«ΨΑΛΙΔΙ» ΣΕ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΑΠΑΝΕΣ...



«Ψαλίδι» στις δαπάνες του Δημοσίου ύψους 14,3 δισ. ευρώ από το 2012 ως το 2015 προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο μετά την έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο την Παρασκευή αναμένεται ότι θα κατατεθεί στη Βουλή ως τις 15 Μαΐου.

Ανάμεσα στα μέτρα περιλαμβάνεται η... χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων με εισοδηματικά κριτήρια. Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθεί ο αριθμός των δικαιούχων που παίρνουν ΕΚΑΣ, επίδομα για το τρίτο παιδί ή επίδομα πολυτέκνου, καθώς και άλλα επιδόματα, αλλά θα επιτρέψει να αυξηθούν οι ενισχύσεις για τις χαμηλότερες εισοδηματικά ομάδες. Το εισοδηματικό όριο για............τις περικοπές των επιδομάτων για τα παιδιά αναμένεται να τεθεί στις 40.000 ευρώ. Οσοι έχουν υψηλότερο εισόδημα θα χάσουν το επίδομα. Εντύπωση προκαλεί η απόφαση να επιτραπεί στους δημοσίους υπαλλήλους να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα με άδεια άνευ αποδοχών από το Δημόσιο! Το σχέδιο περικοπών 14,3 δισ. ευρώ στο Δημόσιο περιλαμβάνει οκτώ κατηγορίες παρεμβάσεων: 1 Μείωση μισθολογικής δαπάνης (2 δισ. ευρώ). Εφαρμογή του κανόνα μία πρόσληψη προς πέντε αποχωρήσεις, μείωση των συμβασιούχων τουλάχιστον 10% κατ΄ έτος και αύξηση του ωραρίου εργασίας από 37,5 σε 40 ώρες την εβδομάδα. Επίσης, δίνει τη δυνατότητα για μερική απασχόληση στο Δημόσιο.

2 Μείωση δαπανών ασφαλιστικών ταμείων (2,5 δισ. ευρώ). Κοινωνικά επιδόματα με εισοδηματικά κριτήρια, ενώ προωθείται η ίδρυση ενιαίου φορέα παροχής κοινωνικών παροχών. 3 Μείωση λειτουργικών δαπανών (2,5 δισ. ευρώ). «Ψαλίδι» σε ενοίκια με αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.

4 Αναδιοργάνωση των ΔΕΚΟ (2,3 δισ. ευρώ). Αναδιάρθρωση σε ΕΡΤ και ΕΑΒ, την ώρα που η τρόικα πιέζει να επιταχυνθούν τα σχέδια για ΟΣΕ και ΟΑΣΑ.

5 Καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων (1,1 δισ. ευρώ).

6 Μείωση αμυντικών δαπανών (1,2 δισ. ευρώ). Μείωση εξοπλιστικών δαπανών και κατάργηση στρατοπέδων.

7 Εξορθολογισμός δαπανών Υγείας (1,2 δισ. ευρώ). Μείωση νοσοκομείων, προτίμηση γενόσημων φαρμάκων και ίδρυση μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Στο ίδιο σχέδιο εντάσσεται και το σύστημα κεντρικών προμηθειών.

8 Οικονομίες στα φάρμακα (1,5 δισ. ευρώ) με ηλεκτρονική συνταγογράφηση παντού από το 2012.
BHMA

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails