Αξιοποίηση ακινήτων για 30 δισ. €


Αξιοποίηση ακινήτων για 30 δισ. €

Η αξιοποίηση των ακινήτων θα είναι ο... κινητήριος μοχλός του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, καθώς, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου, αναμένεται να φέρουν στα ταμεία του Δημοσίου ένα ποσό που μπορεί να προσεγγίσει ακόμη και τα 30 δισ. ευρώ, από τα 50 δισ. ευρώ που είναι ο στόχος μέχρι το τέλος του 2015.

Τα υπόλοιπα έσοδα θα προέλθουν από τις τιτλοποιήσεις μελλοντικών εσόδων (π.χ. από αυτοκινητόδρομους και κρατικά λαχεία) και τις ιδιωτικοποιήσεις εισηγμένων και μη δημόσιων οργανισμών. Οι κατευθυντήριες γραμμές του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων 2011-2015 θα καθορισθούν εντός της τρέχουσας εβδομάδας, με τη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων να συνεδριάζει εκτός απρόοπτου μεθαύριο Τετάρτη..................

Με την ολοκλήρωσή του το πρόγραμμα θα περιέχει αναλυτικά τις κινήσεις και τα προσδοκώμενα έσοδα για την τριετία 2011-2013 και τους βασικούς άξονες για το διάστημα 2014-2015.
Αναλυτικότερα, η αξιοποίηση των ακινήτων θα γίνει με μακροχρόνιες συμβάσεις παραχώρησης έως και 90 χρόνια, δημιουργία εταιρειών χαρτοφυλακίου και απευθείας πωλήσεις.
Οπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στην «Ημερησία», μιλώντας για την αξιοποίηση των ακινήτων, «η προσφορότερη λύση τόσο για το Δημόσιο όσο και για τους επενδυτές, είναι αυτή των μακροχρόνιων συμβάσεων παραχώρησης, μέσα από τις οποίες το Δημόσιο μπορεί να διατηρεί την ιδιοκτησία των αξιοποιούμενων εκτάσεων και υποδομών».
«Εθνικό Ταμείο»
Επίσης, έκανε αναφορά σε ένα «Εθνικό Αναπτυξιακό Ταμείο Ακινήτων», στο οποίο το Δημόσιο θα συνεισφέρει «καθαρά» ακίνητα, συγκεκριμένους όρους χρήσης και αξιοποίησης. Στη συνέχεια τα χαρτοφυλάκια αυτά θα μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια από τις διεθνείς χρηματαγορές.
Ηδη το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών έχει ζητήσει από μεγάλες ελληνικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς, Αγροτική, Εμπορική και Marfin) να ετοιμάσουν χαρτοφυλάκια ακινήτων.
Αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνουν ακίνητα που θα έχουν ίδιες χρήσεις και χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα, τουριστικά ή εμπορικά.
Επίσης θα προχωρήσουν και πωλήσεις μικρότερων ακινήτων που έχει στην κατοχή του το Δημόσιο, είτε από χορηγίες είτε από δημεύσεις περιουσιών λόγω χρεών.
Εξάλλου, έσοδα που μπορεί να ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ περιμένουν στην κυβέρνηση από την προείσπραξη μελλοντικών εσόδων από λαχεία, οδικούς άξονες και ορυκτό πλούτο (ορυχεία και μεταλλεία).
Θα συσταθούν εταιρείες ειδικού σκοπού οι οποίες θα πάρουν «προίκα» τα προσδοκώμενα κρατικά έσοδα για μία περίοδο 30 ετών. Στη συνέχεια οι εταιρείες αυτές θα πωληθούν σε ιδιώτες.
Οσον αφορά τις εισηγμένες και μη επιχειρήσεις του Δημοσίου, η ιδιωτικοποίησή τους μπορεί να φέρει στα δημόσια ταμεία 8 με 10 δισ. ευρώ. Για τις μεγάλες ΔΕΚΟ και τις τράπεζες του Χρηματιστηρίου, το οικονομικό επιτελείο περιμένει τη βελτίωση των αποτιμήσεων.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως αυτή την περίοδο προχωρεί με γοργούς ρυθμούς η επέκταση της σύμβασης που υπάρχει με τη γερμανική Hoctief για το «Ελ. Βενιζέλος» και η αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ και Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ). Θα ακολουθήσουν ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ και η παραχώρηση μέρους του φάσματος συχνοτήτων.
Κώστας Τσαχάκης ΕΘΝΟΣ
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails