Μετρώ παρουσίες


[ΜΟΥ ΤΟ ΕΣΤΕΙΛΕ ΦΙΛΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ]
Μετρώ παρουσίες
Έχω ένα βάρος στην καρδιά καιρό τώρα,   ένα κακό προαίσθημα.
Άκουσα πως κυνηγούν τους μαυριδερούς τούτον τον καιρό.   Τους Άριους (Αλβανούς, Βούλγαρους, Ρώσσους), προς το παρόν τους άφησαν στην άκρη.
Τους μαυριδερούς,  αυτούς που αποκαλούν «Πέρσες» ή «λαθροπέρσες» έβαλαν σημάδι.  Αγρίεψε ο κόσμος, αγρίεψε πολύ.   Σαν καζάνι που βράζει.
Ένας παγωμένος αέρας μου φέρνει σκόρπια φύλλα εφημερίδας και μου τα κολλά στα μούτρα.  Διαβάζω σε μονόστηλα  για πυρκαγιές στις φτωχογειτονιές,  εμπρησμούς,  επιθέσεις αγνώστων με λοστούς και μαχαίρια…

3 τραυματίες,  5 τραυματίες…  Η αστυνομία ερευνά…   Άγνωστοι δράστες…   Ρατσιστικά κίνητρα…  σε σπίτια μεταναστών…
Κάθε φορά που μπαίνω στην τάξη περιμένω με αγωνία να μετρήσω όλα τα κεφάλια.  Η καρδιά μου τρέμει μήπως λείπει κανείς.   Κανένα ζευγάρι μαύρα αθώα ματάκια,   όλο περιέργεια.   Μη και λιγοστέψουν ξαφνικά.
Ο Χαλίλ από δίπλα τρυπώνει πρώτος,   δειλά δειλά.   “Δεν ήρθε, η κυρία μου ακόμα;  Να την περιμένω εδώ;“Καλημέρα,  πέρασε Χαλίλ”.
Του χαϊδεύω τα κατσαρά μαλλιά με ανακούφιση. Και σήμερα ο Χαλίλ είναι μαζί μας. Είναι καλά.
Υ.Γ. Ο σχεδιαστής της ναυμαχίας της Σαλαμίνας,  ο ήρωας,  ο δαιμόνιος εγκέφαλος,  αυτός που κατατρόπωσε τους θρασείς Πέρσες εισβολείς,  ο άνθρωπος που με μηχανορραφία εξανάγκασε τους συμπολίτες του να θωρακίσουν την πόλη με «ξύλινα τείχη»,  ο Θεμιστοκλής,
γνωρίζετε πού πέθανε;
Όταν η Αθηναίοι τον θεώρησαν εχθρό της Δημοκρατίας και τον εκδίωξαν απ’ την πόλη,   εξοστρακίζοντάς τον το 471 π.Χ.,  ο Θεμιστοκλής καταδιωκόμενος από πόλη σε πόλη, καταδικασμένος ερήμην εις θάνατον από την ευγνωμονούσα πατρίδα, κατέληξε στην αυλή του Πέρση βασιλιά Αρταξέρξη, γυρεύοντας καταφύγιο.
Ο Πέρσης βασιλιάς πρόσφερε άσυλο στον εξόριστο στρατηγό, τον άνθρωπο  που ντρόπιασε το στρατό του πατέρα του 15 χρόνια πριν, λέγοντας:
“Μακάρι οι Έλληνες να διώχνουν πάντα έτσι τους καλύτερους ανθρώπους τους”.
Σε κείνη τη γη τον βρήκε ο θάνατος το 460 π.Χ.
http://papaioannou.wordpress.com/2011/05/14/%CE%BC%CE%B5%CF%84%CF%81%CF%8E-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%B5%CF%82/#more-42665Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails