35 παιδιά ΑμεΑ θύματα «αρμοδίων»


35 παιδιά ΑμεΑ θύματα «αρμοδίων»Το επίπεδο μιας κοινωνίας, ορίζεται εν πολλοίς από τον τρόπο που φροντίζει τα μέλη της που έχουν ανάγκη, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Μόλις χθες, μάθαμε για τα ανήλικα που κάποιοι άμυαλοι γονείς τους κάνουν ενέσεις botox για να παίρνουν μέρος σε παιδικά καλλιστεία και ριάλιτι, τα οποία οσονούπω θα χτυπήσουν την πόρτα και της ελληνικής τηλεόρασης.
Επίσης, μόλις χθες η κοινή γνώμη σοκαρίστηκε με την είδηση του 8χρονου παιδιού που νοσηλεύεται στην Πάτρα με διάτρηση εντέρου από μπουκάλι στην περιοχή του πρωκτού. Το «κακό» με ειδήσεις που μας θλίβουν αναφορικά με το πόσο χαμηλά έχουμε φτάσει, «τριτώνει» σήμερα...................

Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία» μια τραγελαφική κατάσταση εκτυλίσσεται εδώ και καιρό με την στέγαση 35 παιδιών ΑμεΑ του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Προσαρμογής ΑμεΑ Αργυρούπολης «Ο Καλός Σαμαρείτης». Βλέπετε οι περικοπές στις κρατικές δαπάνες, όπως τις προστάζει το διαβόητο Μνημόνιο του ΔΝΤ, έκλεισαν την κάνουλα χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση της κατασκευής του ολοκαίνουργιου κτηρίου -το «Ειδικό Σχολείο Θεραπευτικής Αγωγής ΑμεΑ-Ο Καλός Σαμαρείτης», πολύ κοντά στο παλιό κτήριο.
Αν στην ταλαιπωρία του Μνημονίου, προσθέσετε και την αέναη ελληνική γραφειοκρατία και διαμάχη μεταξύ «αρμοδίων», τότε καταλαβαίνετε τι τραβάνε οι γονείς των παιδιών αυτών.
Τα 35 παιδιά του Κέντρου κατεβαίνουν από τα λεωφορεία στο κράσπεδο, με τους συνοδούς τους να επιτελούν χρέη τροχονόμου. Το κτήριο θυμίζει περισσότερο γραφείο δημόσιας υπηρεσίας, παρά χώρο ανάπτυξης ερεθισμάτων ατόμων με εγκεφαλικές παθήσεις.
Διαμάχη δήμου-ΟΣΚ
Το σκηνικό το έχουμε ξαναδεί. Απ' τη μία ο εργολάβος, που δεν έχει λάβει όλο το ποσό της αμοιβής του, κι απ' την άλλη ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) και ο Δήμος Αργυρούπολης-Ελληνικού που «ερίζουν» για το ποιος οφείλει να το καταβάλει. Την ίδια ώρα το Κέντρο εξακολουθεί να πληρώνει ενοίκιο ύψους 2.500 ευρώ για τον παλιό και καθόλου λειτουργικό χώρο όπου στεγάζεται εδώ και χρόνια.
Το νέο σχολείο, που προβλέπεται να προσφέρει υπηρεσίες σε 50 ΑμεΑ, άρχισε να υλοποιείται το 2006 -σχετική προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Αργυρούπολης και ΟΣΚ υπογράφηκε το 2004. Ανεγέρθηκε, μάλιστα, σε οικόπεδο 9.000 τ.μ. που παραχώρησε ο δήμος και περιλαμβάνει διδακτήρια, ειδικές αίθουσες και βοηθητικούς χώρους άνω των 2.000 τ.μ.
Οι εργασίες ολοκλήρωσής του έχουν διακοπεί εδώ και μήνες, διότι μια υπέρβαση στον αρχικό προϋπολογισμό δημιούργησε δυστοκίες στην αποπληρωμή, με αποτέλεσμα ο εργολάβος να προχωρήσει σε παύση εργασιών.
Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», η αντιδήμαρχος Αργυρούπολης-Ελληνικού, Ροϊδή Γεωργακάκη, λέε πως η καθυστέρηση στην αποπεράτωση του έργου οφείλεται αποκλειστικά στον ΟΣΚ, ο οποίος δεν έχει προχωρήσει στην εκταμίευση όλου του ποσού που είχε εγκρίνει για την ανέγερση του κτηρίου.
Απ' την πλευρά του ΟΣΚ, πάντως, μεγάλο μέρος της καθυστέρησης οφείλεται στην επιβάρυνση του αρχικού προϋπολογισμού λόγω εντοπισμού αρχαίων στο σημείο του έργου. Όπως αναφέρει πηγή του Οργανισμού, «είναι μπερδεμένη η κατάσταση, μιας και το ποσό που υπολείπεται οφείλει να το πληρώσει ο δήμος».
Σχεδόν έτοιμο
«Το σχολείο είναι έτοιμο κατά 95%, ωστόσο παραμένει εν αχρησία διότι το ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να συνεννοηθεί», αναφέρει ο αντιπρόεδρος του «Καλού Σαμαρείτη», Ζαχαρίας Πρατσίνης, ο οποίος φαίνεται όπως το μόνο που ζητάει είναι να δοθούν στον εργολάβο οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις ότι θα λάβει τα χρήματά του, ώστε να προχωρήσει στην αποπεράτωση του σχολείου. Βέβαια, στις εποχές που ζούμε, διαβεβαιώσεις αυτού του τύπου το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να δώσει.
Ακόμα και έτσι όμως, πού θα φανεί η ανθρωπιά μας και η κοινωνική πρόνοια που υπερβαίνει τα όρια στις λογιστικές πράξεις, αν όχι για τα παιδιά μας, και μάλιστα για τα παιδιά μας που έχουν τόσο ιδιαίτερα προβλήματα, όσο έχουν και χαρίσματα;
http://www.newstoday.gr/article/48255/35-paidia-amea-thumata-armodion
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails