ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΟΚ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ 50 ΔΙΣ ΕΥΡΩ


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Ενα πρόγραµµα ιδιωτικοποιήσεων που ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη, φτάνοντας σε συνολικό ύψος 50 δισ. ευρώ στην πενταετία 2011-2015, έθεσαν ως στόχο η κυβέρνηση µε την τρόικα
Κυβέρνηση και τρόικα άφησαν άφωνη και την κοινή γνώµη, αφού ο...

στόχος των ιδιωτικοποιήσεων ώς τώρα ήταν για έσοδα 7 δισ. ευρώ στην τριετία 2011-2013. Αρα, επταπλασιάστηκε.

Πάντως, σύµφωνα µεπληροφορίες υπήρξαν επιφυλάξεις ακόµη και στους ίδιους τους κόλπους της τρόικας για το κατά πόσον είναι εφικτό ένα τέτοιο πρόγραµµα.

Οι κ.κ. Σερβάς Ντερούζ τηςΕυρωπαϊκής Ενωσης, Πολ Τόµσεν του ∆ιεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου και Κλάους Μαζούχτης Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσανχθες το µεσηµέρι είπαν ότι οι πηγές θαείναι τρεις: εισηγµένες εταιρείες, ακίνητα και εµπορικά ακίνητα. Μάλιστα, ενοχλήθηκαν από σχόλιο πουέγινε για προθέσεις εκποίησης εθνικών µνηµείων και ο κ. Τόµσεν αντέτεινε ότι αν δεν αξιοποιηθεί η εθνική περιουσία, θα χρειασθούν κι άλλες επώδυνες περικοπές.

Σε πρώτη φάση, τη διετία2011-12 προβλέπεται να αντληθούν 15 από τα 50 δισ. ευρώ του προγράµµατος.

Εξάλλου, παρότι η τρόικα απέκλεισε νέα οριζόντια µέτρα περικοπών µισθών στο ∆ηµόσιο και νέους φόρους, µίλησε για νέαµέτρα ίσα µε το 8% του ΑΕΠ, δηλαδή για 18,4 δισ. ευρώ, στην περίοδο 2012-2014, ενώ το υπουργείοΟικονοµικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόµενο να χρειαστούν νέα µέτρα 0,75% του ΑΕΠ ή 1,7 δισ. ευρώ φέτος,προκειµένου να κλείσει το έλλειµµα εντός στόχων, δηλαδή στο 7,45% του ΑΕΠή 17 δισ. ευρώ.

Οι επικεφαλής της τρόικας έδωσαν το πράσινο φως γιατην εκταµίευση της τέταρτης δόσης του δανείου, ύψους 15 δισ. ευρώ, αλλά δεν παρέλειψαν να επισηµάνουνότι υπάρχουν και κάποιες καθυστερήσεις. Χαρακτηριστικά, ο κ. Τόµσεν είπε ότι «η οικονοµία ξέφυγε από την άβυσσο», αλλά η βιωσιµότητα του προγράµµατος τώρα θα κριθεί από την ικανότητα να εφαρµοστεί το πρόγραµµα µεταρρυθµίσεων. Ιδιαίτερα τόνισε την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης, ώστε να καταπολεµηθεί η φοροδιαφυγή.

Οι κ.κ. Τόµσεν και Ντερούζ τόνισαν µε έµφαση ότι η πλειονότητα του ελληνικού λαού αναγνωρίζει την ανάγκη µεταρρυθµίσεων και µάλιστα ο κ. Ντερούζ είπε ότι τονεκπλήσσει η περιορισµένη κοινωνική αναταραχή σε σύγκριση µε το παρελθόν.

Η τρόικα έθεσε επίσης, όπως έγινε χθες και επισήµως γνωστό, προθεσµία ώς τον Ιούλιογια να αξιολογηθεί η εφαρµογή του νόµου για τις επιχειρησιακές συµβάσεις και αν χρειαστεί να αλλάξει. Οκ. Ντερούζ είπε ότι η κ. Κατσέλη συµφώνησε µε αυτό. Τα σηµεία που είπε ότι ίσως χρειάζονται βελτίωση λόγω του ότι δεν είναι απολύτως συνεπή µε το Μνηµόνιο, είναι ηεπέκταση των κλαδικών συµβάσεων στις επιχειρήσεις που δεν εκπροσωπούνται, η διαπραγµάτευση των επιχειρησιακών συµβάσεων από τα κλαδικά συνδικάτα και η παρέµβαση της Επιθεώρησης Εργασίας, προκειµένου να υλοποιηθεί µια επιχειρησιακή σύµβαση.

«Οι µεταρρυθµίσεις δεν έχουν αποκτήσει την κρίσιµη µάζα που απαιτείται», είπε ο κ. Τόµσεν.«Βρισκόµαστε σε κρίσιµο σταυροδρόµι. Είµαστε στη σωστή τροχιά, αλλά δεν θα πετύχουµε αν δεν επιταχύνουµε». Ακόµη, σύµφωνα µε κυβέρνηση και τρόικα:

n Το νέο πακέτοενίσχυσηςτων τραπεζών θα φτάσει τα 30 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις του Ελληνικού ∆ηµοσίου. Ο Μαζούχ εξάλλου είπε ότι η στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι προσωρινή και οι τράπεζες µεσοπρόθεσµα πρέπει να στραφούν στις αγορές, ενώ πρόσθεσε ότι η τρόικα ενθαρρύνει «στρατηγικές συµµαχίες µε εγχώριες και διεθνείς τράπεζες» και εκχώρηση µη βασικών δραστηριοτήτων τους.

n Για την επιτάχυνση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα υπάρξει διαγωνισµός ώς τα τέλη Απριλίου.fimotro
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails