η Ελλάδα σε κρίση Στo ράφι κρατική κληρονοµιά 4 δισ.! Σχολάζουσες κληρονοµιές: ζεστό χρήµα παραµένει ανεκµετάλλευτο ή στα χέρια επιτήδειων



Σχολάζουσες κληρονοµιές εκτιµώµενου ύψους 4 δισ. ευρώ θα µπορούσαν σήµερα να χρηµατοδοτήσουν το 50% του Προγράµµατος Δηµοσίων Επενδύσεων ήνα καλύψουν πλήρως τα πρόσθεταδηµοσιονοµικά µέτρα που ζητείγια φέτος η τρόικα χωρίς να υπάρξει καµιά αύξηση στη φορολογία ή περικοπές δαπανών. Ωστόσο, οι περιουσίες αυτές, ακίνητα, καταθέσεις, µετοχές και οµολογίες, είτε µένουν ανεκµετάλλευτες σε τραπεζικούς λογαριασµούς είτε – σε αρκετές περιπτώσεις – λυµαίνονται από επιτήδειους.................

Εκατοντάδες εκατοµµύριαευρώ καταθέσεων που προέρχονται από σχολάζουσεςκληρονοµιέςλιµνάζουν σήµερα στο Ταµείο Παρακαταθηκών και Δανείων,στην Εθνική Τράπεζα κ.α., καθώςη διαδικασία αναγνώρισης του κληρονοµικού δικαιώµατος του Δηµοσίου στην καλύτερη περίπτωση απαιτεί την παρέλευση οκταετίας.

Συγκεκριµένα, ως σχολάζουσα κληρονοµιά νοείταικάθε περιουσία αποβιώσαντος χωρίς κληρονόµους. Οι περιουσίες αυτέςεκκαθαρίζονται και διοικούνται προσωρινά από κηδεµόνες (δικηγόρους, εφοριακούς, συνταξιούχους δηµόσιους υπαλλήλους),οι οποίοι και τις δι αχειρίζονταιµέχρι την παράδοσή τους στους κατά νόµοκληρονόµους. Εάν οι κληρονόµοιδεν βρεθούν, τοΔηµόσιο αναγνωρίζεται ως εξ αδιαθέτου κληρονόµος της σχολάζουσας.

Σήµερα τοµέγεθος της περιουσίας που καλύπτεται πίσω από κάθε σχολάζουσα κληρονοµιά είναι άγνωστο, ενώ οι υποθέσεις που διαχειρίζεται η Διεύθυνση Εθνικών Κληροδοτηµάτων του υπουργείου Οικονοµικών ανέρχονται στις 3.000

Ο κηδεµόνας σχολάζουσαςκληρονοµιάς Χρήστος Θηβαίος, µιλώντας στα «ΝΕΑ», τόνισε πως βάσει της εµπειρίας τουκάθε υπόθεση απαιτείπερίπου8-10 χρόνια για να ολοκληρωθεί και νααναγνωριστεί το κληρονοµικό δικαίωµα στο Δηµόσιο.

Ο ίδιος εκτίµησε πωςτα χρήµατα σχολαζουσών κληρονοµιών που βρίσκονται κατατεθειµένα στις τράπεζες και προέρχονται είτε από καταθέσεις είτε από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίαςανέρχονται στα 4 δισ. ευρώ.

«Το τραπεζικό σύστηµα εκµεταλλεύεται αυτά τα χρήµατα για δεκαετίες και το Δηµόσιο παίρνει ψίχουλα», τόνισε ο κ.Θηβαίος, ο οποίος θεωρεί πως το δυσκίνητο κράτος και οι πολύπλοκες διαδικασίες κρατούν κλειστό ένα «εθνικό χρυσωρυχείο».

Την ίδια στιγµήτα στοιχεία από τις Αποκεντρωµένες Διοικήσεις (οι πρώην κρατικές περιφέρειες) – τις µόνες υπηρεσίες που παρακολουθούν µεθοδικά τα ζητήµατα των σχολαζουσών κληρονοµιών και των εθνικών κληροδοτηµάτων – αποκαλύπτουν πως κάποιοι κηδεµόνες εκµεταλλεύονται την κρατική απουσία και λειτουργούν προς ίδιον όφελοςµε µη σύννοµη διαχείρισης της περιουσίας.

Μάλιστα,το 2010η Αποκεντρωµένη Διοίκηση Αττικής, αφού διαπίστωσε ελλείψειςκαι πληµµελή άσκηση τωνκαθηκόντων ορισµέ νων κηδεµόνων σχολαζουσών κληρονοµιών, προχώρησε, για τη διασφάλιση των συµφερόντων του Δηµοσίου, σε αίτηµα αντικατάστασής τους. Σε µια περίπτωση – που στάλθηκε προς έλεγχο στην Οικονοµική Επιθεώρηση του υπουργείου Οικονοµικών – ο κηδεµόνας αποδείχθηκε πως είχε ταµειακό «άνοιγµα» 300.000 ευρώ.

Από την άλλη, σύµφωνα µε καταγγελίες, την τελευταία διετία έχει προκύψειζήτηµα µε τιςαµοιβές των κηδεµόνων σχολαζουσών κληρονοµιών, καθώςτο Μονοµελές ΠρωτοδικείοΑθηνών δεν εκδίδει τις εντολές πληρωµών τους. Ετσι δηµιουργούνται πρόσθετα προβλήµατα που σε κάποιες περιπτώσεις ενθαρρύνουν την ανοµία.

ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ. Οι Αποκεντρωµένες Καλλικρατικές Διοικήσεις έχουν καταθέσειστο υπουργείο τις διαπιστώσεις τους σχετικάµε το θέµα των σχολαζουσών κληρονοµιών. Μεταξύ άλλων αναφέρουν: 1 Διαπιστώνονται σηµαντικές καθυστερήσεις στην αλληλοενηµέρωση καιπαρατηρείται έλλειψησυνεργασίας και συντονισµούµεταξύ τωνσυναρµόδιων υπηρεσιών για τονεντοπισµόσχολαζουσών κληρονοµιών.

2 Μεγάλος αριθµός υποθέσεων εκκρεµεί στο στάδιοτου διορισµού και της αντικατάστασης κηδεµόνων ως συνέπεια των ανωτέρω γραφειοκρατικών καθυστερήσεων.

3 Στην πλειονότητα των σχολαζουσών κληρονοµιών η εποπτεία του Δηµοσίου περιορίζεται στην έγκριση εξόφλησης κοινόχρηστων δαπανών και µικροποσών.
Με τους σηµερινούς ρυθµούς, σε 300 χρόνια θα έχει εκκαθαριστεί µόλις 1 στις 6 υποθέσεις

«Θα απλουστευτεί η διαδικασία»

Θα απλουστευτεί η διαδικασία ρύθµισης των σχολαζουσών κληρονοµιών, όπως διαβεβαιώνει ο υπουργός οικονοµικών µε δήλωσή του στα «Νεά». ο κ. παπακωνσταντίνου υπογραµµίζει τη βούληση της κυβέρνησης να υλοποιηθούν προγράµµατα αξιοποίησης των κληροδοτηµάτων. Σηµειώνεται ότι οι σχολάζουσες κληρονοµιές αντιπροσωπεύουν τα 4 από τα συνολικά 10 δισ. ευρώ της αξίας των εθνικών κληροδοτηµάτων. ΤΑ ΝΕΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails