Τέλος στους φόρους «υπέρ τρίτων»


Μαχαίρι θα βάλει το υπ. Οικονομικών

Το κληρικόσηµο, τα αχθοφορικά και λεµβουχικά τέλη, οι εισφορές υπέρ των ποδοσφαιρικών οµοσπονδιών και οι δασµοί για την ενίσχυση του ΕΟΤ περιλαµβάνονται στους εκατοντάδες φόρους, τέλη και κρατήσεις υπέρ τρίτων που............σχεδιάζει να καταργήσει το υπουργείο Οικονοµικών.

Σύµφωνα µε πηγές του υπουργείου Οικονοµικών, τις οποίες επικαλούνται τα «Νέα», η καταγραφή των φόρων αυτών αναµένεται να αρχίσει στα µέσα Απριλίου υπό την επίβλεψη του υφυπουργού κ. ∆. Κουσελά.

«Θα συνεργαστούµε µε τα υπόλοιπα υπουργεία προκειµένου να χαρτογραφήσουµε τη σηµερινή κατάσταση και να αποφασίσουµε ποιοι φόροι θα διατηρηθούν και ποιοι θα καταργηθούν», λένε στα «Νέα» οι ίδιες πηγές και συµπληρώνουν ότι «πολλοί φόροι υπέρ τρίτων λειτουργούν κατά της ανταγωνιστικότητας της οικονοµίας».

Οι φόροι υπέρ τρίτων αποτελούν θεσµοθετηµένες -κάποιες από τον προηγούµενο αιώνα- οικονοµικές επιβαρύνσεις που επιβάλλονται σε άτοµα ή επιχειρήσεις για την οικονοµική ενίσχυση εκατοντάδων οργανισµών, νοµικών πρoσώπων δηµόσιου και ιδιωτικού τοµέα, ασφαλιστικών ταµείων, αθλητικών σωµατείων κ.λπ.

Το βασικό κίνητρο µε το οποίο έχουν επιβληθεί οι περισσότεροι φόροι υπέρ τρίτων είναι η εξασφάλιση θεσµοθετηµένων οικονοµικών ενισχύσεων για κάποιους φορείς. Έτσι, µέρος των φόρων αυτών εισπράττεται από το ∆ηµόσιο και στη συνέχεια αποδίδεται µέσω του κρατικού προϋπολογισµού, ενώ οι υπόλοιποι εισπράττονται απευθείας από τους φορείς.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων αποτελεί και αίτηµα της τρόικας, τα στελέχη της οποίας έχουν διαπιστώσει πως το κόστος υπηρεσιών και προϊόντων στην Ελλάδα (και συνακόλουθα ο πληθωρισµός) επηρεάζεται από συντεχνιακούς δασµούς και αδιαφανείς φόρους που, αν και έχουν µικρή συµµετοχή στα δηµόσια έσοδα, επιδρούν δυσανάλογα στην τελική κατανάλωση και στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής.Newsbeast.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails