Ποιος θα μας πει την αλήθεια, κύριοι της κυβέρνησης;

An enlargeable topographic map of Greece
Το διάβαζα και δεν πίστευα στα μάτια μου. Το μεγαλύτερο και το πιο έγκυρο περιοδικό της Γερμανίας Der Spiegel δημοσίευσε, απόγευμα Παρασκευής παρακαλώ, ότι η Ελλάδα αποφάσισε να επιστρέψει στη δραχμή και, μάλιστα, πως για την αντιμετώπιση αυτού του θέματος γίνεται μυστική σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.
Η αναστάτωση που προκάλεσε το δημοσίευμα επιτάθηκε από την απουσία σοβαρών εξηγήσεων από την κυβέρνηση. Στην αρχή οι αρμόδιοι....
υπουργοί δεν έβγαιναν καν στα τηλέφωνα και, στη συνέχεια, έκαναν λόγο για «προβοκάτσια» και «ευφάνταστα σενάρια». Επί ώρες οι δημοσιογράφοι αναζητούσαμε τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και ο γενικός γραμματέας του, Γιάννης Καπελέρης, βεβαίωνε ότι βρισκόταν στο… διπλανό γραφείο. Όμως, ο τηλεφωνητής του κινητού του υπουργού απαντούσε στα γαλλικά, πράγμα που σήμαινε ότι βρισκόταν σε γαλλόφωνη χώρα! Απίστευτο; Όπως απεδείχθη αργότερα ο υπουργός ήταν στο Λουξεμβούργο!
Ήξερε κάτι το Spiegel που δεν έπρεπε να μάθουν οι Έλληνες; Πού είναι η αλήθεια και πού το ψέμα; Το περιοδικό ήξερε ότι γίνεται συνάντηση για την πορεία του ελληνικού χρέους. Και η πληροφορία επιβεβαιώθηκε, αφού απεδείχθη ότι η Πορτογαλία ήταν μόνον η αφορμή για να τεθεί επί τάπητος το ελληνικό ζήτημα και να συζητηθούν σενάρια επιμήκυνσης και, μάλιστα, άμεσα. Το περιοδικό πρόσθεσε την ιστορία της εξόδου από το ευρώ και την επιστροφή της Ελλάδος στη δραχμή.
Χρησιμοποιήθηκε αυτό από την κυβέρνηση ως απειλή ή είναι μύθευμα κερδοσκόπων; Εάν είναι μύθευμα  δεν είναι καθόλου αθώο. Μπορεί στην Ευρώπη να ήταν Παρασκευή απόγευμα, αλλά σε άλλα μέρη του πλανήτη οι αγορές ήταν ακόμη ανοικτές. Επίσης, συναλλαγές στη δευτερογενή αγορά γίνονται και εκτός ωραρίου. Το γερμανικό περιοδικό προκάλεσε πανικό στους κατόχους ελληνικών ομολόγων, ειδικά στους μικροεπενδυτές, ώστε να ξεκινήσουν να πουλάνε τρέχοντας. Κυρίως, όμως, αύξησε τα κέρδη των… επενδυτών που έχουν βάλει πολλά λεφτά στα ασφάλιστρα κινδύνου του ελληνικού χρέους. Με δεδομένο δε ότι στις διεθνείς αγορές επιτρέπεται να υπάρχουν επενδυτές που τοποθετούν ποσά σε ασφάλιστρα κινδύνου χωρίς να διαθέτουν ομόλογα τα οποία ασφαλίζουν (είναι τα λεγόμενα γυμνά CDS), το παιχνίδι γίνεται ακόμη πιο ύποπτο και, φυσικά, ακόμη πιο κερδοφόρο.
Όμως στ’ αλήθεια δεν ξέρουμε τι έγινε. Μήπως, πράγματι, χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση ως απειλή η έξοδος από την Ευρωζώνη; Η ίδια η κυβέρνηση αρκέστηκε σε μια μεταμεσονύκτια ανακοίνωση στην οποία παραδέχεται ότι έγιναν συζητήσεις και για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Χωρίς να εξηγεί, όμως, ούτε πώς, ούτε γιατί, ούτε προς ποιά κατεύθυνση πήγε η κουβέντα. Θεωρούν, προφανώς, στο Μαξίμου ότι δεν χρειάζεται να ξέρουν οι πολίτες τι τρέχει ακριβώς με την οικονομία. Η χώρα επί ώρες έμεινε απροστάτευτη από τους κερδοσκόπους. Οι φήμες οργίαζαν και επίσημη ενημέρωση δεν υπήρχε.
Όλα αυτά μοιάζουν απίστευτα, αλλά δυστυχώς είναι αληθινά. Η χώρα βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα και η πολιτική της ηγεσία είναι ανίκανη να την προστατεύσει; Να συμφωνήσω ότι αποδείχθηκαν, πράγματι, ελλειποβαρείς οι Ευρωπαίοι ηγέτες και δεν κατάφεραν να βάλουν κανόνες για να αντιμετωπίσουν την κερδοσκοπία. Να συμφωνήσω ότι τους παρέλυσε ο φόβος ότι, αν πάρουν αυστηρά μέτρα, τα επιθετικά επενδυτικά σχήματα θα μετακομίσουν στην Ασία και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Εντάξει όλα αυτά.
Στην Αθήνα, όμως, οι κυβερνώντες τι κάνουν; Στην κυβέρνηση βλέπουν το έργο να εκτυλίσσεται, χωρίς να παίρνουν καμμιά πρωτοβουλία. Οι υπουργοί, που αντιδρούν οργισμένα ακόμη και στο πιο αστείο παραπολιτικό που τους αφορά, είναι από χθες εξαφανισμένοι. Και ο πρωθυπουργός είπε πριν από λίγο τι δεν έγινε στο Λουξεμβούργο! Ότι δεν ετέθη θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Το τι έγινε, δεν μας το είπε. Είναι δυνατόν; Δεν έχουν δικαίωμα οι πολίτες να μάθουν τι συνέβη; Αν έγινε ή όχι διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος και σε ποια βάση; Αν απειλήσαμε ή όχι να φύγουμε από το ευρώ; Αν βρεθήκαμε ή όχι σε κλοιό γερμανικών πιέσεων για επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους εδώ και τώρα, με νέα μέτρα που προφανώς δεν γνωρίζουμε; Αν χρησιμοποιούνται περιοδικά κύρους, όπως το Spiegel, ως πολιορκητικός κριός για να εξαναγκαστεί η χώρα να δεχτεί ακόμη πιο οδυνηρές θυσίες; Ποιός θα μας απαντήσει σ΄αυτά; Πάντως όχι το Spiegel…
Αναρωτιέμαι μήπως τα μάθουμε ξανά από τον Στρος Καν -όπως μάθαμε για τις υπόγειες διαπραγματεύσεις του 2009
!

Υ.Γ. Για τη ΝΔ δεν έχω να πω τίποτα. Προφανώς οι «αρμόδιοι» είχαν φύγει από νωρίς χθες το απόγευμα για long weekend. Πώς αλλιώς να εξηγήσω το γεγονός ότι επί ώρες σιωπούσαν και αξιώθηκαν να βγάλουν ανακοίνωση για το θέμα μια ώρα μετά τα μεσάνυχτα;
Μαρία Σπυράκη


http://www.aixmi.gr/index.php/poios-tha-mas-pei-alitheia-kyrioi-kyvernisis/
Enhanced by Zemanta

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails