξ το 2012 για την αποφυγή πρόσθετων ελλειμμάτων. Η μείωση θα γίνει «αυτόματα» την 1/1/2012, αν δεν έχουν παραδοθεί έως τα τέλη Ιουνίου μελέτες βιωσιμότητας.
Εφαρμογή έως την 1/7/2011 νέας λίστας βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Θα διατηρηθεί το 10% στη λίστα (450.000 εργαζόμενοι από 700.000 που είναι σήμερα) και θα ισχύσει για παλιούς και νέους (διασφαλίζονται μόνο όσοι θα έχουν συμπληρώσει 12 χρόνια και συνταξιοδοτούνται έως το 2015, με βάση το νόμο για το Ασφαλιστικό).
Πλήρης εξίσωση, έως το 2012, των παροχών σε είδος που δίνουν τα ασφαλιστικά ταμεία στους ασφαλισμένους (δηλαδή, θα ισχύουν ενιαία ποσά για επιδόματα και άλλες παροχές).
Εφαρμογή εισοδηματικού κριτηρίου για την καταβολή από τον ΟΓΑ των οικογενειακών και πολυτεκνικών επιδομάτων (πληροφορίες αναφέρουν ότι θα τεθεί ως όριο τα 40.000 ευρώ ως ετήσιο εισόδημα).
Επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλα τα ταμεία και εφαρμογή του ίδιου συστήματος για τις διαγνωστικές εξετάσεις.
ΣυμβάσειςΗ επέκταση των κλαδικών συμβάσεων θα γίνεται μόνο εφόσον το ζητούν οι οργανώσεις των εργοδοτών και των εργαζομένων που τις υπογράφουν Πριν από την πρόσληψη, θα δηλώνεται στο ΣΕΠΕ κάθε νέα θέση εργασίας Αλλάζουν το Φεβρουάριο οι προστατευτικοί κανονισμοί εργασίας για τους τραπεζοϋπαλλήλους
Συντάξεις Νέα μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού το 2012 «αν ξεφύγουν οι δαπάνες ή μειωθούν τα έσοδα λόγω της ανεργίας» Ερχονται μειώσεις στις επικουρικές αλλά και στα εφάπαξ έως την 1/1/2012 250.000 λιγότεροι εργαζόμενοι θα είναι στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών από την 1/7/2011 Εξισώνονται πλήρως έως το 2012 οι παροχές σε είδος (επιδόματα) που δίνουν τα ταμεία στους ασφαλισμένους HMERHSIA
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου