"Αυτοί που θα μας βγάλουν από το σημερινό χάλι δεν είναι αυτοί που μας έφεραν εδώ"


Νέα δημόσια παρέμβαση έκανε ο γνωστός ακαδημαϊκός Sir Βασίλειος Μαρκεζίνης...
 
Αυτοί που θα μας βγάλουν από το σημερινό χάλι δεν είναι αυτοί που μας έφεραν εδώ
με συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και το δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, την Παρασκευή 13 Μαΐου 2011. Ο κ. Μαρκεζίνης ήταν εξόχως αποκαλυπτικός και μίλησε για όλους και για όλα με προσωπικές αναφορές στον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου και σε άλλα πρόσωπα της ελληνικής δημόσιας ζωής......
Ο κ. Μαρκεζίνης μίλησε για την κρίση έλλειψης εμπιστοσύνης που υπάρχει στο κράτος, στις αρχές και τα κόμματα. Σε ερώτηση του κ. Τσίμα για την έξοδο από την Ευρωζώνη και την επιστροφή στη δραχμή απάντησε ότι είναι το πιο αδύνατο σενάριο αλλά και το πιο καταστροφικό. Η Ελληνική κυβέρνηση, τόνισε, αυτή την περίοδο έχει πρόβλημα όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στην ευρωζώνη αφού κρίνεται ως μη αξιόπιστη λόγω της γνωστής ρήσης, «λεφτά υπάρχουν», της διαβεβαίωσης αλλά και του παραπόνου ότι κάνουμε ότι μας είπατε αλλά χωρίς αποτέλεσμα και τέλος ότι υποσχεθήκαμε να βγούμε στις αγορές το 2012, χωρίς βέβαια αυτό να φαίνεται στον ορίζοντα. Αυτή η κρίση εμπιστοσύνης, συνέχισε, πλήττει τον ίδιο τον πρωθυπουργό και ιδιαίτερα συγκρίνοντας τη διαχείριση της κρίσης σε σχέση με την  Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Ο κ. Μαρκεζίνης αναφέρθηκε εκτενώς στην εκποίηση της ελληνικής περιουσίας λόγω των «προστατευμένων ομολόγων», εξηγώντας ότι αν η Ελλάδα δεν έχει να πληρώσει τους δανειστές της θα αναγκαστεί να πουλήσει τα ακίνητά της ή τις επιχειρήσεις της.  Εξήγησε τι σημαίνει αναδιάρθρωση λέγοντας ότι υπάρχουν τρεις τρόποι είτε με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής είτε με τη μείωση των επιτοκίων είτε τέλος με το επονομαζόμενο «κούρεμα», την απόδοση δηλαδή στους δανειστές μα ς μικρότερου ποσού, 60 ή 70 σεντς ανά ευρώ, που θα είναι όμως πολύ επιζήμιο για τη χώρα και την πιστοληπτική της ικανότητα.

Ο διεθνούς φήμης  ακαδημαϊκός είπε χαρακτηριστικά ότι οι Γερμανοί πιστεύουν ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι μαύρο. Για τον κ. Μαρκεζίνη το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι να λειτουργήσει σωστά το κράτος, με την απαλλαγή από ανθρώπους και οργανώσεις που δεν προσφέρουν τίποτε. Χρειάζεται δηλαδή μια δομική αλλαγή και ένα σχέδιο λειτουργίας που θα το καταστήσει αποτελεσματικό και αξιόπιστο.

Όσον αφορά την ανάπτυξη ο κ. Μαρκεζίνης αναρωτιέται γιατί αγνοούμε τον ορυκτό μας πλούτο σε μια περίοδο που το χρέος της χώρας ξεπερνά το 160% του ΑΕΠ και ότι για να διευκολυνθεί η ανάπτυξη πρέπει να μπει μαχαίρι στη γραφειοκρατία. Θα πρέπει να επιδιωχθεί η ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη και τα περιβαλλοντικά θέματα.

Ως απάντηση στην πολιτική κρίση και την κρίση αξιών ο κ. Μαρκεζίνης έριξε ιδιαίτερο βάρος στην προσέλκυση νέων ανθρώπων, επιτυχημένων που δεν θα είναι παιδιά ή συγγενείς πολιτικών, χωρίς να αποκλείονται οι άξιοι από αυτούς. Η λευκή ή η άκυρη ψήφος δεν οδηγούν πουθενά όπως και η αποχή με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις τελευταίες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Πιστεύει ότι αυτοί που έφεραν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού πρέπει μνα ντροπιαστούν από τη μαύρη ψήφο του λαού και να σηκωθούν να φύγουν. Επίσης για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας ανέφερε ότι δεν μπορεί να συγκροτηθεί από τους πολιτικούς που υπηρετούν τα κόμματα εξουσίας αφού αυτοί έχουν αποτύχει.

Στην ερώτηση του κ. Τσίμα για τη γνωστή ρήση του κ. Παγκάλου «Μαζί τα φάγαμε», ο κ. Μαρκεζίνης διαβάθμισε τις ευθύνες ανάλογα με το ρόλο και τη θέση που έχει ο καθένας διαφωνώντας με την άσκοπη γενίκευση.

Στα εθνικά ζητήματα που οι απόψεις του κ. Μαρκεζίνη έχουν μεγάλη απήχηση, στηλίτευσε την κυβέρνηση για την αποδυνάμωση της διαπραγματευτικής ισχύος της χώρας, αναφερόμενος στις συνομιλίες Παπανδρέου-Ερντογάν και στους λάθος κατ’ αυτόν χειρισμούς του κ. Δρούτσα για την ΑΟΖ. Έβαλε για μια ακόμη φορά στο τραπέζι το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Στην ερώτηση για το αν έχει προσωπικές φιλοδοξίες ο κ. Μαρκεζίνης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θέλει να συνεισφέρει στην πατρίδα αφού έχει κάνει μια πορεία που έτυχε αναγνώρισης στο εξωτερικό. Στόχος του είναι να μπορεί να λέει αυτά που οι πολιτικοί δεν μπορούν ή δεν θέλουν να πουν και ότι βασικό του χαρακτηριστικό είναι η ελευθερία σκέψης.

Τέλος, έκλεισε τη συνέντευξή του μιλώντας για την αξιοπρέπεια που πρέπει να ανακτήσουν οι Έλληνες απεμπολώντας τα κόμπλεξ που θέλουν να τους επιβάλουν.

Ο κ. Βασίλειος Μαρκεζίνης θα παρουσιάσει το νέο του βιβλίο, «Η Ελλάδα των Κρίσεων», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη, την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011, στις 19:00 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».  
http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=19890&categories_id=69
Share/Save/Bookmark

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails