18.000 e-mail για άμεση καταβολή του ΦΠΑ


18.000 e-mail για άμεση καταβολή του ΦΠΑ

Ηλεκτρονικά «ραβασάκια» για την άμεση καταβολή του ΦΠΑ άρχισε να στέλνει η Εφορία σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που «ξέχασαν» να υποβάλουν περιοδικές δηλώσεις.

Χθες η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έστειλε 18.000 ηλεκτρονικά μηνύματα σε φορολογούμενους με βιβλία Γ' κατηγορίας του ΚΒΣ που εντοπίστηκαν να μην έχουν υποβάλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2011.............

Ο υφ. Οικονομικών Δημ. Κουσελάς έστειλε εγκύκλιο στις Εφορίες
Ο υφ. Οικονομικών Δημ. Κουσελάς έστειλε εγκύκλιο στις Εφορίες
Με τα e-mail οι φορολογούμενοι καλούνται να προσέλθουν εντός 10 ημερών με τη διαδικασία της εθελοντικής συμμόρφωσης στις ΔΟΥ, προκειμένου να υποβάλουν τις περιοδικές δηλώσεις και να πληρώσουν τον φόρο με τις ανάλογες προσαυξήσεις.
Για όσους αδιαφορήσουν και δεν συμμορφωθούν, η Εφορία θα εφαρμόσει τη νέα μέθοδο στατιστικού - «τεκμαρτού» υπολογισμού των υποχρεώσεων του ΦΠΑ.
Πρόκειται για μια νέα τυποποιημένη ελεγκτική διαδικασία που τίθεται σε εφαρμογή.
Από το γραφείο
Με τη νέα διαδικασία ο έλεγχος στους φορολογούμενους που «αποφεύγουν» να υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ θα γίνεται κάθε μήνα αποκλειστικά από το γραφείο, χωρίς να έρχονται σε επαφή οι εφοριακοί με τους φορολογούμενους.

Στις 10 Μαΐου θα ελεγχθούν οι φορολογούμενοι με βιβλία Β' κατηγορίας, οι οποίοι έχουν υποχρέωση να υποβάλουν δήλωση ΦΠΑ μέσα στον Απρίλιο του 2011.
Με χθεσινή εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών Δημ. Κουσελά ενεργοποιείται η διάταξη του φορολογικού νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα, η οποία προβλέπει ότι για όσους επιχειρηματίες και επιτηδευματίες δεν υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ οι ελεγκτές της Εφορίας δεν θα ακολουθούν πλέον τη διαδικασία των προσωρινών ελέγχων και των προσκλήσεων για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων, αλλά θα προσδιορίζουν από τα γραφεία τους τον φόρο που θα πρέπει να αποδοθεί, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία που δηλώθηκαν για τις τρεις προηγούμενες φορολογικές περιόδους. Δηλαδή για τα τρία προηγούμενα τρίμηνα στις περιπτώσεις επιτηδευματιών που τηρούν βιβλία B' κατηγορίας και για τους τρεις προηγούμενους μήνες στις περιπτώσεις επιχειρήσεων με βιβλία Γ' κατηγορίας.
Ουσιαστικά δηλαδή θα εφαρμόζεται ένα είδος τεκμαρτού προσδιορισμού του ΦΠΑ.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο:
  • Σε περίπτωση που διαπιστώνεται η μη υποβολή από τον υπόχρεο περιοδικής δήλωσης για κάποια φορολογική περίοδο, ο προϊστάμενος της αρμόδιας ελεγκτικής αρχής μπορεί χωρίς να πραγματοποιήσει άλλες ελεγκτικές επαληθεύσεις να προχωρήσει στην έκδοση προσωρινής πράξης προσδιορισμού του φόρου για τη συγκεκριμένη φορολογική περίοδο.
  • Για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας ανά συντελεστή ΦΠΑ (13%, 23% κ.λπ.) της φορολογικής αυτής περιόδου λαμβάνονται υπόψη οι μέσοι όροι των αντίστοιχων δηλούμενων εκροών ανά συντελεστή ΦΠΑ με βάση τα στοιχεία των τριών προηγούμενων φορολογικών περιόδων. Κατά τον ίδιο τρόπο υπολογίζονται οι εισροές ανά συντελεστή ΦΠΑ. Για τον υπολογισμό των δαπανών και του φόρου αυτών λαμβάνονται οι μέσοι όροι των τριών προηγούμενων φορολογικών περιόδων.
  • Για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά, σε περίπτωση μη υποβολής από τον υπόχρεο περιοδικής δήλωσης για κάποια φορολογική περίοδο ο προϊστάμενος της αρμόδιας ελεγκτικής αρχής εκδίδει προσωρινή πράξη προσδιορισμού του φόρου για τη συγκεκριμένη φορολογική περίοδο, με βάση τα δεδομένα της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους προσαυξημένα κατά 15%.
Μαρία Βουργάνα  ΕΘΝΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails