Αρχίζει το κυνήγι της φοροδιαφυγής...




Το επιχειρησιακό σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αναμένεται να παρουσιάσει σύντομα το οικονομικό επιτελείo της κυβέρνησης.

Το σχέδιο θα είναι τριετές και θα περιέχει συγκεκριμένες δράσεις και μετρήσιμους στόχους.

Στους νέους ελεγκτικούς στόχους περιλαμβάνονται ομάδες υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή όπως ...
 
φορολογούμενοι με μεγάλη ακίνητη περιουσία, ελεύθεροι επαγγελματίες με υψηλά εισοδήματα, τραγουδιστές και συμβολαιογράφοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές, καταθέτες του εξωτερικού, φορολογούμενοι με μεγάλη περιουσία στο εξωτερικό, ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν δηλώσει στο Ε9 τα ακίνητα που απέκτησαν, κατασκευαστές οικοδομών που δεν εμφανίζουν στην εφορία τα εισοδήματα που εισπράττουν, φορολογούμενοι που «κρύβουν» την επιχειρηματική αμοιβή.

Εσοδα

Από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εισπράξει πρόσθετα έσοδα 3,5 δισ. ευρώ στην πενταετία 2011-2015. Βέβαια, όπως επισημαίνει και ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος στην ετήσια έκθεσή του «κανένα φορολογικό μέτρο δεν αποδίδει εάν δεν υπάρχουν φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί». Υπό το βάρος της «τρύπας» των προϋπολογισμού που υπερβαίνει στο πρώτο τρίμηνο του έτους το 1,5 δισ. ευρώ και εν αναμονή της ανακοίνωσης από την Eurostat για το ύψος του ελλείμματος του 2010 που πληροφορίες το τοποθετηθούν στην περιοχή του 10,5% του ΑΕΠ, το οικονομικό επιτελείο άρχισε να καταρτίζει το νομοσχέδιο για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής που φέρνει πρόσθετα μέτρα 26 δισ. ευρώ στην πενταετία 2011-2015, εκ των οποίων τα 3 δισ. ευρώ θα ληφθούν φέτος. Το πακέτο περιλαμβάνει νέες αυξήσεις σε άμεσους και έμμεσους φόρους που υπερβαίνουν τα 4 δισ.

Ειδικές ομάδες εργασίας έχουν πιάσει ήδη δουλειά στο υπουργείο Οικονομικών προχωρώντας στην αξιολόγηση από μηδενική βάση των περίπου 900 φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν σήμερα φυσικά και νομικά πρόσωπα, ενώ σχεδιάζεται το νέο σύστημα υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και εξετάζεται η εξομοίωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, αλλά και οι μετατάξεις αγαθών από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23%.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή έως τις αρχές Ιουνίου θα περιλαμβάνει τις περισσότερες αλλαγές που θα επέλθουν στη φορολογία, ενώ το φθινόπωρο θα κατατεθεί και δεύτερο νομοσχέδιο με τις ρυθμίσεις για τις καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου, τα αυθαίρετα κτίσματα, την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, την άντληση εσόδων από τις σχολάζουσες κληρονομιές και τους «ορφανούς» τραπεζικούς λογαριασμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει:

1. Κατάργηση φοροαπαλλαγών με στόχο την εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ. Τόκοι στεγαστικών δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, ασφάλιστρα ζωής, ενοίκιο και δίδακτρα βρίσκονται στην προκρούστεια κλίνη. Πολλοί φορολογούμενοι θα χάσουν τελείως τις φοροαπαλλαγές που έχουν σήμερα. Η χορήγηση των φοροαπαλλαγών θα γίνεται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Η εφορία θα λάβει υπόψη της, όχι μόνο τα δηλωθέντα εισοδήματα, αλλά και τα τεκμαρτά που προκύπτουν με βάση την ακίνητη περιουσία που διαθέτουν οι φορολογούμενοι ακόμα και τα σκάφη αναψυχής ή τα αυτοκίνητα.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έχει προσδιορίσει στα 60.000 με 70.000 ευρώ το ετήσιο εισόδημα πάνω από το οποίο θα γίνουν οι περικοπές στις φοροαπαλλαγές. Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται διάφορες απαλλαγές που απολαμβάνουν σήμερα οι φορείς του Δημοσίου ακόμα και η Εκκλησία, και θα περιοριστούν. Για παράδειγμα αρκετοί από τους φορείς απαλλάσσονται από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, τα τέλη κυκλοφορίας, το φόρο κληρονομιάς (ή μέρος αυτού) κ.λπ., οι οποίες όπως φαίνεται θα «ψαλιδιστούν» ή θα καταργηθούν.

Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου φαίνεται προβληματισμένη για την αντιμετώπιση ορισμένων φοροαπαλλαγών, καθώς η κατάργηση ή περιορισμός τους ενδεχομένως να οδηγήσει στην αύξηση της φοροδιαφυγής. Αυτό που φοβούνται στο υπουργείο Οικονομικών είναι μήπως οι φορολογούμενοι σταματήσουν να ζητούν αποδείξεις (π.χ. για δίδακτρα, ενοίκιο, γιατρούς, δικηγόρους) όταν δεν θα έχουν κανένα φορολογικό κίνητρο. Για το λόγο αυτό, εξετάζεται να ενισχυθεί το μέτρο των αποδείξεων και οι αποδείξεις από ενοίκια, δίδακτρα κ.λπ. να «μετράνε» στην κατοχύρωση του αφορολογήτου.

2. Επιβολή ειδικού φόρου στα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά, χυμούς). Αν και το μέτρο έχει προγραμματιστεί για το 2012 είναι πολύ πιθανόν ο φόρος να επιβληθεί από 1ης Ιουλίου 2011.

3. Επιβολή φόρου στο φυσικό αέριο.

4. Την κατάργηση των 300 φόρων υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν τις τιμές αγαθών και υπηρεσιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν καταγράψει τους φόρους και τα ποσά που αυτοί αποδίδουν ετησίως και το προσεχές διάστημα θα υποβάλουν την πρότασή τους στον υπουργό Οικονομικών. Με το νομοσχέδιο του φθινοπώρου αναμένεται να ξεκαθαρίζει το τοπίο σε πέντε «μέτωπα»:

1. Την εξίσωση του Ειδικού Φόρων Κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Σύμφωνα με το Μνημόνιο το μέτρο αυτό θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο του 2011. Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο αναβολής του, λόγω των υψηλών διεθνών τιμών του πετρελαίου.

2. Την αύξηση των τελών κυκλοφορίας του 2012 που θα καταβληθούν στο δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2011.

3. Το νέο σύστημα υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που θα παρακολουθεί τις εμπορικές τιμές και ανάλογα με την διακύμανσή τους θα αναπροσαρμόζονται οι τιμές σε κάθε περιοχή.

4. Τη νομιμοποίηση των καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου.

5. Την «τακτοποίηση» των αυθαίρετων κτισμάτων.

Αυθαίρετα
Ρύθμιση για την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων με μείωση των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης ετοιμάζει η κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε, χθες, ότι αμέσως μετά το Πάσχα θα αναζητηθεί μία νομική «φόρμουλα» για τη διευθέτηση του θέματος της αυθαίρετης δόμησης, γιατί -όπως είπε χαρακτηριστικά- πρέπει να βάλουμε μία «κόκκινη γραμμή» με το παρελθόν. Η ρύθμιση σε καμία περίπτωση δεν θα συνιστά νομιμοποίηση αυθαιρέτων, καθώς θα προβλέπει τη μείωση των προστίμων τα οποία σήμερα είναι ιδιαίτερα «τσουχτερά».

newscode.grShare/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails